Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин

Приятелството им можело да допринесе за спиране на войната в Украйна
28 мар 2024 12:08, Елка Василева
65
Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че все още смята, че приятелството му с руския президент Владимир Путин би могло да допринесе за прекратяване на войната в Украйна, предаде ДПА.

Още по темата
"Работили сме заедно и разумно в продължение на много години. Може би това все още би могло да помогне за намиране на решение чрез преговори – аз не виждам никакъв друг начин", каза Шрьодер в интервю за агенцията.

Шрьодер е приятел с Путин още от времето, когато е канцлер от 1998 г. до 2005 г., и продължава да работи за мажоритарно притежаваните от Русия компании, свързани с тръбопроводите "Северен поток" под Балтийско море, отбелязва ДПА. Въпреки че нарича руската атака срещу Украйна "фатална грешка", той не се е отрекъл от Путин.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия по тази причина го маргинализира, но процедурата по изключването му се провали, припомня ДПА.

"Вярно е, че това е измерение, което е различно", каза Шрьодер в отговор на запитване защо поддържа приятелството си с руския президент въпреки десетките хиляди загинали и руските военни престъпления по време на войната в Украйна.

По думите му в един момент е изглеждало, че личното му приятелство би могло да помогне за разрешаване на изключително сложния политически проблем. "Ето защо смятам, че би било напълно погрешно да забравим всички позитивни неща, които се случиха между нас в политиката в миналото. Това не ми е в стила и не върша такова нещо", добави той.

Шрьодер визираше посредническата си мисия през март 2022 г., малко след началото на руското нападение срещу Украйна, когато по думите на бившия канцлер той първо се срещнал в Истанбул с тогавашния депутат и настоящ министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, а след това отишъл в Москва за разговори с Путин, посочва ДПА. Тази инициатива обаче се провали. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
15
 
! Отговори
Оз преди 1 месец
ЕС + суровините на безкрайна Русия-мигрантите=просперитет. От това се страхуват САЩ и запалиха войната. Време ни е за размисъл или фалит и разпад.
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Той - Абсолютно прав е, просто поколението на умните и разумните политици си отиде. В момента на власт са безумци и хора без мозъци.
34
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какви руски военни престъпления говорят ? Буча е една инсинуациия. Какво да кажем за Израел който изби над 30 000 цивилни палестинци за отрицателно време.
33
15
 
7
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Ако Бисмарк беше жив , веднага да е наредил да раз$трелят предателя Шрьодер.
32
7
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Щом германски канцлер клекна и се продаде на Путин и руснаците, представете си на какво ще са способни нашите президенти и министър председатели .
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако трябваше да прекъсне приятелството си с Путин заради загиналите в Украйна, какво ли трябва да е отношението към евреите, които избиха над 30 хил жени и деца за 5-6 месеца?
30
3
 
14
 
! Отговори
Той преди 1 месец
Че с какво не е прав човека, по-скоро прекратяване на тази безумица = спасени животи, нима някаква си кална територия е по-важна от човешкият живот, който е един и единствен, втори няма ?!
29
11
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
Путин да си капитулира пред Украйна, ние нямаме нищо общо.
28
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време Западът преговаря и с Xитлep, последствията ги помним. С дuктaтopu не се преговаря.
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин.." Че защо западът да преговаря ? Той Путин Украйна нападна ,а не западът ....А Украйна не е нито в НАТО ,нито в ЕС .
26
9
 
4
 
! Отговори
Западът преди 1 месец
трябва да вкара всички предатели в панделата, ДОЖИВОТНО. За държавна измяна!!!
25
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С путин трябва да разговаряш на неговия език, за да те разбере! Бомби и ракети по цяла русия!
24
15
 
12
 
! Отговори
това е начинът преди 1 месец
Има друг начин Шрьодер- говорител на сатаната.-изтегляне на руските окупатори от Украйна- Путин по жапанки и пижама в Хага-плащане на репарации на украинския народ от спонсорите н Кремъл.
23
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С Путин ще се "разговаря", само пред съда в Хага. За него има издадена заповед за арест, от този съд.
22
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платеният шут на Путин Шрьодер, вече е само една развалина.
21
10
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Тоя дърт гущер се продаде. Купен приятел на Путин. Явно пенсията на канцлер не му стига иска да папка парички от Газпром. Не е ли в списъка със санкциите или удобно е изпуснат.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шрьодер да отговори на два въпроса: 1) От кога се преговаря с терористи? и 2) През 1938г. мюнхенските капитуланти до къде се докараха с преговори с кръвожадния диктатор?
19
8
 
13
 
! Отговори
императора преди 1 месец
На колене пред Путни смешници
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учете история Хаиде бе ,сериозно сме.ник
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жоро ....много от рано си започнал ,а и дилъра ти е за смяна .