Киев: Русия е ударила 4 ТЕЦ-а в три украински области

Украинската ПВО е свалила 21 руски дрона
27 апр 2024 12:10, Анисия Иванова
109
Киев: Русия е ударила 4 ТЕЦ-а в три украински области
Снимка: БГНЕС

Руските въоръжени сили са атакували днес енергийна инфраструктура в три украински области, предаде Ройтерс, като се позова на представител на правителството в Киев.

Агенцията уточнява, че са нанесени щети на енергийни съоръжения и е ранен най-малко един работник, цитирайки изявление на министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.

Той пише в своя канал в приложението "Телеграм", че мишените на руската армия са били в Днепропетровска област в Централна Украйна, както и в западната част на страната - в Лвовска и Ивано-Франсковска област.

От най-големия частен украински доставчик на електроенергия - компанията ДТЕК, съобщиха, че са ударени четири нейни топлоелектрически централи (ТЕЦ).

"Врагът отново подложи на масиран обстрел украинските енергийни съоръжения", се казва в изявлението на ДТЕК, цитирано от Ройтерс.

"Беше сериозно повредено фирмено оборудване. Точно в този момент работници се опитват да неутрализират последиците от нападението", допълва компанията, която пояснява, че засега не е постъпила информация за пострадали.

Ройтерс припомня, че от 22 март насам руските сили са съсредоточили своите въздушни удари върху енергийния сектор на Украйна, като атакуват ТЕЦ, ВЕц и други енергийни съоръжения на украинска територия почти всекидневно.

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

В първата зима на руското нашествие Москва насочи своя първи масиран въздушен удар по енергопреносната мрежа на Украйна, отбелязва още Ройтерс.

Агенцията съобщава и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 руски дрона в Днепропетровска област, като цитира началника на местната областна военна администрация Сергий Лисак.

"За жалост не можахме да избегнем последствията (от руските атаки). Енергийни съоръжения в районите на Днепър и Кривой рог са повредени, избухнаха и пожари", заяви Лисак, като допълни, че е нарушено и водоснабдяването в град Кривой рог.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 ракети от изстреляните общо 34 от Русия през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на данни от командващия военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук, съобщава БТА.

Той допълни, че украински изтребители, зенитни части на украинската ПВО и радиоелектронни бойни единици са участвали във възпирането на руските ракетни удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Русия
Украйна съобщи за вълна от руски ракетни атаки през нощта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
21
 
! Отговори
Дзивко преди 3 седмици
Толкова точни попадения тия дни по складовв6и казарми има, това става с информация от самите украйници, няма как иначе да знаят точно кога в един склад идва щатска помощ, но това е нормално много укр. военни знаят че войната е загубена и трупат точки пред новата власт
37
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Впечталявщо е как при руските удари почти няма цивилни жертви. За разлика от украинските терористи, които избиват основно цивилни .
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, с кво стрелят руснаците бе. Нали свършиха ракетите още през Април миналата година. Може би с пералния и съдомиялни. Брех, тия руснаци. Сигурно ги изстрелват с катапулти и балисти.
35
3
 
15
 
! Отговори
БУМ БУМ А ТАКА преди 3 седмици
браво на РАССИЯ бой по каската на зеления пуловер
34
0
 
26
 
! Отговори
aaaa преди 3 седмици
откакто украйнското ПВО остана без ракети рязко и намаляха украйнските жертви от Руските ракети и дронове! Невероятно но факт.
33
0
 
14
 
! Отговори
Тиквонафт преди 3 седмици
Добри новини идват, бандероФашаги бягат, ревът и искат, щтумбарфюрер Урсула вдига евро-СС бригади заедно с фелдПетел микрон.жълто-лилаво знаме ще бъде вдигнато в парис.
32
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото повече Руснаците млатят Укрозомбитата пропорционално нашия жълтопавен планктон пише простотия след простотия. И на децата е ясно, че с Украйна е свършено и ще капитулира. И на децата е ясно, че сащ, НАТО, ЕС и целия колективен Запад е безсилен срещу Русия. Каквито и простотии да напишете нали зваете, че не са от никакво значение. Те фактите са очевадни Русия млати Украйна а безпомощния Запад гледа
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на русия ,бой по украинските фашисти
30
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е коклюш!
29
31
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Харков бе най-рускоезичният град в Украйна и всички негови жители ненавиждат до смърт Антихриста Путин и планктона в московските блата.
28
17
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 3 седмици
Именно! Целиха ТЕЦа в Харков, но удариха кулата!
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПЕТКО БАРБЕКЮТО......И днес сабахлян Руснаците напукаха празните кратуни на Укронацистите. А това, че си без гънки в мозъка го знаем!
26
4
 
19
 
! Отговори
до 25 преди 3 седмици
Патриотите бяха вече в Украйна ама нищо не свършиха Руснаците ги направиха на парчета. Ако се сетиш за някоя друга простотия и прехвалено Натовско оръжие пак пиши.
25
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"По-малък обект от ТЕЦ не могат да уцелят" - преди няколко дни гледахме как телевизионната кула в Харков се пречупи на две и върхът й се заби в земята. Руснаците я унищожиха само с една-единствена ракета Х-59. Зе-удавникът се лиши от главния си пропаганден канал. Започва ли офанзива срещу Харков?
24
14
 
6
 
! Отговори
ПЕТКО БАРБЕКЮТО преди 3 седмици
И днес сабахлян...... Абе вие си го знаете, ежедневие! СЛАВА УКРАИНЕ!
23
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
рАЗИЯ бърза преди да са дошли патриотите! Още мъничко! Трай бабо мецо за хубост!
22
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не питайте русия защо хвърля бомби по съседите си! Това е все едно да питаш пopa защо мирише!
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-интересното е, че руските хиперзвукови ракети "Кинжал" удариха обекти край малкото гранично градче Стрий в Львовска област. Удрят го не за първи път. Каква е важността на това градче? На поляците отново им се наложи да вдигат по тревога всички свои самолети, Щом руските "Кинжал"-и взеха курс към полската граница.
20
6
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 3 седмици
Пълен провал за Путин и успех невиждан за Зеленски ! ТЕЦ-ове МЕЦ-ове ....лабораторийте за метамфетамини не са покътнати ! Яшаааааа Зеленски пак ще сваля от 50 ракети поне 51
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъ.пи, но яки буряти изстрелват с прашки крадени украински перални с премахнати чипове. Понеже са тъ.пи, но много яки или не уцелват, или пералните падат чак в Полша. Това е положението според киевската пропаганда. А защо буряти, ами щото са тъ.пи, но яки и не ползват тоалетни, а ак.ат в дупки в леда и спят в дупките на мечките.