Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо

Предвижда се провеждането на втора среща на върха
15 юни 2024 17:47, Анисия Иванова
255
Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надеждата си за постигане на "справедлив мир възможно най-бързо" в началото на първата украинска мирна среща на върха, която се провежда в Швейцария без участието на Русия, предаде АФП.

"Всичко, което бъде договорено (на тази среща на върха), ще бъде част от процеса на постигане на мир, от който всички ние се нуждаем", заяви Зеленски и добави: "На тази среща на върха ще видим как се създава история".

Участват около 90 държави, но амбициите на срещата на върха са ограничени поради отсъствието на Русия и Китай.

"Заедно правим първата стъпка към справедлив мир", заяви украинският президент и добави, че "светът е по-силен" от Владимир Путин.

Руският президент де факто поиска капитулацията на Украйна преди каквито и да било мирни преговори.

"Това, от което се нуждаем, не е диктуван мир, а справедлив и равноправен мир, който отчита целостта и суверенитета на Украйна", отвърна германският канцлер Олаф Шолц, като повтори осъдителните думи на Съединените щати и НАТО.

От своя страна Зеленски осъди "хитлеристкия" "ултиматум" на руския президент, който през февруари 2022 г. започна инвазия в съседна Украйна.

"Искаме да вдъхновим процес за справедлив и траен мир", заяви швейцарският президент Виола Амхерд заедно с украинския си колега.

„Като международна общност можем да подготвим почвата за преки преговори между враждуващите страни. Ако искаме да вдъхновим мирен процес, Русия също трябва да се включи в някакъв момент. Това е ясно за всички", добави тя.

Предвижда се провеждането на втора среща на върха, в която Киев се надява да участва руска делегация, обясни Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

Срещата, която се провежда в изключително шикозния курорт Бюргенсток, разположен високо над езерото Люцерн, ще започне с пленарна сесия, последвана от вечеря.

На 16 юни работни групи ще бъдат разгледани три теми: ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и безопасност на храните, както и хуманитарни аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, заместваща президента Джо Байдън, който се завърна в САЩ след Г-7 в Италия, пристигна с над 1,5 млрд. долара помощ, главно за енергийния сектор и хуманитарна помощ.

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в срещата на върха заедно с останалите държавни и правителствени ръководители на Г-7 (Канада, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство).

Швейцарските домакини искаха да съберат възможно най-много държави, особено от Глобалния юг, но сред нововъзникващите държави от БРИКС само Саудитска Арабия изпрати своя ръководител на дипломацията. Бразилия, Индия и Южна Африка имат по-малко високопоставени пратеници.

Що се отнася до Китай, той предупреди, че няма да участва, докато Русия не бъде включена в кръглата маса. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
5
 
4
 
! Отговори
Щоста преди 3 месеца
До БЕЗ ВОЙНАТАА теб кой те е чувал?
188
3
 
19
 
! Отговори
БЕЗ ВОЙНАТА преди 3 месеца
ЗЕЛЕНСКИ Е НИКОЙ > елем. Уотсън
187
22
 
3
 
! Отговори
Ох, бабачко! преди 3 месеца
Хахаха! Русия никой не я бръсне за слива вече...
186
4
 
3
 
! Отговори
Уткофанова преди 3 месеца
Зеленски: "Дякумо за 50 мльярдв вро, товаришу Путн."
185
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Руският президент де факто поиска капитулацията на Украйна преди каквито и да било мирни преговори." - поредната чиста лъжа. Путин публично обяви условията за преговори онзи ден: Отетегляне на Украйна от 4те области гласували да влязат в РФ и обещание Украйна да не влиза в НАТО. Така Украйна даже ще си запази Харков и Одеса. Зеленски е този който ще докара Украйна до пълна капитолация защо го е страх, че след войната ще го съдят.
184
3
 
10
 
! Отговори
надява се бързо преди 3 месеца
за 7 дни украинците запалиха 10 коли на зелените ТЦК главорези на Зеленски ,а тенденцията се засилва...
183
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ООН има два пъти повече държави. Тази среща показва слабостта на либералната фалшива демокрация. Зеленски е един неуравновесен клоун.
182
1
 
11
 
! Отговори
Jump around преди 3 месеца
Добре де, на тия срещи нали нарочно не канят Русия, а си се събират всички пудели там?Да решат еднолично - Мир, и нека мир да е. Другите решения все еднолично ги взимат - коя държава колко да даде - иска или не?Ама на теория и практика е едно, а в реалността - друго.
181
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Събраха се ще хапнат ще пийнат за здравето на Украйна и после койт от дет е дошъл до следващият банкет.
180
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски го интересува да си прибира паричките. Той говореше за мир още преди да стане президент но освен да проси помощи и оръжия друго не прави.
179
0
 
13
 
! Отговори
идентичен случай! преди 3 месеца
До 82-ОМБР: Сега Русия не присъства тук. Защо? Защото, както през 39-45 ще трябва сама да си проправи път назапад за подписването на мира!
178
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Словакия тръгна делото срещу бившия военен министър за прехвърлянето на МИГ-29 в Украйна. Тук кога ще почнем делата срещу Такарев, Заков, Борисов, Петков за разпиляното въоръжение и пари за нацисткия режим?
177
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците ще трябва с кръв да отвоюват земята си от Русия. Така както всички останали народи по земята са си отвоювали държавите.
176
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правилата определя Победителя ! А тези клоуни дори не са ги поканили ! Значи до последния украинец !
175
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски до миналото лято се надяваше да си върне всички територии, какво пак се обърка бе пич? Не успях да разбера, върна ли териториите вече и искаш мир? Заемите помогнаха ли? Госпожа Зеленска ли ще ги връща или хората дето ги загроби? Кой ще ти връща заеми за безумието, май стана васал за 100г напред, а?
174
1
 
19
 
! Отговори
Да не се надява. преди 3 месеца
Путин обясни какво ще стане. Освен това ще вземе и Одеса.
173
1
 
18
 
! Отговори
евро 2024 почна преди 3 месеца
тоя зеления кой ще го гледа вече?
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам защо не казват, че изхода ще се реши на бойното поле? Само преди 1-2г Борел, Столтенберг, *** нен, и Шолц се кълняха в най-милото си, че няма да има преговори с РФ, защото всичко щяло да се реши на бойното поле. Какво стана сега, кое ги отклони от първоначалните им намерения да воюват да последния украинец? Това са нелепи политици, те не могат да предвидят за след 6 месеца, а искаме да ни видят и да правят зелени сделки за 2050г - големи надежди от ниско ниво са европейските "лидери"
171
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато един ден неизбежно се стигне до преговори за мир, то ще бъдат без Зеле и Украйна. Мир с *** като тоя е невъзможен. Разра от политика, колкото слон от порцеланови чаши.
170
18
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Путин отива при Пригожин преди цирка който сътвори да е свършил!