«ащо »ƒ»Ћ удариха ѕутин и застрашена ли е ≈вропа?

«а атентата в ћосква са отговорни ISIS-K
28 мар 2024 21:00, Ќели ’ристова
289
«ащо »ƒ»Ћ удариха ѕутин и застрашена ли е ≈вропа?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»зглежда почти сигурно, че бруталното нападение срещу руснаци, отишли да гледат рок концерт в ћосква в петък вечерта, е било исл€мистка терористична атака.

Ќай-малко 133 души загинаха, а десетки други б€ха ранени, след като въоръжени мъже с автоматични оръжи€ нахлуха в сградата на Crocus City Hall в ћосква и откриха огън, предизвиквайки блъсканица.

»сл€мска държава пое отговорност за атаката, първоначално чрез сво€ медиен канал Amaq, а след това директно. Ќачинът на действие на атаката също съответства на предишни атаки на »сл€мска държава.

Ўироко се съобщава, че атаката е дело на »сл€мска държава ’орасан (ISIS-K), клон, създаден през 2015 г. в јфганистан.

Ќо ко€ е тази група, защо биха атакували –уси€ и какво означава това за по-широката терористична заплаха?

 акво е ISIS-K?

ISIS-K е клонът на »сл€мска държава, който прави най-последователни и енергични опити за терористични атаки в ц€ла ≈вропа, включително в –уси€. ISIS-K е планирала около 21 атаки в девет страни през изминалата година спр€мо осем през предходната година.

ISIS-K беше под огромен натиск от афганистанските специални части и американските войски, преди —ъединените щати да се изтегл€т напълно от страната през 2021 г. ¬ъпреки че този натиск продължи под управлението на талибаните, ISIS-K нарасна в сила през последните години с н€колко хил€ди бойци сега действат в почти вс€ка от 34-те провинции на јфганистан.

јко ISIS-K наистина е отговорна за атаката в ћосква, тр€бва да се подготвим за нови опити за атаки
– не само в –уси€, но и в ц€ла ≈вропа.

≈вропейските власти са арестували оперативни служители на ISIS-K многократно. —лед години на предупреждени€, че »сл€мска държава възстанов€ва капацитета и решимостта си да поднови международна терористична кампани€, петъчната атака показва, че заплахата е непосредствена и значителна.

ѕо-рано този месец —јў, заедно с пет други нации, споделиха разузнавателна информаци€, ко€то имаха, че ISIS-K планира атаки в ћосква. Ќо тези предупреждени€ б€ха отхвърлени миналата седмица от президента ¬ладимир ѕутин и  ремъл като част от опит за дискредитиране на –уси€.

јтаката идва в най-лоши€ възможен момент за лидера на –уси€, в резултат на успешната му "изборна кампани€", ко€то му уреди още шест години на власт.

» може би поради тази причина петминутното телевизионно обръщение на ѕутин в събота, в което той насочи вината към ”крайна, дойде толкова късно.

¬се още не знаем дали  ремъл ще продължи да обвин€ва ”крайна или «апада за атаката, или ще приеме, че »сл€мска държава е отговорна.

“ака или иначе, веро€тно ще отговори с вълна от насилие, репресии срещу общностите на мюсюлманското малцинство в –уси€ в региона на —еверен  авказ и извън него.

«ащо атакуваха –уси€?

» »сл€мска държава като ц€ло, и ISIS-K в частност, отдавна са об€вили намерението си да удар€т –уси€.

“е цитираха по-ранната военна окупаци€ на јфганистан от –уси€ през 80-те години и дългата истори€ на репресии срещу мюсюлманските общности в –уси€, особено в —еверен  авказ. “е също цитираха рол€та на –уси€ в осигур€ването на спасителен по€с за брутални€ режим на Ѕашар ал-јсад в —ири€.

Ќо също така веро€тно възможността и персоналът са накарали групата да избере мека цел в ћосква, както и всичко друго.

»сл€мска държава извърши множество атаки в –уси€ от 2016-2019 г., докато още н€колко заговора б€ха пресечени от 2021-23 г.

ћного от бойците на ISIS-K, арестувани в ≈вропа, включително в –уси€, през последните две години са руски граждани и хора от ÷ентрална јзи€, свързани с –уси€.

ѕоследните арести б€ха извършени този месец, когато руските власти твърд€ха, че са предотвратили планирано нападение срещу синагога в ћосква.

ј минали€ месец руски гражданин, обвинен във връзки с "»сл€мска държава", беше арестуван в ѕолша, докато друг беше арестуван да работи в стро€що се €дрено съоръжение в “урци€.

ѕрез последните години по-гол€мата част от успешните атаки на ISIS-K б€ха в јфганистан, като много от т€х б€ха насочени към малцинствената шиитска мюсюлманска хазарска общност.

Ќапример групата извърши масов самоубийствен атентат извън летището в  абул през август 2021 г., в разгара на хаотичната евакуаци€ от  абул, което доведе до смъртта на около 170 цивилни и 13 американски военни.

ISIS-K също извърши бомбен атентат срещу руското посолство в  абул през септември 2022 г., като уби най-малко шестима.

ѕрез €нуари тази година ISIS-K изстрел€ a масов самоубийствен атентат в  ерман, »ран, убивайки близо 100 души на церемони€ за отбел€зване на четвъртата годишнина от убийството на генерал  асем —олеймани.

 акво следва за ѕутин и има ли по-широка терористична заплаха?

“ерористичните атаки, включително тези в брутални режими като »ран или –уси€, са трагични атаки срещу обикновените хора, които не са виновни за политиката на политиките на правителствата, при които са принудени да живе€т.

 огато бъдат атакувани, авторитарните режими са склонни да реагират с брутални репресии, които веро€тно ще доведат до цикли на насилие, с по-малко сдържаност и отчетност, отколкото обикновено се случва с операциите за борба с тероризма в отворените общества.

јтаката в петък вечер в ћосква беше кошмарна, но за съжаление ужасът веро€тно ще бъде само началото.

Ќезависимо от това как ѕутин и  ремъл решат да отговор€т, атаката идва като напомн€не, че заплахата от тероризъм, представл€вана от групи като »сл€мска държава и јл- айда, сега отново се увеличава. —лед пет години на дейност предимно в «ападна јзи€, Ѕлизки€ изток и јфрика, тези групи сега представл€ват нова заплаха за «апада.

ѕродължаващото разрастване както на ISIS-K, така и на јл  айда под управлението на талибаните в јфганистан тр€бва да ни тревожи много повече, отколкото сме признавали.

јтаката от петък е €сно напомн€не, че не тр€бва да гледаме настрани и да продължаваме да си измиваме ръцете от всеки опит да се подобр€т нещата в јфганистан. Ќ€ма лесни отговори, но обръщането и бездействието само ще влоши ситуаци€та.

јнализът е на  лауди€ Ћоренцо –убиера за The Conversation

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


289
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
193
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕълна заблуда н€ма »ƒ»Ћ или исл€мска държа,всичко е постановка на ‘ранци€ ,јнгли€ ,сащ и ”крайна ,ѕутин е в час скоро че има отмащение )
192
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«аглавието прави до н€къде манипулаци€.
191
3
 
3
 
! ќтговори
Ўаши преди 1 месец
”рсула иска още »ƒ»Ћ в ≈—.  ато гинеколог е много заинтересувана от по тъмните народности. ¬иди ли такъв и гинекологи€та почва да й трепери, като камбанка.
190
7
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»нтереси от атентата имат «апада —јў и »зраел и украйна дон€къде. “е искат да в€рваме че е »ƒ но не е т€ н€ма интереси .
189
4
 
6
 
! ќтговори
ћосю √устав преди 1 месец
¬место да вдигате граници, вие постлахте червени€ килим за разни радикални песоглавци и сега имате наглостта да питате: «астрашена ли е ≈вропа? –ано или късно, хората ще потърс€т сметка на всички либерали не само в Ѕългари€.
188
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»нтерес от атентата имат украйна и израел. “е са подстрекатели и инсинуатори.
187
11
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
филал на цру са исл€мска държава
186
5
 
10
 
! ќтговори
—ѕќ ќ, Ѕ≈.... преди 1 месец
¬ –”—»я “јƒ∆»Ў ј“ј т.н. »ƒ»Ћ —ј «ј≈ƒЌќ — ‘—Ѕ, ¬ Ѕќ–Ѕј «ј ¬Ћј—““ј!“јћ----»√–ј“ј ≈ " ќЋ≈ “»¬Ќј"....’ј’ј’ј
185
4
 
8
 
! ќтговори
—ѕќ ќ, Ѕ≈.... преди 1 месец
¬ –”—»я “јƒ∆»Ў ј“ј т.н. »ƒ»Ћ —ј «ј≈ƒЌќ — ‘—Ѕ, ¬ Ѕќ–Ѕј «ј ¬Ћј—““ј!“јћ----»√–ј“ј ≈ " ќЋ≈ “»¬Ќј"....’ј’ј’ј
184
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕредупреждавам —јў, че на територи€та й, »ƒ»Ћ имат действащи клетки и ако не тази година, следващата ще има терористичен акт, ако не е следващата, ще е в рамките на десетилетието, може също да не изглежда терористична атака, а пътно транспортно произшествие с много жертви, природен катаклизъм или локален бунт, епидеми€ на срамни въшки или нещо друго. јко не вземат необходимите мерки - предупредени са, но се възползват от световни€ тероризъм.
183
4
 
9
 
! ќтговори
тъпомер преди 1 месец
ѕо гол€ма глупост не б€х чел,и как то€ клон изведнъж изкласи че и завърза ISIS-K. у ку,ние рупаме люцерна.
182
9
 
18
 
! ќтговори
Ѕанкеръ преди 1 месец
Ћюбопитно откъде —јў имат информаци€ какво планират четири необразовани терористи.Ћогични€ отговор е,че са им шефове.∆алко за невинните жертви.ќтговор най веро€тно ще има скоро.“ъжното е,че ще има още жертви и от двете страни.
181
13
 
3
 
! ќтговори
AS преди 1 месец
ќтр€заното ухо обиди много мюсюлманите, ще режат руски и русофилски гърла навс€къде по света!
180
7
 
12
 
! ќтговори
»ƒ»Ћ = ÷–” преди 1 месец
ѕреди вече повече от 10 г. ўатите атакуваха –уси€ по две направлени€ - —ири€ и ”крайна. —ири€ с петролните залежи и единствената руска средиземноморска военната база Ћатаки€, създадена по покана на легитимната сирийска държавна администраци€. ”крайна с 15 млн. руснаци, съсредоточени най-вече в югоизточната част на новосъздадената през минали€ век изкуствена държава. ј »ƒ»Ћ се пръкна след разбомбването на »рак и —ири€. ——ј се вл€ изц€ло в »ƒ»Ћ. “очка
179
4
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащото са им дали готов план за атака!
178
12
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ак беше във видеото : «ј“¬ј–я…“≈ ¬–ј“»“≈ -н€кой се изкр€ска и тела във кърви легнаха завчаска . ѕоследва пожар за да изгор€т камерите и т н . јкци€ на ‘—Ѕ - точка .
177
9
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»ƒ»Ћ е една фантомна организаци€, ко€то измисли ’илари  линтън и се хилеше като *** от радост.  ой им е вожда на ти€? »ли те просто се самоорганизират. –ожби на запада и удобно оправдание за всичко. Ќещо се случва-идил. ј чо одите у ƒубай и там мусюлмани, но не ви нападат? »ли едните мусюлмани са крайни, а другите гостоприемни и услужливи.
176
3
 
10
 
! ќтговори
—ћя’ преди 1 месец
јйде бе.  ой ви каза? ѕочти сигурно било
175
12
 
21
 
! ќтговори
„ери00 преди 1 месец
—тига лъжи! ¬сички зна€т че Ќј“ќ и ”крайна са убийците от ћосква и си направете сметката докъде ще докарате с вашите ЋЏ∆»!
174
10
 
22
 
! ќтговори
Ќее »ƒ» ,неее преди 1 месец
јнглосаскската измете е поръчител€,а бандерите са преки€ посредник с тези нещастни таджики