Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
614
1
 
16
 
! Отговори
До 694 преди 9 месеца
Бахмут се казваше когато цеше в Украйна..сега градът е на територията на РФ и се нарича Артйомовск! Маринка дълго беше сива зона, сега е под кантрола на Русия..
613
14
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
За град Маринка до сега пристига 3-собщение за превземането му! Първото от преди повече от година хахаха Атьомовск такъв град не съществува има Бахмут
612
1
 
17
 
! Отговори
Bad Face преди 9 месеца
Унгария последва примера на поляците и също блокира украински камиони, само че вече на границата със Словакия. Това се случи, след като словашките граници бяха блокирани за фашистите, което принуди украинските шофьори да решат да пътуват през Унгария. Въпреки този опит обаче камионите буквално бяха спрени, изви се дълга опашка и вече не ги пропускаха. В същото време Унгария засега се въздържа от официални изявления. Украинците са обичани по целия свят. Където ги хванат, ги обичат!
611
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В района на Артьомовск руските сили са превзели Богдановка и се намират на два километра от Часов Яр. Пристигат съобщения за падането на град Маринка в руски ръце> Руските сили превзеха Степавое и напредват към Авдеевка, която скоро ще бъде напълно обкръжена
610
1
 
11
 
! Отговори
До Жужи преди 9 месеца
България ще помогне на Украйна като предостави безплатно серия Картечници Лена Картечарката,Гюлета за оръдия размер 50 тона Пеевски, безпилотни и безмозъчни дронове серия Киро Летеца и Изкуствен Интелект създаден от Академик Денков да замести липсатата МУ на Естествен интелект!
609
9
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Видеото е заснето в степово
608
15
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Много яко видео снимано с дрон от украйската 47 механизирана бригада! 25-30 росiйських свинособаци са утилизирани безмилостно с артилерия и касетачни боеприпаси за по-малко от 1 минута! Слава на Украйна!
607
0
 
12
 
! Отговори
Украйна отдавна преди 9 месеца
Загуби, сега Зеленски се бори за физическото си оцеляване!
606
0
 
13
 
! Отговори
До жужи преди 9 месеца
Не звучи реалноДенков никога не продава нищо на Украъна а само подарява!
605
0
 
17
 
! Отговори
В Украйна преди 9 месеца
Се увеличават протести за Демобилизация! Войниците слежат вече 18-22 месеца без отпуска и почивка! Жените им протестират в Киев за тяхната демобилизация! Наред са да бъдат мобилизирани студенти и още жени!!
604
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те избраха да живеят! Зомбираната по натовски стандарт биомаса от 79-та ОДСБ в Николаев признаха, че група техни братя по оръжие са използвали честотата 149.200, изрекли "Волга", и са избрали живота, като по този начин рекламират тази инициатива като успешна и работеща. Препоръчваме на всички зомбита на киевският наркокартел, които искат да живеят и да спрат да се бият за наркокартела, САЩ, ЕС и НАТО, да използват тази честота.
603
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човек може само да се удивлява на упоритостта, с която киевският наркокартел, дори и след провал в контранастъплението, продължават да унищожават собствените си части в безсмислени атаки срещу укрепени позиции на ВС на Рф. Единственият начин зомбираната по натовски стандарт биомаса да надживее своите командири касапи е да отидат на честота 149.200 - "Волга".
602
1
 
18
 
! Отговори
4 преди 9 месеца
Всяка мина трябва да уцели точно зададеният квадрант. Екипажите на тези мощни минохвъргачки като скалпел изрязват ключовите звена на украинските въоръжени сили - укрепени райони, складове с боеприпаси и гориво.
601
0
 
14
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Високата точност на нанасяне се осигурява от регулиране на огъня в реално време. Дронове и разузнавателни самолети, действащи зад вражеските линии,помагат да се насочват към цели. В този случай може да се стреля от затворена позиция, което е много по-трудно за откриване. Шасито на самоходната установка Тюлпан е идентично на самоходното оръдие "Акация". Въпреки впечатляващото тегло на автомобила, повече от 27 тона, той лесно преодолява неравностите, а дизеловият двигател с мощност над 500 к.с. позволява ускорение по шосе до 62,8 км/ч.
600
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Ужасните "Тюлпани": на какво са способни най-мощните минохвъргачки в света. Самоходната минохвъргачка 2С4 "Тюлпан" е предназначена за унищожаване на укрепления с висока степен на защита, както и за унищожаване на личен състав, оръжие и военна техника на противника на разстояние до 20 км. Тюлпана е истински окопен ужас за врага. Мина с калибър 240 мм оставя в земята кратер с диаметър 10 метра и дълбочина над 5 метра. Тюлпан има широка гама боеприпаси. Благодарение на мощния си калибър и балистика, снарядите проникват в бетонни конструкции с дебелина около три метра.
599
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами да ходи Столтенберг да я спечели тая война щом му е толкова голям проблем,а да той само акъл може да дава.
598
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Сега май ще трябва да отидем на източните граници. Но определено има надеждна парола - кажете "Волга" и ще живеете.
597
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Петима украинци се опитаха да преминат границата със Словакия с паролата "картошка". На 200м.от словашката граница украински граничари задържаха каналджията и петима военнослужещи. Задържаните признаха, че са плащали пари на хората, за да преминат границата. Нещастните бегълци дали между 5х. и 8х.долара. На мъжете било обяснено, че когато се качват в колата, която ще ги откара до границата със Словакия, трябва да изрекат паролата "картошка". Граничарите не знаеха тази парола. Мъжете са задържани и ще бъдат изправени пред съда. Сгрешихме, но къде? Сега май ще трябва да отидем на източните грани
596
1
 
13
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Но неудачници, авантюристи, русофоби и търсачи на силни усещания продължават, макар и не толкова масово, да пристигат в зоната на бойните действия. Киевският режим не щади дори собствения си народ, а камо ли го е грижа за смъртта на чужди.
595
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
зомбита да се върнат и да заемат отново позицията. От емоция тя започнала да обижда Хомяк, наричайки го"страхливец и безполезен пораженец". Комбата не търпи подобни нападки и просто застрелва жената. За да скрие престъплението, комбрига Трубников пък "приписва" смъртта на Личман на ВС на РФ от снаряд с касетъчни боеприпаси. Не е ясно дали комбата ще понесе негласно наказание за убийството, или ще се опитат да потулят ситуацията. Едно е ясно: моралът и дисциплината са на толкова ниско ниво, че зомбитата са готови да стрелят по командирите си вместо да останат под обстрела на ВС на РФ.