Смърт на шпионите: Зловещата "Смерш" на Сталин се преражда

Русия се опитва да се бори със Запада
5 яну 2024 19:30, Нели Христова
224
Смърт на шпионите: Зловещата "Смерш" на Сталин се преражда
Снимка: Twitter

Това е дума, която предизвиква безмилостността и параноята на една различна епоха: Смерш, съкратено от руското "смерт шпионам", което означава "смърт за шпионите". Това е името на дирекцията за контраразузнаване, създадена от Йосиф Сталин.

Създадена, за да разбие нацистките шпионски групи, насочени срещу Червената армия по време на Втората световна война, бруталната дирекция беше официално разпусната през 1946 г.

Днес обаче Смерш се завръща в Русия, която е параноична относно плановете на западните шпиони и иска да се защити от тях.

Във видео, публикувано вчера в Русия, млад руснак в анцуг каза, че е готов да приеме всяко наказание за "погрешното и необмислено" заснемане на система за противовъздушна отбрана в района на Белгород, граничещ с Украйна.

От двете страни на младия мъж стоят двама мъже с каски, обърнати с гръб, за да се види думата "Смерш", отпечатана на бронежилетките им.

Двамата мъже може да са оперативни работници от друго контраразузнавателно звено, използвайки термина неофициално. Но руски политици и блогъри казват, че официална група в стил Смерш вече е активна в окупираните от Русия райони на Източна Украйна и може вече да е разширена в същинска Русия.

В ранните романи на Иън Флеминг, които представят групата на Запада, агентите на Смерш са хладнокръвни и непоколебими врагове на Джеймс Бонд. Най-известният убиец е Роза Клеб с нейната обувка с нож.

Флеминг е служил като офицер от военноморското разузнаване и се е възползвал от опита си, за да създаде версия на Смерш, в която неговите оперативни служители се дуелират с шпиони като Бонд в чужбина. В действителност военновременната група беше съсредоточена с брутална ефективност върху изкореняването на предатели и чужди агенти в съветските редици.

Миналия месец Андрей Гурулев, член на комисията по отбрана в Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, каза, че на заседание е взето решение за създаване на дирекция, аналогична на Смерш.

"Говорихме за Смерш и днес създадохме дирекция, която ще работи по същия начин в новите територии", каза Гурулев, депутат от пропутинската партия "Единна Русия", цитиран от The Times. Той добавя, че заплахите за военните в сърцето на Русия също трябваше да бъде разгледан.

Железниците могат да бъдат атакувани от диверсанти, докато военните кораби и атомните подводници в Далечния изток на страната са уязвими, твърди Гурулев, бивш генерал-лейтенант.

Той спомена експлозия в края на ноември в тунел на Байкалско-Амурската магистрала, или BAM - руската железопътна линия, която свързва транссибирската линия с Тихия океан, 2600 мили по-на изток.

"Необходима е борба с диверсантите и шпионите в цялата страна: Все пак войната се върна на цялата територия на Руската федерация", каза Гурулев. "Заловените агенти трябва да се трудят до живот в отдалечени наказателни колонии", добави той.

Мъжът, който се изповядва във видеото, се представя като Денис Иванович Бабан, на 22 години. Той казва, че е заснел системата за противовъздушна отбрана на 2 януари.

"Искам да се извиня на цялата Руска федерация и най-вече на жителите на Белгородска област", добавя той. "Признавам вината си напълно и съм готов да бъда напълно наказан за това."

Публикувайки видеото, руският военен блогър Владимир Романов написа в Telegram: "Не исках да съм първият, който пише за това, но откакто момчетата се появиха пред камерата - да, Смерш систематично се преражда."

Романов каза, че агентите са намерили Бабан в рамките на два часа след престъплението му. "Той няма да го направи отново", добави блогърът.

Дали и как е наказан Бабан, не се съобщава.

Един човек загина и 11 бяха ранени по време на предполагаема украинска атака срещу Белгород във вторник. Най-малко 24 души загинаха при атака срещу града на 30 декември, най-големият брой на жертвите в руски град, откакто президентът Путин нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
4
 
! Отговори
COVENTRY ROAD преди 4 месеца
ВНУШЕНИЕТО ЗА БРУТАЛНАТА,СВИРЕПАТА,БЕЗМИЛОСТНАТА СМЕРШ,АХ ТОЗИ БЕДЕН АНГЛИЙСКИ - OH THIS BRUHAL SMERSH AND THE ETUPID ENGLISHMEN... ТОЛКОВА СА БИЛИ КОМПЛЕКСИРАНИ,ЧЕ ДАЖЕ И ДЖЕЙМС БОНД НЕ Е УСПЯЛ ДА ИМ ИЗБИЕ КОМПЛЕКСИТЕ. А СМЕРШ СЕ Е РОДИЛА ПРЕЗ 1943 КАТО ВОЕННО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ ЗА ЗАЩИТА НА ПРИФРОНТОВИТЕ И ТИЛОВИ РАЙОНИ ОТ ГЕРМАНСКИТЕ АГЕНТИ, ЗА ДА ОСВОБОДИ АРМИЯТА ОТ НЕСПЕЦИФИЧНИ ЗАДАЧИ И Е ПРЕФОРМИРАНА ПРЕЗ 1946 СЛЕД ВСВ - ДЕМОБЛИЗИРАНИ ИЛИ ПРЕМИНАЛИ НА ДРУГА СЛУЖБА.
152
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кво става ве, копейки. Май не ви кефи историческата истина, а?
151
9
 
9
 
! Отговори
Още черни дати преди 4 месеца
СССР пускат авиационни бомби над Добрич на 22 Юни 1941, както и над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица през Септември същата година. Съветска подводница атакува и потапя кораба Струма, при което загиват над 700 пътника. Та такива са ги вършили "братушките" на тукашните копейки над България
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ленин, Сталин, Мао, Хитлер, и др., всичките^ангели^, дано никога не се завръщат и те и доктрините им. Хората трябва да живеят нормално, не под диктата на подобни единици, които освен себе си, мразят и подтискат всички останали.
149
7
 
3
 
! Отговори
153 Допълнение преди 4 месеца
Тогава ни помагат 2 германски подводници да се отблъснат азиатските кораби от Варна. По късно на 3 март 1918 г се подписва Брест Литовският договор за капитулацията на руснаците пред Австро-Унгария, Османската империя, България и Германия. Да, през ПСВ България е предпочела да е в съюз с Османската империя отколкото с Колхозниците, вече са разбрали какви са били истинските намерения на азиатците с уж освобождението ни няколко години по-рано. За това 3 март трябва да ни остане национален празник
148
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
14 Октомври 1915 година една от най-черните дати в българската история. Руски кораби и самолети нападат Варна, бомбардират морската столица. Тези събития се крият години наред от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като наши спасители и закрилници.
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кримския СМЕРШ на Талипов е най-якият! Лови предатели и им праща товариш Майор за беседа. Повечето се измъкват със сълзливи иьвинения и глоба. В бивша окраина за подобни неща тикат в затвора, но това убягва на слугинажа. Най-смешното е това "предполагаеми обстрели". Нищо, утре по Куеф ще гърмят "предполагаеми ракети".... Хахахаааа!
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, то за колхозниците е нормално това. То там всичко само с репресии става, така както и тука беха направени лагерите от Вълко Червенков по техен почин и нареждане. Иначе путинака как ше спечели изборите?
145
2
 
6
 
! Отговори
В България трябва да преди 4 месеца
е смерП - на предателите и парламента е пред смяна без избори! СмерП най-доброто за бъдещето на България!
144
1
 
3
 
! Отговори
P.S. преди 4 месеца
Трите звездички да се четат като "пиндюл"! Не знам какво лошо има в тази думичка, че я трият? Напротив, звучи много европейски.
143
1
 
4
 
! Отговори
И? преди 4 месеца
На руските бронежилетки "Смерш", на европейските "***", какво толкова? Щом ги влече...
142
1
 
8
 
! Отговори
Совецкии трол ей преди 4 месеца
работает но герасимов май никога вече няма да безчести украинската земя.пил кафе в еупатория но силно му дошло хххх
141
1
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
АБЕ, "ДВИЖЕНИЕТО НА ЗАПАД", НЕЩО ХИЧ ГО НЕМА.....движат се само груз-200, щото "руснаците не оставяли своите"....ХАХАХА
140
6
 
6
 
! Отговори
Червонец преди 4 месеца
Елементарно е да се предположи, че при движението на фронтовата линия на запад и освобождаването на територии, укропите и колективният запад като цяло ще оставят разклонена и дълбоко законспирирана шпионска мрежа.
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всяка сутрин километричен краварски пасквил от тия дето прибраха от германия бащата на пакетите фау да им направи космическата програма и гестаповеца гален да им направи цру и надминаха 100 пъти татко гьобелс
138
2
 
3
 
! Отговори
Скитник13 преди 4 месеца
А дек е Герасимов бре.И той май вече е част от историята та за това пундин тия дни толкова ракети изстреля.не се е появявал за новата година Герасим ката.оти тъй
137
15
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Никой не маже да спре Украйна или това което остане от нея, по пътя и към ЕС и НАТО.Путин си е направил лошо сметката и загуби всичко ,което беше Русия.С война не става.
136
10
 
13
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
ИЗБЩО НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА МЕЖДУ КОМУНИЗМА, СОЦИАЛИЗМА И НАЦИОНАЛ--СОЦИАЛИЗМА!!!----ВСИЧКО Е ГАДНА, *** И КЪРВАВА ДИКТАТУРА,....НИЩО ПОВЕЧЕ!
135
4
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
КАТО ТЕ ВЪРЖАТ И ИЗМЪЧВАТ ----ЩЕ СИ ПРИЗНАЕШ И ЧЕ СИ. "МАРСИАНЕЦ,"....НЕ САМО ШПИОНИН....ХАХАХА А.....
134
1
 
1
 
! Отговори
смерш --голямата ра- преди 4 месеца
За разслдвания време не е имало един агент е можел да причини страшни жертви така че тези ивъв 10 ч да се усъмнят правят един бърз растрел и няма кой да пита защо --ако тези са между вас няма да треперите ли -- за тях да получат самопризнания си е било нищо работа а ако бързат нищо не им трябва -- германците са си имали гестапо -- същите чудовища кой са го хванали край !