Русия не съди дезертьорите, праща ги директно на първа линия на фронта

Отменени са процесите срещу най-малко 170 войници и са изпратени край Харков
4 юни 2024 10:25, Петър Бойчев
290
Русия не съди дезертьорите, праща ги директно на първа линия на фронта
Снимка БГНЕС

Руските военни власти вече не съдят, а изпращат на първа линия на фронта мъже, отказващи да се бият в Украйна. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“, цитирано от "Фокус".

Според предварителната оценка на ISW, руските войски са започнали настъпление в северната част на Харковска област, когато Северната групировка войски на Въоръжените сили на Руската федерация е била недокомплектована. Затова Министерството на отбраната в Москва е започнало да изпраща военнослужещи в очакване на съдебен процес на фронта в Харковска област с цел укрепване на ограничените сили в района.

Руското опозиционно издание "Верстка“ съобщи на 3 юни, че военните власти на Москва са започнали принудително да изпращат на фронта в Украйна стотици военнослужещи, отказали да участват във военните действия. По-специално през май те са били разположени в Харковска и Донецка области.

"Верстка“ пише, че руските военни държат военнослужещи в подразделения, докато чакат съдебен процес за престъпления, свързани с отказа им да воюват. След това процесите им внезапно биват отменяни и те са изпращани набързо в Украйна.

Освен това руските власти използват физическо насилие, за да принудят някои войници доброволно да отидат в Украйна, докато други са извеждени от килиите си с оръжие и изпращани принудително на фронта.

Руските власти са отменили процесите срещу най-малко 170 войници, отказали да се бият, и са ги изпратили в Украйна, без следователи, прокурори и адвокати да са били наясно с тези действия.

"Верстка“ цитира няколко източника, включително един от администрацията на руския президент, според които руската армия изпраща наборници и "некомпетентни“ резервисти, подписали договори с Министерството на отбраната, за небойни мисии в руските гранични войски, за да освободи опитен военен персонал за офанзива в северната част на Харковска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Украйна обявиха, че започват развъдка на крокодили в Тиса.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешно е ... когато Пригожин помъкна няколко хиялди затоврника - Много лошо! Много нехуманно! Когато зеленски тръгна да дърпа десетки хиляди затворници - Ооо, добра идея! Ето им шанс, да изкупят дълга си пред обществото (особено, ако дългът им не е съврзан с това, че са били опозиция на Зеленския) - И всички пляскаме и се радваме.
41
2
 
5
 
! Отговори
имаме нужда преди 3 месеца
Линдзи Греъм: "Надявам се всички, които имат право да служат в украинската армия, да отидат там. Не мога да повярвам, че това се случва на 27 години. Вие се борите за живота си, така че не трябва да служите на 25 или 27 години. Имаме нужда от повече хора в редиците" , каза Линдзи Греъм. "Имаме" нужда.
40
5
 
3
 
! Отговори
НОВИНИ от ФРОНТА преди 3 месеца
РУСКИТЕ СИЛИ СА НАПРЕДНАЛИ НА ОКОЛО 3 км. ЗАПАДНО ОТ НЕТАЙЛОВЕ
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лондон и Вашингтон настоятелно препоръчват на украинското правителство да намали наборната възраст до 17 и да я повиши до 70 години, а също така най-накрая да започне да мобилизира и жените.
38
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
И за какво да ги съди, да не говорим колко още има много за изпращане на първа линия и у нас!Тия, най-гласовитите "смелчаци", са тамън за пръва линия от страната на Украйна, *** нещо няма никакъв мерак за това!Силни са на думи и плюнки!
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
17-годишните в Украйна вече започнаха да получават призовки. Украинските сухопътни войски побързаха да успокоят своите съграждани: това е само регистрация, привикването до военната служба няма нищо общо с мобилизацията.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера чета, че Русия била от 1984-а извадена ... Даже и да е така, "Западът", да не е по-различен. Ако имате Google Andorid телефон, отворете "магазина". Какво ивждате? Намаления и промоции на приложения за "Pride month". Представете си София Прайд, но цял месец. Това не е ли пропаганда? Или предавания по телевизията, говорещи ни за "общовропейска интеграция" и обсъждащи "проблемите с възхода на крайното дясно". Или протести с по 50 човкеа, проти "нацизма", дето ги дават по всчка телевизия?
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако затворниците откажата да подпишат договори с ВСУ директно ги изпращат в наказателни роти на първа линия.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е там вече ГОСПОД ще ги съди,според делата им.А вината им ще е изцяло тяхна.Къде и какъв е проблема?
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те не са мръднали но ти си мръднал съжалявам нищо лично.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Законът за мобилизация на затворници се появи поради факта, че мъжете, които все още са на свобода, категорично не искат да се присъединят към ВСУ. Много от тях са готови да отидат в затвора, вместо да станат "пушечно месо" на Зеленски с перспективата да умрат или да се осакатят. Всеки ден се появяват кадри на мъже, които отчаяно ритат, оказват съпротива на служителите на TЦК и бягат от тях.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A България, дали ще ги съди? Защото ако е ткаа - ще си изкарам няколкото години ... споко, адовкатите ми са добри - ще съм под домашен арест :)
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лидерът на президентската фракция на Слугата на народа Давид Арахамия прогнозира: "Общият ресурс от затворници, които могат да попаднат в съответните критерии, е 15-20 хиляди души. Не знаем колко от тях ще подпишат договора, защото това ще стане със съгласието на страните. Смятаме, че това ще бъдат приблизително няколко хиляди души".
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истината е, че Путин излъга русофилите, а те му се вързаха като последните абдали
28
5
 
11
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
АМЕРИКАНЦИТЕ И ТИЯ РИЖАВИТЕ НА ОСТРОВА МРАЗЯТ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ, ЗАТОВА ГИ ПРЕТОПЯВАТ! НИЕ СМЕ ПРИМЕР, КАКТО И ВОЙНАТА С УКР. САМО ЧЕ ПРОС-ТИТЕ БЪЛГАРИ ПСЕВДО ЕВРО АТЛАНТИЦИ НЕ ГО ВИЖДАТ
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чиста работа. Кво да ги съди, да ги слага по затвори и после пак да ги мобилизира? Няма смисъл
26
4
 
7
 
! Отговори
Ивза преди 3 месеца
Ама голяма новина.170 човека,а в Украйна колко са уловени по улиците и пратени на първа линия. Толкова сме независими,че пишеш това,което ти кажат.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно така, другарю Бойчев, путин е най-велик на всички планети. Почти успя да ни убедиш!
24
7
 
8
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
А укровермахта дезертьорите направо ги разстрелва. Тия роднини на Нюланд от този прословут институт на войната, някога написали ли са доклад за ОкраИна? Кога ще ни запознаете с един такъв доклад?