—лед атентата в ћосква, »ƒ»Ћ може и да гледа към ≈вропа

—илата на ISIS-K е между 4000 и 6000 бойци
1 апр 2024 22:21, Ќели ’ристова
155
—лед атентата в ћосква, »ƒ»Ћ може и да гледа към ≈вропа
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

«аплахата от »ƒ»Ћ или »сл€мска държава, изглеждаше така, с€каш изчезва, когато заглави€та се обърнаха към ”крайна, √аза и следващите избори в —јў. Ќо атаката от миналата седмица срещу концертна зала в ћосква напомни на света за трайната опасност от исл€мски€ тероризъм и амбициите на това, което е известно като »ƒ ’орасан (ISIS-K) далеч отвъд лагерите му в планините на јфганистан.

јнализаторите см€тат, че групата има нарастващ фокус върху ≈вропа - и посочват събити€ като тазгодишните ќлимпийски игри в ѕариж като потенциални цели.

»ƒ»Ћ пое отговорност за нападението в ћосква. ‘актът, че се предполага, че са замесени таджикски граждани, показва, че ISIS-K е отговорна; групата привлича много членове от ÷ентрална јзи€ и има записи от предишни заговори в –уси€. јмерикански служители също казаха, че има доказателства, че ISIS-K е извършила атаката.

ISIS-K беше създадена преди девет години като автономна "провинци€" на »сл€мска държава и въпреки многото врагове оцел€ и доказа, че е способна да извършва атаки в ѕакистан, »ран и ÷ентрална јзи€. ѕреди атаката срещу  рокус —ити т€ планираше други в ≈вропа и –уси€.  омандирът на ÷ентралното командване на —јў, генерал ≈рик  урила, оцени наскоро, че ISIS-K "запазва способността и вол€та да атакува интересите на —јў и «апада в чужбина само за шест месеца с малко или никакво предупреждение".

≈ксперти на ќќЌ и други – включително руските служби за сигурност – оцен€ват силата на ISIS-K на между 4000 и 6000 бойци. —анаула √афари стана лидер на групата през 2020 г. и въпреки случайните съобщени€ за смъртта му, анализаторите на тероризма см€тат, че той остава ефективен лидер.

» талибаните, и —ъединените щати се стрем€т – макар и не съгласувано – да изтри€т ISIS-K от нейните сигурни убежища в »зточен јфганистан. Ќо скорошен анализ в Sentinel, списанието на ÷ентъра за борба с тероризма в ”ест ѕойнт, каза, че т€ "остава устойчива организаци€, способна да се адаптира към промен€щата се динамика и да се развива, за да оцелее при трудни обсто€телства".

»здръжливост и разшир€ване

≈дмънд ‘итън-Ѕраун, старши съветник на базирани€ в Ќю …орк ѕроект за борба с екстремизма, каза пред CNN, че ISIS-K "има желанието и нарастващата способност да се проектира отвъд јфганистан и да извършва регионални атаки“ в ѕакистан, »ран и ÷ентрална јзи€, подкрепени от солидна медийна продукци€ на таджикски, узбекски и руски език". “ой допълва, че в јфганистан пущунски€т шовинизъм на талибаните е помогнал на ISIS-K да вербува хора от други афганистански етнически групи.

Ќай-скандалната атака на ISIS-K досега беше самоубийствени€т атентат на летището в  абул през 2021 г., при който загинаха близо 200 души, включително 13 американски войници, охран€ващи летището.

“ой продължи кампани€та на самоубийствени атентати и убийства срещу талибаните, които см€та за недостатъчно радикални и подчинени на външни сили. —амо миналата седмица атентатор самоубиец от ISIS-K взриви колана си с експлозив сред талибанската милици€ в афганистански€ град  андахар, причин€вайки десетки жертви, според местни сведени€.

Ќо ISIS-K също разшири сво€та орбита. јмира ƒжадун, ко€то е написала книга за групата, каза, че през последните три години ISIS-K "е станала по-амбициозна и агресивна в усили€та си да спечели известност и значимост в ёжна и ÷ентрална јзи€, стартирайки най-агресивната си многоезична пропагандна кампани€ и разшир€ване на видовете атаки, които извършва".

"“€ ефективно смеси широк спектър от регионални оплаквани€ в сво€ глобален джихадистки дневен ред", об€сн€ва ƒжадун пред CNN.

ћиналата година групата извърши опустошителен бомбен атентат срещу предизборен митинг в Ѕауджур, ѕакистан, при който б€ха убити повече от 60 души. ќсвен това е установила плацдарм в размирната пакистанска провинци€ Ѕелуджистан, граничеща с »ран.

ѕрез €нуари ISIS пое отговорност за двойните самоубийствени атентати в ирански€ град  ерман, убивайки 90 души и ран€вайки повече от 200. ƒжадун, доцент в университета  лемсън, каза, че като се има предвид "близостта до атаките, неговата силно сектантска стратеги€ за атака , и неговата разнообразна членска база, е много веро€тно ISK [както се нарича още групата] да е играла рол€ в атаката в  ерман.“

«аплахата за ≈вропа

ISIS-K има амбиции далеч отвъд ёжна јзи€, цел€йки да атакува –уси€, «ападна ≈вропа и дори —ъединените щати. ≈вропейските агенции за сигурност обръщат повишено внимание на заплахата, дори ако възможностите на ISIS-K все още не отговар€т на нейните амбиции.

’анс-якоб Ўиндлер, старши директор на ѕроектът за борба с екстремизма отбел€зва, че през юли миналата година седем мъже са били арестувани в √ермани€, заподозрени в планиране на високопоставени атаки и в контакт с организаторите на ISIS-K. ¬сички заподозрени са от ÷ентрална јзи€.

“ози месец двама афганистански граждани б€ха задържани в √ермани€, обвинени в извършване на "конкретни приготовлени€" за нападение срещу парламента на Ўвеци€ като отмъщение за вълната от изгар€ни€ на  орана в страната. ≈дин от т€х се е присъединил към ISIS-K миналата година, твърд€т прокурорите, и техните планове са направени "в т€сна консултаци€ с" оперативните служители на ISIS-K.

 ристин јбизейд, директор на Ќационални€ център за борба с тероризма на —јў, каза пред  онгреса миналата есен, че досега "ISIS-Khorasan е разчитала предимно на неопитни оперативни служители в ≈вропа, за да се опита да извърши атаки от свое име".

‘итън-Ѕраун – бивш координатор на санкциите на ќќЌ и оценката на заплахите по отношение на ISIS, јл  айда и талибаните – се съгласи, че досега заплахата в ≈вропа е била "наивна и ембрионална", но предупреди, че ISIS-K "се е включила в централноазиатската диаспора , предимно в –уси€ и “урци€ и до известна степен в √ермани€."

“ой см€та атаката в ћосква за "революционен успех" за групата, демонстрирайки ниво на планиране, невиждано досега отвъд ёжна јзи€. ISIS твърди, че Crocus City Hall е била интензивно разузнавана.

»зтекла оценка на ћинистерството на отбраната на —јў миналата година отбел€за, че "ISIS разработва рентабилен модел за външни операции, който разчита на ресурси извън јфганистан, оперативни служители в целевите страни и широки мрежи за подпомагане".

—лед атаката в ћосква ‘ранци€, ко€то е домакин на ќлимпиадата тази година, повиши нивото на терористичната заплаха до максимум. ѕремиерът √абриел јтал каза, че още хил€ди войници са готови да увеличат силите му за борба с тероризма, добав€йки: "»сл€мистката заплаха е реална... Ќие непрекъснато се подготв€ме за всички сценарии."

‘итън-Ѕраун не вижда в това тревога. "Ќад€вам се, че греша", казва той пред CNN, "но съм много притеснен за ќлимпийските игри в ѕариж." “ой ги описа "перфектната бур€" на нарастващи€ обсег на ISIS-K, гнева на околната среда сред радикализираните лица към ситуаци€та в √аза и освобождаването на бивши джихадисти от европейските затвори след излежаване на присъдите им.

ƒжадун каза, че не може да се пренебрегне рискът от "бранда на ISIS-K, който да резонира сред отделни симпатизанти в западните страни". “€ об€сни, че тъй като бойците го виждат като "вдъхнов€ваща и нарастваща сила, той може да привлече хора от западните нации, които са привлечени от неговата идеологи€. “ова може да доведе до опити на отделни лица да пътуват до зони на конфликт, за да се присъедин€т към нейните редици или да извършват атаки в родните си страни от името на групата".

ћраз€ ѕутин и "източни€ кръстоносец"

–уси€ може да е особено у€звима за ISIS-K. ѕреди десет години тогавашни€т лидер на ISIS јбу Ѕакр ал Ѕагдади осъди "кръстоносците, техните съюзници и с т€х останалите нации и религии на kufr (неверници), всички водени от јмерика и –уси€".

√одина по-късно франчайзът на ISIS в —инай пое отговорност за бомбата, ко€то свали руски чартърен самолет, лет€щ от Ўарм ел Ўейх до —анкт ѕетербург, убивайки всички 224 души на борда.

Ќенавистта на ISIS към ¬ладимир ѕутин произтича от руската рол€ в —ири€ в подкрепа на режима на јсад и бруталните чеченски войни в първите години на века. ѕодкрепата на –уси€ за авторитарните режими в ÷ентрална јзи€ – които ISIS-K описва като „марионетки“ на –уси€ – задълбочи враждебността.

ISIS-K също се присмива на талибаните за „спри€тел€ването им с руснаците, убийците на чеченските мюсюлмани“. ѕрез 2022 г. атентатор самоубиец на ISIS-K атакува руското посолство в  абул, убивайки двама служители.

—ега е €сно, че групата се опитва да се установи в –уси€. ѕо-рано този месец руската служба за сигурност – ‘—Ѕ – за€ви, че е убила двама оперативни служители на ISIS-K в района на  алуга, които са планирали нападение срещу синагога в ћосква.

ƒжадун каза пред CNN, че "географската близост, включването на бойци от ÷ентрална јзи€ в нейните редици и нейната решителна регионална и глобална пропагандна стратеги€ показват, че ISIS-K веро€тно е изиграла рол€ в тази атака, веро€тно чрез разполагане на свои собствени свързани бойци или чрез предостав€не на финансови средства. подкрепа или обучение на извършителите."

‘итън-Ѕраун см€та –уси€ за изключително у€звима от по-нататъшни атаки, с нейните служби за сигурност, заети с ”крайна и огромен набор от работници мигранти от ÷ентрална јзи€, поне н€кои от които веро€тно са били радикализирани. ¬сички арестувани след атаката в  рокус —ити са таджики.

Ќ€колко предишни атаки в –уси€, вдъхновени от »ƒ»Ћ или за които се твърди, са включвали таджикски, узбекски или киргизки граждани. ѕрез 2017 г. гражданин на ”збекистан извърши самоубийствен атентат в метрото на —анкт ѕетербург, убивайки 15 души.

”€звимостта на –уси€ може да бъде повишена от лесното пътуване от “урци€. “урски източници от сигурността потвърдиха пред CNN, че двама от предполагаемите нападатели на Crocus City са прекарали известно време в »станбул, преди да отлет€т обратно в –уси€ в началото на март, фактор, който ‘итън-Ѕраун счита за "много важен", като се има предвид присъствието на таджикски работници мигранти в “урци€. ≈дин таджикски гражданин, Ўамил ’укуматов, който според ќќЌ е бил един от "най-активните пропагандисти и високопоставени вербовчици" на групата, беше арестуван в “урци€ миналата година.

ќтношението на руското правителство, както преди, така и след нападението в ћосква, може да не му помогне да се изправи срещу заплахата. —лед като в началото на март —јў предупредиха за възможността от терористични атаки на "големи събирани€ в ћосква, включително концерти", ѕутин разкритикува "провокативни из€влени€ на редица официални западни структури… ¬сичко това прилича на откровено изнудване и намерение да се посее страх и дестабилизира обществото ни".

Ўиндлер от ѕроекта за противодействие на екстремизма каза, че дори ‘—Ѕ да е знаела за подобни заговори, защитното разполагане на силите за сигурност по време на концерти би намирисвало на противоречие с  ремъл - и следователно би било неразумно.

—лед атаката ѕутин каза, че т€ е извършена "от ръцете на радикални исл€мисти", но е била спонсорирана другаде, което предполага, че ”крайна е замесена, нещо, което категорично отричаше от  иев и ¬ашингтон. ј според директора на ‘—Ѕ јлександър Ѕортников зад терористичната атака сто€т три държави: —јў, ¬еликобритани€ и ”крайна.

–азказът от ћосква е, че дори ако ISIS-K или лица, вдъхновени от не€, засил€т кампани€та си в –уси€, те ще бъдат разглеждани като марионетки на по-тъмни сили. “ова може да изкриви събирането на разузнавателна информаци€.

«а ISIS-K нападението в ћосква е преврат. –ита  ац, изпълнителен директор на SITE Intelligence, каза: "√лобалната подкрепа на ISIS се основава в гол€ма степен на нейни€ имидж на способна организаци€ и това опустошително клане в –уси€ само ще подхрани този имидж."

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


155
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
128
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо закона на ћърфи, »ƒ»Ћ ще вземе да пуфне н≈кой митинг на копейки, защото само те обичат да се събират на тълпи. ¬се едно кан€т: "≈ла, ¬ълчо, из€ж ме". —ами се натрапват като удобна мишена.
127
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 117. “и в кой век живееш? ¬ремето на камикадзетата отдавна мина. ƒнес »ƒ»Ћ и подобните ней секти предпочитат друг (гладни бедни хорица) да им върши черната работа и плащат на наемници. —върши се със старите методи. ƒнешните исл€мисти са компютърно поколение и не в€рват на шашмата с девиците. —ветът се промен€, ти не мърдаш.
126
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 121 ѕрав си.  ремльовски€ дрогиран дрќгар не издържа на напрежението, въпреки транквилантите и махорката.
125
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќе плашете така копейките де! “е още не в€рват, че никой н€ма да ги праща на фронта. » че «ем€та е плоска, та ако се наклони, може да паднат от не€. ќбразувате им страх след страх. јйде спрете се. » те душа нос€т.
124
2
 
0
 
! ќтговори
 укунела —найпера преди 1 месец
"’аресва ли ви съчинението ми?!? ѕлащат по 100 гривни на парче.... Ќад€вам се н€кой все пак и да го прочете!"
123
4
 
3
 
! ќтговори
–уснак преди 1 месец
”крайна с помощта на ћ» 6 » ÷–” ѕќƒ√ќ“¬»’ј ј“≈Ќ“ј“ј , ”крайна го изпълни чрез балсами от “аджикистан който н€мат нищо общо с алкайда и други терористични групировки,това са мръсните номера на англосаксонските убийци на мирни жители който се опитаха да изпързал€т –уси€ че са терористите отговорни но ‘—Ѕ им показа кой са поръчителите !!!
122
3
 
3
 
! ќтговори
÷иркончето свисти преди 1 месец
—вис, свис и още малко ще бучне н€кой ≈вроатлант в охраненото ду-***! «а справка питайте онези дето б€ха в сградите на ”краинските тайни служби в  иев.
121
4
 
4
 
! ќтговори
√ошо преди 1 месец
Ќ€кой в€рва ли все още, че това е работа на »ƒ»Ћ?
120
4
 
6
 
! ќтговори
‘акт преди 1 месец
»ƒ»Ћ е рожба на —јў,както “алибаните преди години.
119
6
 
4
 
! ќтговори
»ƒ»Ћ —≈ –ј«¬»¬ј... преди 1 месец
....„”ƒ≈—Ќќ ¬ –”—»я--- »ћј ѕќ„¬ј «ј Ќ≈√ќ!!!
118
6
 
4
 
! ќтговори
»ƒ»Ћ ≈ ¬ –”—»я преди 1 месец
....“јћ — ‘—Ѕ —ј  ќћЅ»Ќј !
117
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ъф »ƒ»Ћ бе
116
3
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»дил е ≈вропа, или по точно јнгли€.
115
9
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕутин е диктатор. ƒругото н€ма значение
114
5
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
и на децата вече е €сно че всички такива атентати и групировки са създадени от едни такива с едни черни шапки и плитчици от страни с големи носове, които н€мат много общо с хората
113
5
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«а  иевски€ »ƒ»Ћ ли става въпрос в стати€та ?
112
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќаркомана е приет в болница с масивен »Ќ‘ј– “ »Ќ‘ј– “.ў≈ се отърве света от още едно зло.
111
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќ€кои се радваха на трагичните новини за атентата в ћосква.... ј сега като дойде под прозорците ви - пак ли ще се радвате?!
110
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»дил та идил... н€ма страшно за ≈вропа от тези "идил"...виж зареди тези, ≈вропа може пострада!
109
9
 
2
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 месец
ƒо 128 " аква кола си могъл да си купиш нова по соца бе" - в бутилки, наливна, около/над 10 вида швепс, ѕепси и тнт.