Две години война в Украйна: Защо ЕС трябва да изземе руските активи?

Това би било глътка свеж въздух за Киев
30 яну 2024 19:30, Нели Христова
366
Две години война в Украйна: Защо ЕС трябва да изземе руските активи?
Снимка: БГНЕС

По случай двегодишнината от пълномащабното нахлуване в Украйна Западът трябва да изземе чуждестранните активи на руската централна банка на стойност 350 млрд. долара. Това би имало огромни символични и практически ползи, би повишило украинския морал, би демонстрирало единство, би наказало Русия и би напълнило бързо изпразващата се хазна на киевското правителство.

Един от аргументите срещу това е, че международната финансова система зависи от доверието. Тя не бива да се подчинява на политически капризи. Завземането на суверенни активи на други държави е в разрез със закона. Ако Западът вярва в правата на собственост, той трябва да практикува това, което проповядва. Друг аргумент е, че конфискацията на активи е карта, която е най-добре да се изиграе по-късно, в преговорите за следвоенни репарации. Третият е, че този ход е безпрецедентен и следователно лош.

Но Русия не може да очаква защита от международен правилник, който е нарушила, като е нападнала друга държава, разрушила е инфраструктурата ѝ, убила е хората ѝ и е завзела територията ѝ. Ако законът не позволява изземването на резервите на централната банка на друга държава, отговорът е прост: променете закона. Парламентаристите в Естония правят точно това, а американски сенатори също подкрепиха нов закон. Западните държави направиха това с активите на олигарсите. Те могат да го направят и с парите на Кремъл.

Русия със сигурност ще отговори. Останалите активи на западните компании в Русия може да бъдат конфискувани. Никой не ги е карал да правят бизнес в гангстерска държава. Те са избрали да го направят, защото са били наивни, цинични, алчни или глупави. Те трябва да научат, че тези недостатъци си имат цена.

Други режими, особено тези, които смятат да нахлуят в съседни държави, могат да решат, че парите им ще бъдат в по-голяма безопасност в Москва или Пекин (или в Техеран, Каракас или Пхенян, в този смисъл). Успех за тях. Западната финансова система ще оцелее. Доларите, еврото и паунда са популярни по някаква причина.

Урокът от последните две години е, че санкции, които никой не е смятал за възможни, всъщност са осъществими. Дори замразяването на активите на руската централна банка щеше да се счита за безумно смело. Направихме го в началото на пълномащабната война на Русия. То проработи. Същата беше историята с изваждането на повечето руски банки от платежната мрежа SWIFT. Както твърди бившият шеф на Световната банка Боб Зелик неотдавна във "Файненшъл таймс", ако западните държави са достатъчно смели да изпращат оръжия, които убиват руски войници, странно е да смятаме прехвърлянето на руски активи на украинските жертви за твърде рисковано. За да се подслади мнението, част от замразените пари биха могли да отидат за компенсиране на бедните страни, пострадали от по-високите цени на храните и енергията, предлага той.

Коалицията, подкрепяща конфискацията на имущество, се разраства. Бил Браудър, бивш московски финансист, превърнал се в критик на Кремъл, поде кампания в Давос. Това би трябвало да тревожи режима на Путин: Браудър е инициатор на санкциите "Магнитски", наречени на името на убития му адвокат, които са насочени срещу руски крупни бизнесмени. Години наред хора, за които се предполага, че са компетентни, се отнасяха с насмешка към подобни мерки. Сега те са част от арсенала на държавното управление. В Давос беше и Дейвид Камерън, бивш министър-председател, а сега министър на външните работи на Великобритания, който е убеден враг на режима на Путин. Според него е по-добре да се конфискуват руски активи сега, отколкото да се спори за репарации по-късно.

Въпреки това досега западните държави предимно заобикаляха темата на пръсти, правейки празни политически изявления или предлагайки половинчати мерки, като например пренасочване на печалбите от руските авоари, но не и самите авоари. Възхитителната инициатива на Естония за изготвяне на необходимото законодателство все още не е намерила отзвук, поне не и в други държави на първа линия.

Дали тези лица, които вземат решения, смятат, че ще спечелят точки за нерешителността си? Изземването на активите на Русия е морално, политически, юридически и стратегически правилно. То разколебава режима на Путин и укрепва доверието на Запада. Колкото по-скоро го направим, толкова по-добре./БГНЕС

Едуард Лукас, Center for European Policy Analysis      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото руските кулаци пият човешка кръв.
241
8
 
2
 
! Отговори
Грозната истина преди 3 месеца
Копейките живеят в някакъв филм в който Русия е нещо повече от дребна регионална сила, 160 евро заплата в Русия е повече от 4000 евро в Люксембург, Филип Киркоров е супер мъжкар щото е руснак, ние българите вече втора зима сме измрели до крак без газ от Газпром, с 80 долара при Тошо се е живеело по добре от сега с 1000 долара и тн. Не знам саво филка пародия ли е или трагедия
240
4
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Ще воювам на всякаква машина! Щом украйнците могат да правят пастет с брадли и аз мога! Що се однася за подготовката,мисля всякакви думи тук са излишни. Руснаците,един месец и на фронта...
239
2
 
7
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
До 82-ОМБР. А, ти си от онези с 6-месечния срок на военна служба. За толкова време едва ли си се научил да лъскаш бронята даже. Пък и дълбоко се съмнявам, че по твое време е имало гориво, с което да подкараш МТЛБ-то. Както и да е, така или иначе, вече няма как да воюваш на такава машина. Те колесните БМП-та харизаха, че верижните ли... Най-много да пуцаш с някой тапешник, Омбре.
238
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 260 Е това запада го казва за руските пък украинците правят могилизаця след могилизация
237
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквито и оправдания да си измислите това ще си е кражба. И ще се загуби доверието и на другите. Всеки ще знае че в тези банки парите им не са на сигурно място и всеки може да ги изнудва.
236
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Незнам за предните,незнам и за задните! Това което казвам е 350К *** ги няма! Ха наздраве!
235
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗА ИЗЗЕМВАНЕТО НА ПАРИТЕ ТАКА Е НАРЕДИЛ ШИШИ КОРУМПИРАНИЯ
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 253 Е по малко и от двете и заслужил майстор на спирта ,ама аз се чудя от къде идва цялата работа е той алкохола уврежда мозъка
233
1
 
6
 
! Отговори
БАЙ 100ЯН преди 3 месеца
Ей затва западния строй ще запада. Тея докато се чудят как да откраднат някакви си Руски милярди. Путин с една заповед национализира западни активи за трилиони които разпродава на Китайци и Олигарси. АХХАХАХА
232
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 255 Да и баба ти така каза ,ама тя е стара и изкуфяла,пък иначе зелето търси още 500000 шарана за фронта,а кво стана с предните май отидоха при бандера
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82 ОБМР Май ти си за там
230
2
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Мария ходи на лекар!!!
229
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом не са взети досега, значи има сериозни пречки.
228
2
 
7
 
! Отговори
МАРИЯ преди 3 месеца
Откраднат ли тея 300 млрд Руски активи. Русия ще открадне 1 300 млрд. активи на западни компании. 1 трилион $ повече за обезщетение. Да има парички военно промишления комплекс . В Русия има запорирани активи за трилиони на хиляди западни фирми които извършват дейност в страната от падането на комунизма до днес .Путин знаеше че ще почва война. Знаеше че ще му запорират парите. Сметнал си е с колко трилиона ще е на кяр Русия ,ако го направят. Точно затова Русия не е изтеглила авоарите си!!
227
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 1 ден украйна изразходва снаряди, колкото в кравария произвеждат за 1 месец. Ракетите Сторм Шадоу (английско производство) от удара по Севастопол са производство от май 2022 г., което говори, че същите не са от залежалите складове, а са си направо нови. Заради това и запада дава леко назад, защото въоръжението привършва пък и укронацягите също. На сухо ще останете западни цръвули и ще си търсите парите от денацифицираните укронацисти по гробищата.
226
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Букурещ ще закупи 48 изтpeбитeля F-35 за 6,5 млрд долара. А ние платихме 3 млрд долара за 8 броя Ф-16,,,, муахахаха. И ние ще ги видим колкото и руманеските, но това е отделен въпрос.
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82 ОБМР Е ти като си бил в казармата вече само трактористи излизаха от такива кемафи
224
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам 5 деца и съм ги записал в германската социална служба. За всяко взимам по 1500 евро и ми дадоха безплатна държавна квартира със занижени цени на ток, вода и парно. Идвам си често в БГ. В БГ си направих нова къща, имам и дворче. Имам 3 коли. Нищо не работя вече сума време. Вие се трепете в кл0аката БГ за жълти стотинки, баламурници!
223
3
 
6
 
! Отговори
Денко преди 3 месеца
Джуджето шут Денко каза че: руската групировка Z се е приближила до град Купянск. Форсирана е река Оскол и групировката се е закрепила трайно. Градът се евакуира и отбаната се усилва. Местните жители чакат руските освободители с нетърпение. Слава на Русия!!!