В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна

Очаква се Путин да обяви нова вълна на мобилизацията
26 фев 2024 07:00, Нели Христова
316
В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Подкрепата в Русия за войната, започната от Владимир Путин, е спаднала с една четвърт през последните 12 месеца, на фона на нарастващото безпокойство сред населението относно предстоящата мобилизация, установи проучване на независим руски социолог.

Официалните резултати от общественото проучване в Русия твърдят, че отговорите на въпроса за подкрепата за войната отразяват настроенията на хората. Въпреки това изследователската група Chronicles, основана от Алексей Миняйло, руски опозиционен политик, и екип от социолози, казва, че това не е вярно. Допълва се, че хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност или от страх от репресии.

На фона на ограничаването на несъгласието от началото на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари 2022 г. Chronicles казва, че неговите анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение за войната.

Проучването на Chronicles сред 1602 респонденти между 23 и 29 януари беше публикувано в събота на втората годишнина от войната. Установено е, че "последователната" подкрепа за войната е намаляла през последните 12 месеца, спадайки от 22% през февруари 2023 г. до 17%.

"Постоянни" поддръжници на войната са тези, които едновременно са изразили подкрепата си за инвазията (не искат войските да бъдат изтеглени от Украйна без да бъдат постигнати военните цели на Кремъл) и смятат, че приоритет на бюджета трябва да бъдат въоръжените сили.

Броят на "последователните" поддръжници на мира - т.е. тези, които не подкрепят войната (искат изтегляне на войските) и казват, че социалните разходи, а не военните, трябва да бъдат бюджетният приоритет на Кремъл – остават приблизително същите през последната година, на 19% днес в сравнение с 20% през февруари 2023 г. Проучването споменава, че може да има 2,44 процента грешка.

След две години тежки загуби на войски, които към събота бяха 409 010, според Киев, макар и непроверени от Newsweek, се очаква Путин да обяви нова вълна от мобилизация след изборите, започващи на 15 март.

В събота руската полиция задържа най-малко четирима души на седмичен протест пред Кремъл от съпругите на мобилизирани войници, които настояваха мъжете им да се върнат у дома. Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г.

Проучването на Chronicles установи, че сред руснаците има съпротива срещу нова мобилизация. Само 17% подкрепиха този ход, а 29 % се противопоставиха на набора и вярваха, че вече мобилизираните трябва да се върнат у дома. Двадесет и шест процента подкрепят статуквото.

"Това е знак колко са уморени хората от войната и че са наясно, че това не отива към добро", казва Миняйло пред Newsweek.

Анкетата също попита хората какво ще очакват да се случи след изборите, ако Путин спечели и какво искат да се случи.

Ако Путин победи, 72% от руснаците очакват Кремъл да харчи повече за въоръжените сили, но само 49% желаят това.

Установено е също, че 83% искат правителството да се съсредоточи върху социалните и икономически проблеми, 58% искаха примирие с Киев, а 51% за възстановяване на връзките със Запада.

"Открихме много голяма пропаст между това, което руснаците искат и това, което очакват от Путин", обяснява Миняйло. "Ще бъде още по-голямо, когато видят какво всъщност прави Путин, защото повече от 50% от руснаците очакват, че Путин ще насочи основното си внимание към решаването на вътрешни руски проблеми в обществото и икономиката, но той няма да го направи."

"Много е малко вероятно той да спечели войната и освен това повече от половината руснаци очакват той да спечели войната в рамките на една година", казва Миниайло. "Така че хората ще бъдат още по-разочаровани. Това може да е сигнал за прозорец за някаква промяна в Русия , което за мен е единственият начин за сигурност в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
18
 
! Отговори
Според същото НПО преди 6 месеца
99% от българите подкрепят Сглобката ;)
153
6
 
19
 
! Отговори
Христо преди 6 месеца
Досега бяхте смешни ,но вече сте и жалки
152
5
 
17
 
! Отговори
Пореднато НПО преди 6 месеца
Финансирано от ЕС..
151
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Намалете волумето на пропагандата, че оглушахме, бе Гоше. :)
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оная Олбрайт какво беше казала за Русия преди да пуkнe безславно ?!?
149
1
 
4
 
! Отговори
Баси манипулацията преди 6 месеца
И аз ако задам въпроса: Подкрепяте ли войната и мислите ли, че инфлацията е ниска? Може да получа отгонор Не.мало_умници!
148
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До Анонимен 144/ ОСТАНИ СИ С ТАЗИ ОПОРКА , ЧЕ БАЙДЪН И СЕГА Е НА ВЛАСТ :D УКРАЙНА НЕ ИЗПОЛЗВА ПОТЕНЦИАЛА СИ ,ЗАЩОТО НЕЗНАЕ ДАЛИ ДЖО ЩЕ БЪДЕ ПРЕИЗБРАН!!! ПО -ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПОЛУЧЕНИ СНАРЯДИ ОЩЕ НЕ СА УПОТРЕБЕНИ ЩОТО УКРАЙНА НЕЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ ИМА НОВИ! ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ АКО ДЖО БЪДЕ ПРЕИЗБРАН! А ТИ УМИРАШ БУКВАЛНО :D СТИСКАЙ ПАЛЦИ ДЖО БАЙДЪН ДА БЪДЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ДА СЕ СВЪРШИ И С ТЕБ!
147
7
 
10
 
! Отговори
На лъжата краката са преди 6 месеца
Почти е вярно - само трябва да обърнете цифрите. 80% подкрепят и 20% не подкрепят.
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не съм путинист обаче ти си ! Защото също като него искаш Байдън да спечели. Аз съм за Тръмп !
145
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скапани, безполезни, форумни уркофили!!
144
3
 
8
 
! Отговори
Това е толко вярно преди 6 месеца
Колкото и че само 30 000 украинсси войници са загинали
143
4
 
8
 
! Отговори
Айде намалете преди 6 месеца
Пропагандата!
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Под 0.2% са. Не преувеличавайте;););););)
141
3
 
7
 
! Отговори
Фейк, фейк, фейк преди 6 месеца
Пълен фейк
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че Байдън нали и сега е президент бе акъл.И с него и без него братя руси мачкат джендарадкия алианс.
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В началото лъжеха за победи на укрите,после че руснаците побеждават ама големи загуби давали.Вече съвсем са се отчаяли и пробутват някакви анонимни проучвания.
138
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ДОБРАТА НОВИНА Е, ЧЕ ПРЕИЗБЕРЕ ЛИ СЕ ДЖО БАЙДЪН ВСИЧКИ ПУТИНСКИ ТРЬОЛОВЕ ПРЕСТАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ БУКВАЛНО :D
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Роналд Рейгън и Маргарет Тачър бяха много положително настроени към Русия !?!
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ето сега на изборите ще видим колко подкрепят! Писна ми от тези жалки журналистчета!!!!
135
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До Анонимен 135/ КОГО ПАК ЛЪЖЕШ ТИ ПУТИНИСТЕ!! ВСИЧКИ ПРИРОДНИ БЛАГА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СА ВЕЧЕ ЗАГРАБЕНИ ОТ ХОРАТА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ОХ КАК ХУБАВО ЩЕ ВИ СЕ ОТРАЗИ ДЖО БАЙДЪН ДА БЪДЕ ПРЕИЗБРАН!