Русия осъди задочно говорителя на Мeta на затвор

Обвинението е "оправдаване на тероризма"
22 апр 2024 22:37, Стела Стоянова
46
Русия осъди задочно говорителя на Мeta на затвор
Снимка БГНЕС, архив

Руски военен съд осъди задочно Анди Стоун, говорител на американския гигант в областта на социалните мрежи Mета, на 6 години затвор по обвинение в "оправдаване на тероризма", предаде АФП.

Московският съд реши "да даде на Стоун присъда от 6 години лишаване от свобода, която да бъде изтърпяна в наказателна колония", заяви съдия Роман Кифоренко, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

Адвокатът на Стоун, Валентия Филипенкова, заяви пред Интерфакс, че ще обжалва решението. Анди Стоун не пребивава в Русия.

Руските съдилища обвиняват Стоун, че през март 2022 г. е публикувал в профила си в X публикация, която "оправдава агресивни, враждебни и насилствени действия срещу военнослужещи от руските въоръжени сили", малко след началото на офанзивата в Украйна.

Във въпросната публикация, публикувана на 11 март 2022 г., се обяснява, че Mетa временно е решила да не счита съобщенията, призоваващи за "смърт на руските нашественици", за нарушение на правилата за използване.

През ноември 2023 г. Русия включва името на Анди Стоун, директор по комуникациите на Мета, в списъка си с издирвани лица.

През октомври 2022 г. Русия официално определя американската група, компания майка на Фейсбук, Уатсап и Инстаграм, като "терористична и екстремистка" организация, което открива възможност за сериозни съдебни процедури срещу нейните потребители в страната.

Фейсбук и Инстаграм също са блокирани в Русия от началото на офанзивата в Украйна и са недостъпни без виртуална частна мрежа (VPN), както и X и много медийни сайтове, критикуващи правителството.

Преди забраната милиони руснаци използваха приложенията на Мета, по-специално Инстаграм - мрежа, която остава много популярна сред младите хора в страната въпреки блокирането ѝ.

През април 2022 г. Русия поставя ръководителя на Мета Марк Зукърбърг в черния си списък на хората, на които е забранено да влизат в страната. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: МетасъдРусиязатвор
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
задочно ще ги излежи.
33
0
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
А това не е ли отчаяние, Вова?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Масовият убиец путин също е издирван задочно
31
0
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Тоя още в Хага не се е явил на призовката а присъди раздава без съд.
30
6
 
11
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА ТЕРОРУСКИТЕ преди 1 седмица
НАШЕСТВЕНИЦИ! ЖИВ ПУТИНИСТ ДА НЕ ОСТАНЕ В УКРАЙНА :D
29
6
 
11
 
! Отговори
Пурлерини преди 1 седмица
Международният трибунал осъди задочно прикритията собственик на Телеграма Путлерини на строг тъмничен затвор доживот за разпространение, подкрепяне, развиване и удобрение на фашистката идеология и насърчаване на постване на клипове изобразяващи престъпления срещу човечеството. Фашисткият Кремълски режим продължава да твърди, че руският фашизъм е най добрият фашизъм и, че престъпленията които са извършени от тях не са срещу човечеството защото във фашистка Русия населението няма статът на хора.
28
6
 
10
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Утре руски военен съд ще гледа дело срещу статуята на свободата в Ню Йорк, по обвинение, че вместо сърп и чук, държи в ръката си факел. Прокурора настоява за 50 год. в Сибир Жалък си Вова.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова и фб и И са пълни с руска пропаганда. Така де - терористите си ползват терористичната организация. Няма по-подла твар от руснака....
26
4
 
11
 
! Отговори
Путлерини преди 1 седмица
Абе, то и аз съм осъден ама затова и не напускам фашистка джужакландия. Но спокойно хора Скоро крепостниците ще постъпят с мен както с идола ми Мусолини, ще вися с метресата си от някоя бензиностанция провесен с главата надолу. Такава е съдбата на всички фашистки диктатори.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички чужди наемници ще бъдат унищожени в Украйна. Независимо от тяхния статус - военни съветници или въоръжени до зъбите представители на хуманитарни организации, каза Журавльов.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Специално Инстаграм остава блокиран в Русия, но който от руснаците иска, може да го ползва и не е преследван за това си решение.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
26 теб трябва да те отстрелят. Всяка държава трепе нацита като теб, дори в щатите ще те изпържат на електрическият стол.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кармата не забравя греховете, всичко се плаща.
21
4
 
11
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Предвид какви извращения и гаври с трупове поствам из ньетя за гомораша и въобще за содомогоморашите като цяло (начело с цар капутя I самодър[ж/в]ец), сигурно трябва клонящо към безкрайност време да излежа в техните каторги, поне според дивите блатните азиатски содомити :). БМХПШМ дето се вика :).
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сваляме президенти и назначаваме нови - Тихановска, Навални. Навалните станаха новите Кардашиян.
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ забраняват тик-ток и китайските ел. коли. Забраниха ни руска телевизия. Осъдиха Иран. Всеки съди всеки.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия не е осъдила Байдън за военни престъпления.
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия е в ЦУГЦВАНГ .
16
12
 
17
 
! Отговори
Жужакът преди 1 седмица
Е блокирал всичко в блатната държава. Засега разрешава на крепостните да дишат. До кога ли?
15
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руските главорези отново проявяват невероятна наглост. Жалко, че американците толкова ги жалят и не ги обявяват за терористична организация, каквато в същност са.