Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
7
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Русия е първа в света! По копаене на траншей,окопи и блиндажи...
200
0
 
7
 
! Отговори
До 244 преди 9 месеца
Айде стига глупости от Интернет! Не знаеш ли че има сайтове нарочно за фалшиви новини?
199
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, че си ги разстреляха като кучета двамата "герои" така еОбаче Зеля много бързо забрави как април Украинските фашисти разстреляха 15 предали се Руски войника след като ги накараха да легнат ги разстреляха в гръб. Има още десетки такива случая които съм виждал в Телеграм каналите. Зеля още от начарото на СВО вие никога не сте спазвали никакви човешки права нито на противника нито на вашите сънародници. Забрави за живите щитове които правиха вашите .зроди. Ами на война като на война.
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До УКРАИАН е на КОНТРА , Ами не е вярно. Сега проверих. Това са украински терористи от различен произход, промъкнали се в склада и го взривили, което означава, че войната си е към края си, така завършват войните, когато загубят войната, прилагат и такива методи. "АТЕШ обяви за съществуването си през септември миналата година. Движението пое отговорност за ликвидирането на 30 руски военни в Симферопол (11 ноември), за подпалването на на казарми близо до курорта Ялта (11 декември) и за ликвидир
197
2
 
11
 
! Отговори
Точно! преди 9 месеца
"Досега на сметката на украинската армия: Използване на хиляди мирни жители за жив щит в град Миариупол. Използване на жилищата на мирните жители от украинската армия за огневи точки от които стрелят по руските бойци. Прострелване в краката на пленени руски бойци и докато кръвта им изтича ги разпитват защо са дошли в Украйна. Заснето на видео клип от тях. Първи започнаха използването на касетъчни бомби, като преди да започнат да ги използват бяха предупредени от джудиста да не го правят.
196
4
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 9 месеца
Досега на сметката на украинската армия: Използване на хиляди мирни жители за жив щит в град Миариупол. Използване на жилищата на мирните жители от украинската армия за огневи точки от които стрелят по руските бойци. Прострелване в краката на пленени руски бойци и докато кръвта им изтича ги разпитват защо са дошли в Украйна. Заснето на видео клип от тях. Първи започнаха използването на касетъчни бомби, като преди да започнат да ги използват бяха предупредени от джудиста да не го правят.
195
2
 
1
 
! Отговори
14 декември преди 9 месеца
Най-важното и очаквано събитие за годината! Ще се анализира настоящото и бъдещо развитие на света! Ще се дадат насоките за новия световен ред! Ще се разпределят ролите на поддържащите играчи, Китай и САЩ!
194
4
 
9
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ преди 9 месеца
Русские своих не бросают. Руснаците не изоставят своите.
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А май нещо се трие господа демократи?
192
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На 14 декември телевизиите в цял свят ще предават директно,, Путин отговаря на въпроси от народа"". Това обезсмисля коледните и новогодишни празници!
191
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До СЛАВА УКРАИНЕ СКРИЙ СЕ, БЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
190
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакате ли с трепет 14 декември?
189
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ахмат сила, победа за Русия!
188
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинското " контра настъпление" Приключи За винаги!!!-:) Подкрепям и ще подкрепям Русия!!!!!!Жив и ,драв да е " мотора" на Русия Владимир Путин!! Социализма продължава И днес 34 г след 1989 г с Победата си,над Келявите " Северно Атлантици"!!!-:))
187
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая няма как да мине око Превратът се проведе без Атентат чрез Автомат. Удри Бандитите Бандерски. Требе се Ударен Атентат с БомбоАвтомат. . . . Търсят се футболисти да ритат някакво зелено чудовище.
186
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледах видеото. По всичко си личи, че украинците се предават, а руснаците ги взимат в плен. Но нещо се обърква при втория украинец - грешно движение, оръжие или граната. И става фатално. Война е.
185
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А как върви контраофанзивата на Зелята и нато ?
184
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, да убиеш двама до вчера убивали съседите ти, колегите ти и роднините те, да престъпление е това. Но 202 от същата банда да одмааш не е никакво престъпление. Укроидите са инструктиране да мрът с вдигнати ръце, за да може Зеленски да си измива ръцете. . . . Помним как укр разстреляха пленени руснаци. Първо за да се мъчат от близо из стреляха в колената и глезените, след което разстрелваха в гърдите и главата. Та кои са убийците
183
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От ден на ден светът става по чист, днес се очистихме с още 1300 рушляка .Амин.
182
1
 
17
 
! Отговори
сащ фалира ! преди 9 месеца
Вовата го нацепи на евроатлантиците !