Доколко важна победа за Русия е превземането на Авдеевка?

Предстои да се види дали Украйна ще удържи новата линия
20 фев 2024 20:04, Елка Василева
218
  Доколко важна победа за Русия е превземането на Авдеевка?
Снимка: архив, БГНЕС

В края на миналата седмица украинското командване обяви, че изтегля войските си от източния град Авдеевка след четиримесечни ожесточени боеве срещу руските сили. Въпросът, който веднага започна да вълнува наблюдателите, е доколко важна е тази победа за Русия и дали тя има единствено пиар значение или има и решаваща военна стойност.

Още по темата
В съботната сутрин новият началник на украинската армия обяви, че изтегля силите си от Авдеевка, чиито сериозно отстъпващи по численост защитници в продължение на четири месеца се опитваха да отблъснат руския щурм на града.

Моментът, в който малкият град пада, е изключително важен за Москва, защото то ще повдигне бойния дух на войските ѝ и става факт в навечерието на навършването на втората годишнина от пълномащабната руска инвазия в Украйна и на предстоящите идния месец президентски избори в Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

В кратка публикация във фейсбук в събота сутринта украинският командващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е взел решението с цел избягване на обкръжение и „запазване на живота и здравето на военнослужещите“. Главнокомандващият добави, че войските се изтеглят „на по-изгодни позиции“.

„Нашите войници изпълниха доблестно воинския си дълг, направиха всичко възможно да разбият най-добрите руски части и причиниха значителни загуби на врага в жива сила и техника. Вземаме мерки за стабилизиране на положението и удържане на позициите ни“, заяви Сирски.

Изтеглянето беше обявено ден след като президентът Володимир Зеленски в петък предприе поредна европейска обиколка за убеждаване на западните съюзници да продължат да оказват военна помощ.

Първо изпитание за новия главнокомандващ

Случилото се в Авдеевка беше първото голямо изпитание за Сирски, след като преди две седмици встъпи в длъжност като командващ на украинските въоръжени сили.

В предишното си качество на командващ сухопътните войски той беше подложен на критики за това, че в продължение на девет месеца упорито не се отказваше от отбраната и усилията за удържането в украински ръце на Бахмут, обсада, превърнала се в най-дългата и кръвопролитна битка от началото на войната и струвала скъпо на Украйна, но послужила за изтощаване на руските сили, отбелязва АП.

В последните дни преди украинските войски да се оттеглят от Авдеевка непрекъснато постъпваха съобщения за тежкото положение в града.

В петък Родион Кудряшов, заместник-командир на Трета щурмова бригада, каза, че силите на Киев все още се държат въпреки предприето общо настъпление срещу тях на около 15 000 руски войници, но не скри очакването си „обстановката скоро да стане критична“.

„Врагът се опитва да пробие отбраната, а на някои места и да заобиколи позициите ни“, заяви Кудряшов пред АП.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби обяви в четвъртък, че руските сили започват да надделяват над украинските в битката за Авдеевка. Той добави, че има голям риск градът да бъде превзет от Русия, развой, който говорителят „до голяма степен“ отдаде на недостига на боеприпаси, който изпитват украинските войски.

САЩ са най-големият дарител на военна помощ за Киев, но около 60 милиарда долара, предназначени за Украйна, в момента са блокирани заради политическите противоречия в американския Конгрес.

Какво е военното значение на падането на Авдеевка

Силно укрепената с тунели и бетонни фортификации Авдеевка се намира в околностите на Донецк, административния център на едноименната област, която е частично окупирана от руските сили. Може да се окаже, че превземането на Авдеевка идва точно навреме за Русия и ще ѝ послужи като плацдарм за окончателното превземане на цялата Донецка област.

Но според вашингтонския Институт за изследване на войната падането на града има по-скоро значението на символична победа за Кремъл и няма да доведе до някакви коренни промени по 1500-километровия фронт.

„Потенциалното превземане на Авдеевка от Русия няма да бъде значимо от оперативна гледна точка и вероятно ще осигури на Кремъл само пиар и политическа победа“, отбеляза в четвъртък мозъчният тръст. „Превземането на Авдеевка от руските сили създава предпоставки единствено за някои ограничени последващи тактически успехи.“

На същото мнение е и Густав Гресел от Европейския съвет за международни отношения, друг мозъчен тръст.

„Авдеевка е без стратегическо значение. Тя можеше да бъде добър плацдарм за украинско настъпление за отвоюване на града Донецк, но Киев не е в състояние да предприеме подобна офанзива и затова нямаше никакъв смисъл да губи напразно войниците си“, каза той пред Франс прес.

По думите на Гресел, въпреки че Авдеевка е била силно укрепена още 2014 г. и защитниците ѝ са причинили тежки загуби на руските сили, в крайна сметка руснаците са успели да проникнат в града в средата на януари. През изминалите две седмици украинският гарнизон беше почти обкръжен, добави Гресел и обясни падането на града с бавещите се доставки за Украйна на американските изтребители F-16 и привършването на украинските запаси от ракети земя-въздух и снаряди за артилерията.

Украинските сили получиха заповед да създадат нова отбранителна линия западно от града, което означава, че битката в този участък от фронта е далеч не е приключила, отбелязва АФП.

Сега предстои да се види дали Украйна ще успее да удържи новата линия и дали Русия разполага с достатъчни резерви да продължи настъплението и да постигне нов пробив, каза Филип Грос от парижката Фондация за стратегически изследвания.

Според цитиран от АФП неназован европейски военен източник Украйна ще премине дългосрочно към отбрана, ще се опитва да отблъсква локалните руски нападения и ще се стреми да не пилее излишно военен капацитет, докато чака пристигането на нова военна помощ от Запада, най-вече от САЩ.
(Владимир Сахатчиев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И така клоyни, колко важна се оказа битката за Авдеевка? Еми най-укрепеният пункт в света, *** то било малко градче. Да де ама НАТО и украинците го укрепяват 9 години. кули за наблюдение и управление, изкуствен интелект, бункери на 3 нива под земята.
151
0
 
1
 
! Отговори
Биг 1 преди 2 месеца
До Лично мнение...Без зна4ение,бро!! Урките са ...''му яли г.....та, яко!))
150
0
 
1
 
! Отговори
Биг 1 преди 2 месеца
...За не дотам информираните!! До Авдеевка се намира мега Завода за кокс!Единствен в Украина!А за по просветените...смятам се досещат за какво се ползва кокса...?? ))
149
0
 
0
 
! Отговори
Лично мнение преди 2 месеца
Превзета или освободена !?
148
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Ако Андреевка не беше много важна украинците нямаше да я държат толкова време с толкова жертви, нито руснаците да я атакуват толкова време и с подобни жертви. Украйна е бита карта от самото начало.
147
1
 
10
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 месеца
Естествено, че падането на най-значимото укрепление на Украйна има само медийно значение, Те тези укрепления ги правика 10 година от скука , не че им трябват. Ей, поле широко зад Авдеевка. Че и дървета има тук-там. За какво са им на украинците бетонни крепости.
146
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
не мозъчен тръст, а безмозъчен тръст е казал това...
145
0
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 2 месеца
Ти що не си връщаш бащината земя бе ***,ми щот неможеш.Теоремата е проста това което параспурници без идея са просрали в пропиляния си живот ,сега се връща в лоното на маика си ,а това че ние българите с лека ръка подаряваме бащинията си е друга тема северна и южна македония,оето коренно ни отличава от другите ни братя румънците те и до ден днешен не са се отказали от Молдова
144
3
 
2
 
! Отговори
Кире преди 2 месеца
Да оправдае 100 000 жертви преди изборите, това е спечелил и 150 нови поданици на възраст над 82 години, неуспяли да се евакуират:)
143
1
 
23
 
! Отговори
Деди преди 2 месеца
Всички тия "мозъчни трстове" май човка им е изпила мозъците - до вчера Авдеевка беше стратегически пункт, днеска - друга песен пеят, само че с много фалшив глас. Как тъй стана бе, та се обърнаха нещата, "мозъчни" безмозъчни тръстове! Де гиди гьостерица недодялъна за такива инфо-лешояди!!!
142
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** ЕВТИНАТА ПРОПАГАНДА НА ХАМЕРИКА. ОМАЛОВАЖАВАТ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ДЕ ФАКТО НАПРАВИХА ЗА СМЯХ ЦЕЛИЯТ Т.НАР. КОЛЕКТИВЕН ПИДИРАСКИ ЗАПАД. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА НАИБА КОМШИЙКАТА И НЕЙНИЯТ СЪПРУГ ДА РАЗБЕРЕ И ТЯ ДА МУ КАЖЕ "АБЕ МЪЖО ТОВА ИБАНЕ БЕШЕ ПО СКОРО СИМВОЛИЧНО" МАКАР ДА МИ Е РАЗПРАЛ ГАЗА ОТ КЕКС АМА НАЛИ ТУКА ТРЕБВА ДА СЕ БУДАЛКАМЕ. СМЕШНИЦИИИИИИИ
141
1
 
3
 
! Отговори
Подсказвам преди 2 месеца
До Само факти руският интернет. Сигурно само него следиш.
140
11
 
4
 
! Отговори
Боже преди 2 месеца
До Никола Стефанов Още един натъпкан с путински пропагандни фейкове.
139
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е важна! Най-укрепеният украински град откъдето повече от 10 години обстрелваха Донбас. По-стратегически е от Бахмут. От тук нататък украинските свърталища могат да падат като домино.
138
5
 
37
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Причината е че не изпратихме нашите БТР-ри веднага , а още са тук.С тях щяха да избягат по лесно , без толкова много жертви.
137
5
 
21
 
! Отговори
Само факти преди 2 месеца
През последните 6 дни в интернет се появиха нови 2552 некролога на загинали украински войници, от които в 881 конкретно се споменава, че са загинали в Авдеевка. Това са ФАКТИТЕ
136
0
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Важна-неважна - разпадът на империята е сигурен.
135
1
 
8
 
! Отговори
хайдут преди 2 месеца
До Никола СтефановАвдеевка - Донецк са 15 км.съветските гаубици имат далекобойност 20 кмЗападните - 25 км и нагоре.Изчисленията оставам на вас.
134
5
 
30
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 месеца
Укрепена позиция цели 6 години и бетонирана в няколко реда бункери не може да се сравнява с нова отбранителна линия с набързо издълбани окопи..Това се таи в статията
133
24
 
11
 
! Отговори
Men преди 2 месеца
Безработните *** винаги имат кафяво когато руслямистан мръдне 5см напред. Пожелавам им на всички да заминат за там и да грабят с пълни шепи от благините на клоаката на земята