Руски удар разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков

Сигналът е бил прекъснат, няма жертви
23 апр 2024 08:24, Анисия Иванова
89
Руски удар разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков
Снимка: БГНЕС/EPA

Володимир Зеленски осъди руския ракетен удар, който разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков, като част от целенасочения опит на Москва да направи града необитаем, съобщи TVP World.

В резултат на удара главната мачта на телевизионната кула се откъсна и се срути на земята в града, който вече е опустошен от седмици на ракетни нападения и нападения с дронове.

Зеленски информира американския си колега Джо Байдън за въздушния удар.

Разположен само на 30 км от руската граница, Харков е уязвим за балистични ракети и други оръжия поради намаляващите възможности на Украйна за противовъздушна отбрана. Енергийните съоръжения в града претърпяха значителни щети, откакто Русия започна да нанася мащабни удари по енергийната система миналия месец.

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал, но потвърди, че няма жертви, тъй като работниците са се укрили.

На кадри от последствията се вижда как срутената част от кулата лежи в близката гориста местност, а околните сгради са получили значителни щети от падащите отломки.

Службата за държавни специални комуникации заяви, че конструкцията на кулата е била частично повредена, вероятно от удар с крилата ракета Kh-59. В момента се полагат усилия за възстановяване на телевизионния сигнал, като жителите са посъветвани да използват алтернативни методи за достъп до информация.

Последната атака следва предишни нападения срещу телевизионната кула в Харков през март 2022 г., които доведоха до прекъсване на сигнала. Тъй като Москва засилва атаките си, а Украйна изпитва недостиг на противовъздушна отбрана, Харков и околностите му остават сред най-засегнатите райони./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
родохан преди 6 дни
колко века че не се сещам за повече от два,по твоята логика ние принадлежим към турция 5 века са ни владяли това са 10 поколения
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ако се поинтересувам дали няма да се окаже, че тази кула е построена от руснаците за неблагодарните укри? В Украта и една нормално асфалтирана улица няма от самите укри. Украинците се жалват, че нищо няма новопостроено там от повече от 30 години. Е, сега ще се наложи да се разделят и с онова, което са получили даром от москолята.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кулата не е разрушена, а са отнесени само антените, които предават сигналите за насочване на дроновете.
79
5
 
1
 
! Отговори
Кори преди 1 седмица
В тази ракета има метал, електроника ,гориво. След такъв удар ,всички обекти в Русия които произвеждат метал, електроника, горива, стават легитимна цел на войната. Ще има отговор и Москва ще опищи планетата "олеле, терористи". Кой е терористът?
78
1
 
1
 
! Отговори
Кори преди 1 седмица
До Анонимен, В Москва кула има ли?
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че как да няма украйна оръжие? Че Украйна е супер индустриална държава със супер развита икономика и наука. Произвеждат си собствено оръжие, самолети, кораби, ракети, сателити и т.н. Цяклото оръжие ползвано ор Украйна в момента е украинско производство.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И това чак на третата година? Американците навсякъде свалят телевизионните кули на първата, най много на втората седмица. Що така се бавят тези руснаци? В Киев кулата цяла ли е?
75
8
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Рашките много ги биваше да мачкат държави без оръжия, без хора. Обаче този път стъпиха накриво. Сега пътят е надолу и само който държи пачките(Нато) решава кога ще спре войната.
74
5
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Голем праз. И без телевизия се живее. Важното е Нато да мачка русначета, да обогатява плодородните почви на Украйна.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Похвално! само така!
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е що така бре Путин сега украинците как че гледат сащ и ЕС )
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ко стана фашиски украинец ,милиарди от ЕС милиарди от сащ ,милиони от Англия и пак нищо ,а как че е само да дойдат пачките и зеления и неговите генерали че ги окрадят ,както и преди ))
70
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До блицкриг Умнико Въпроснат аракета когато лети на 140км има БЧ 500кг при 300км има БЧ 150кг. (нали се сещаш че не може да се увеличат РАЗМЕРИТЕ на ракетата по-голяма далекобойност се постига с по-малка БЧ) Втория тип ракета няма проблеми да уцели моста. Но освен сериозни но козметични проблеми нищо друго не може да напарави. Няма мощност за серозна работа да унщожи подпора моста. Ще бъде Поредната Терористична ПР акция, която ще доведе до "отговор" като минус два ВЕЦ и един ТЕЦ в добавка...
69
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен РФ няма проблем ТЕХНИЧЕСКИ да превземе кой да е град - Справка Мариопол. Но след операцията много собственост ще трябва да се възстановява. За това сега ще направят дурго нещо. Ще поставят града под обсада. Дроновете ще унищожат с прецизни удари останалата военна техника. След това патрулен полет след патрулен полед всеки с оръжие. В един средно голям град има запаси за няколко седмици а след това? Първо населението а след това и военните ще го напуснат последните в плен.
68
2
 
9
 
! Отговори
Руя преди 1 седмица
Тия украинци докога ще си играят на война.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честито!
66
2
 
3
 
! Отговори
нее, преди 1 седмица
това може да го правят само краварите - кулата в Белград, благородните рашъни - абсурд!
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен...... Подреди си малко мислите ,че нищо не ти се разбира! Писал си че Русия не може да превземе град, пък поле само превзети градове цитираш. Погледни по-отгоре нещата. Вече 30% от Окраинската територия отново са в Русия. Скоро ще дойде ред и на останалите 70%.С това ще се сложи край на братоубийствения конфликт и Окрайна че се върне там кадето е била векове наред - в пределите на Русия. Колкото по-бързо това стане ,толкова повече човешкИ животи ще бъдат спасени!
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голяма радост и слава е ,когато се обяви "Русия превзе стратегическо село" :-))За това много ги бива! А град не могат! И понеже не могат,единственото е да го разрушат! Мариупол,Ирпен,Авдеевка,Буча,Мариинка са пример за руската дивотия! Може би на антенната кула са видели група фантомни "нацисти",с каквито винаги се опрадават! Едва ли украинците ще пропуснат да се реваншират! Русия е болшая,ракета може да долети отвсякъде..
63
4
 
5
 
! Отговори
Кулата е преди 1 седмица
Паметник на комунизма и отдавна трябваше да бъде съборена, както например паметника на Червената армия в София, АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Белене, безплатното здравеопазване и т.н.