76 руски самолета са били конфискувани след санкциите

Руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави
27 ное 2023 13:24, Александър Попов
78
76 руски самолета са били конфискувани след санкциите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според руския министър на транспорта Виталий Савелиев Русия е загубила 76 пътнически самолета в резултат на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, съобщи "TVP World".

Савелиев изрази изненадата си от внезапното решение за конфискация на тези самолети, които са били в склад за техническо съхранение, в процес на техническо обслужване в чужбина, или на път да изпълняват полети.

В момента самолетният флот на Русия наброява 1302 самолета, като 1167 от тях са предназначени за пътнически цели.

Преди началото на конфликта много от руските пътнически самолети бяха регистрирани в чужди държави и отдадени на лизинг на руски авиокомпании.

Бермудските острови и Ирландия, където бяха регистрирани значителен брой от тези самолети, обявиха за невалидни сертификатите за летателна годност на множество от тях в отговор на инвазията в Украйна, което на практика доведе до блокирането им на стойност близо 10 млрд. долара в Русия.

В отговор на това руският президент Владимир Путин одобри закон, който позволява регистрирането на наети чуждестранни самолети в Русия, което затруднява държавите да си ги върнат.

През март 2022 г. Савелиев съобщи, че почти 800 самолета са били прехвърлени в националния регистър.

Руският министър на транспорта също така спомена, че руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави, които са гарантирали, че няма да конфискуват самолетите им. Той обясни, че преговорите за компенсации за тези самолети и тяхното закупуване са били възпрепятствани от "забраната и липсата на желание от страна на чуждите държави". Севлиев подчерта, че поради липсата на тези самолети Русия ще остане без жизнеспособен авиационен флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: санкциируски самолети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
mda преди 7 месеца
Санкциите са ала бала. Руснаците си ремонтират самолетите в страните до които летят, там има и части и масти и каквото им трябва. Както внасяме/изнасяме руски петрол, газ/маз, така и с всички други стоки - и от двете страни ги взимат на по-дебели цени, посредниците доволни, всички се правят че нищо не е станало и има санкции. А то няма, само за пред хората и Грета тюнбергата.
70
3
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
Фейка продължава. Империя, армия, въоръжение, икономика, рубла хаха логично всичко се оказа фейк като Т-14 Армата и СУ-57.Недоимперията се оказа и с граждански аерофлот-западно производство. Кинжал-несвръх звуков, а просто Искандер въздушно базиране, многократно збиван от Пейтриът и Ирус-Т. ЕЛИтната Кантимировска дивизия, разбита под Киев, после окомплектована и след 6 месеца разбита избягала при Харковското укронастъпление, вчера ударена от дронове, базата и под Москва. Величие хаха.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До taschunka witko, Ташунке, конфискуват ги защото са НА ИЗПЛАЩАНЕ! А пРоосййка е изключена от SWIFT, т.е. нещо не могат да изплатят. Авиокомпаниите си взимат своето, а не крадат като коммунетата.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много моля детенцата,които не са ходили в казарма,да не пишат тук.
67
2
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 7 месеца
Ако искаш любоФ от 70-годишен уркаински мъШ,*** на фронта,там вече има и старци.
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма кой да уплаши братушките.Вече има 800 000 доброволци руснаци,желаещи да влязат в армията на Русия,за разлика от украинците,които бягат от Окрайна.
65
5
 
3
 
! Отговори
Рускинята Наташа преди 7 месеца
Искам любов от украински мъж. Нашите са бедни, карат лади.
64
6
 
2
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 7 месеца
До доктор: MS-21-300/310 е пътнически самолет от ново поколение със междинен обсег с потенциал от 163 до 211 пасажери. Първоначално за него беше планувано композитно крило, само че санкциите против Русия попречиха това да се случи. Резултат: Министерството на индустрията и търговията на Русия отпусна 4.4 милиарда рубли за създаването на руски материали за композитното крило. Росатом пое създаването на руските аналози и вече имаше пробни полети на MS-21-300/310 създаден с новият руски материал.
63
3
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 7 месеца
До Zеленски: И пак ще са им малко. За парите Украйна е каца без дъно.
62
3
 
8
 
! Отговори
Zеленски преди 7 месеца
Браво. Продават ги и дават парите на Украйна.
61
2
 
10
 
! Отговори
доктор преди 7 месеца
До Анонимен злетак в глъвъта са червените тикви като тебека - прости, алчни, завистливи :) НИЩО, НИЩО НЕ Е СЪЗДАДЕНО ОТ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЦИТЕ, ОСВЕН ПРОПАГАНДАТА!!!!!!!!!!!!!!
60
1
 
4
 
! Отговори
Ааааа неее бееее преди 7 месеца
До Анонимен - ще се занимават с комуно-кагебизъм. скоро ращките ще рИвЪт пак, че били империалисти, капиталисти, експлоататори, а те видиш ли - розови зелени човечета... СИКТИР МАЙНА!
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Капитализъм - гледат как да краднат.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Мишлето. Доста си злетак в глъвътъ. Чети и ще разбереш има ли или няма. Информация колкото искаш. Иначи има ли нещо от теб направено да е в полза на всички след като така поставяш въпроса ? Ако няма просто млъквай.
57
6
 
15
 
! Отговори
стефчо преди 7 месеца
Пътувайте със самолетите на "Аерофлот", че са на привършване ....Те имат връзка с целият свят - даже и с ОНЯ .....Пътуването с тях е бързо, ъдобно, приятно и ПОСЛЕДНО ......
56
8
 
15
 
! Отговори
Мишлето преди 7 месеца
Има ли някой да ми посочи нещо измислено,открито или направено от комунист и да се ползва от останалият свят и ако има нещо то е крадено?
55
13
 
21
 
! Отговори
руското блато преди 7 месеца
Украинците бяха водещите във всички технологии докато съществуваше СССР, а руснаците наблягаха единствено на производството на самогон и водка. Резултата е видим и за слепите.
54
6
 
19
 
! Отговори
смях преди 7 месеца
Тя и Луна 25 беше единствена по рода си и чудо на руската техника, ама единственото което постигна е да изкопае на Луната дупка за нужник.
53
0
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 7 месеца
Разбира се , пря път е найдоброто пътуване. Ала живея в Краснодар. И за мен да пътувам например за Българи беше да отивам за Москва и затем за София. Или сега да пътувам прямо за Стамбул и затова за София. Това още по-добре, защото в Москва има 4 аэропорти а в Стамбул един аэропорт за пристигане и отправление.
52
7
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
До Гошо Затова откраднаха всичките BOEING и AIRBUS,до които се докопаха.В момента всички руски SSJ-100 са с френски двигатели,които чебурашките не могат да ремонтират.Мъчат се да направят руски двигател,но засега само тупани и обещания за светло бъдеще.