Бивши шпиони се жалват на Путин: Преживяваме лична трагедия

След като бяха изгнонени от Запада, те се върнаха в Москва, но животът е труден
Обновена: 13 ное 2023 21:09 | 13 ное 2023 21:00, Нели Христова
206
Бивши шпиони се жалват на Путин: Преживяваме лична трагедия
Снимка: БГНЕС

Офицери от руското военно разузнаване ГРУ се оплакаха на президента Путин, че са преживели "лична трагедия", когато са били изгонени от Европа. Една от съпругите на шпионин е била посъветвана да помисли за работа като шофьор на разносвач на пица.

Европейските правителства изгониха стотици руски дипломати, след като Путин нареди нахлуването в Украйна през февруари миналата година. Много от тези, на които е наредено да напуснат, се смятат за шпиони, работещи от посолства под дипломатическо прикритие.

The Insider, рускоезичен разследващ уебсайт, се сдоби с текста на писмо, за което се твърди, че е написано до Путин от 11 офицери от ГРУ, в което те се оплакват от лошите перспективи за работа на съпругите си при завръщането им в Москва и липсата на места за децата им в детските градини.

Живеейки в западни столици, руските шпиони и дипломати често се наслаждават на техния стандарт на живот, докато Москва официално се противопоставя на техните „декадентски“ домакини. На практическо ниво техните посолства често осигуряват настаняване и обучение.

Обръщайки се към Путин в учтива форма като Владимир Владимирович, те му напомнят, че "много офицери от разузнаването, които изпълняваха трудна и често рискована служба в дипломатическите мисии на Руската федерация, бяха принудени да напуснат европейските страни", след като Москва изпрати войски в Украйна.

"За много от семействата на офицерите неочакваното напускане на дипломатическите мисии се превърна в лична трагедия и породи множество проблеми", пишат те.

Те включват недостиг на жилища, места за образование за синове и дъщери, които преди това са посещавали училища в посолството, и работа за партньорите си в Москва, Санкт Петербург, Калининград и други региони.

"Ние сме военни хора и сме готови за всякакви трудности. Но какво да кажем за нашите семейства?", питат офицерите Путин и добавят: "Казано ни е да бъдем търпеливи и че всичко ще бъде разрешено в близко бъдеще. Много съпруги, почти всички с висше образование, са отишли да си намерят работа сами, но просто няма достойни професии или заплати."

На една съпруга, посещаваща неназована компания за работа, й е било "казано направо: "Ако не ви харесва, можете да отидете и да доставяте пици, ще се справите".

Предполагаемото писмо не може да бъде потвърдено. The Insider каза, че е получено от служител на президентската администрация на Путин, който е редактирал имената на жалбоподателите, за да не бъде изложен като източник.

Писмото също разкри ревност между офицери от ГРУ и изгонените дипломати от външното министерство, с които те са работили заедно в руските посолства.

Хората от ГРУ, които преди са живели в общежития, не са можели да си позволят да наемат апартаменти в Москва, а децата на някои офицери са били разпределени в училища "в другия край на града", казаха жалбоподателите. Междувременно външното министерство "някак успя да реши проблемите на служителите си с жилища, училища и детски градини".

"Владимир Владимирович, искаме да подчертаем, че не се оплакваме .Ние се опитваме да получим справедливо отношение", добавят жалбоподателите.

Обичайна практика е шпиони от всяка страна да се представят за дипломати, за да извършват шпионаж в чужбина. И трите основни служби за сигурност на Русия - вътрешната ФСБ, външното разузнаване на СВР и военното разузнаване на ГРУ - традиционно изпращат свои служители в посолствата.

43-годишният лорд Лебедев, руско-британският медиен магнат, отиде в началното училище на Църквата на Англия в Кенсингтън, западен Лондон, през 80-те години, след като баща му Александър беше командирован в съветското посолство като офицер от КГБ.

Двама офицери от ГРУ са заподозрени, че стоят зад отравянето във Великобритания на Сергей Скрипал, бивш офицер от руското разузнаване и информатор на MI6, в Солсбъри през 2018 г.

Твърди се, че двамата мъже, Александър Мишкин и Анатолий Чепига, са били членове на секретна част на ГРУ, наречена Отдел 29155, за която се смята, че е организирала други опити за убийство в Европа, включително отравянето на български търговец на оръжие. Мишкин и Чепига отлетяха от Русия по своите задачи и след това се върнаха там, вместо да бъдат базирани в чужбина.

Жалбата за училищата и работата на партньорите беше част от по-широка поредица от оплаквания, изразени в обръщението към Путин. Писмото също обвинява руските медии, че пренебрегват героизма на специалните части на ГРУ, които се бият в Украйна.

Кремъл не е коментирал писмото и обикновено не отговаря на съобщения за службите за сигурност и разузнаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Путин преди 6 месеца
Здравствуйте таварищи, всички достойни патриоти- бойци на тихия фронт, преживяващи лични трагедии, могат да се обърнат лично към мен на следният адрес: арменски.поп***ру. Анономността им е гарантирана, имате в аванс и моите благопожелания за приятен балконинг!
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо не вземете да пишете криминални книжки?Как ги измисляте тези историйки ,браво,не ви липсва фантазия.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 147 на концерта при кобзон може и да държат
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен147 билетите им за кобзон са сигурни
138
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Страшни прростотии пишете, вие от редакцията... Наистина пълни гллупости. Съчинени от някой, който никога не е бил Русия според каквото си въобразява и каквото са му казали. В Русия има социални грижи, за които Западът може само да мечтае. Явно си мислите че читателите ви са простти колкото вас. Не се подценявайте обаче, тази степен на простотия е трудно достижима, дори и със сегашното образование в България
137
5
 
5
 
! Отговори
Мноо преди 6 месеца
Пр оста пропаганда!
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха. Отдадени са на каузата, ама докато има лукс. Сега като се върнаха в рая на земята Москва, взеха да стенят.
135
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната помия ! Много смотана пропаганда ! Много неадекватен "новинарски"сайт !
134
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Държим се с всички сили", пишат руските бойци, заемащи позиции във Вербовое.
133
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
посока Запорожие. Ореховски сектор. Зомбираната по натовски стандарт биомаса продължава атаките в района на Работино и към Вербовой. Късно вчера вечерта от терен е получена информация. Съобщава се за стрелба в района на Вербовое, което означава близка дистанция и щурм на зомбитата на киевският наркокартел. Артилерия, танкове и безпилотни самолети на киевската хунта работеха активно. С приближаване на нощта зомбакнацистишена атакува от няколко страни и тогава ВКС на Русия нанесоха удари с ФАБ в непосредствена близост до самото село. "Държим се с всички сили", пишат руските бойци, заемащи позици
132
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Старобелска посока. Продължава пълзящото настъпление на руските въоръжени сили в Купянския сектор. Водят се боеве в района на Синковка. Няма големи промени в линията на бойното съприкосновение. Зомбитата на киевската хунта периодично организира контраатаки, но не постига успех.
131
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
посока Херсон. Основните събития се развиват в Кринки на левия (руския) бряг на Днепър. Зомбитата на киевският наркорател в населеното място се унищожават ежедневно, но те извършват ротация, изтегляне на ранените, а също така прехвърляне допълнителни сили. Зомбакнацистишена се опитва да разшири зоната на контрол в горския пояс южно от Кринки. Ако зомбитата успеят да напреднат по-на юг, те могат да достигнат важния маршрут за доставки, който минава между Альошки и Нова Каховка. Можете да прочетете материала от "Военна хроника" на тема "Какво не е наред с плацдарма на ВСУ в Херсонска област" тук
130
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На северния фланг на Артемовск ВС на РФ напреднаха на юг от Берховка. Зомбитата на киевският наркокартел се оттеглиха и започнаха да оборудват укрепен район на платформата "40 км" южно от язовир Берховски. Зомбитата на киевският наркокартел в състава на 77-*** отделна аеромобилна бригада извършват набези към Хромово, тоест откъм страна на самия Бахмут.
129
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Соледарско направление. Артемовски участък. На южния фланг на Артемовск ВС на РФ запазват инициативата в този сектор, атакувайки позициите на зомбираната по натовски стандарт биомаса западно от жп линията. Зомбитата на киевската хунта бяха принудени да напуснат Клещеевка и да задържат отбраната на важни тактически височини на запад от селището. Самата Клешчеевка се намира в низината и няма смисъл да се защитава, така че може спокойно да се класифицира селището като "сива зона". За да постигнат успех в този сектор, ВС на РФ трябва да заемат тактическа височина на запад от Клещеевка.
128
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Донецка посока. Авдеевски участък. Битката за Авдеевка продължава. На северния фланг ВС на РФ са се окопали в източните покрайнини на село Степовое и се бият за западните покрайнини. Фронтовата линия тук обаче е нестабилна и части от селото могат да сменят собственика си. На южния фланг, югозападно от Авдеевка, се водят ожесточени боеве в индустриалната зона близо до Винярдс. Има съобщения за преминаването му под контрола на ВС на РФ, но те са преждевременни. Западната част на индустриалната зона остава под контрола на киевският наркокартел.
127
5
 
9
 
! Отговори
Нели направи пльок! преди 6 месеца
Ъфф! Нелчето на последно време все "работи над публикации" дет' са газообразувателни и сърцераздирателни! Лошото е, че започнаха и да вонят на простотия. Г-жа Христова, уважавайте читателите на тази медия... не всички са от Gейкозяк общноста.
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Знаш колко му пука на Путин за подобни жалби , ха ха ха !
125
5
 
13
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
когато рисковете от откриване започват да се минимизират, но и тук зомбитата са в грешка, небето е под контрол на ВС на РФ. Зомбитата на киевската хунта определено търпят големи загуби под формата на убити и тежко ранени зомбакнацистишени, радиопрехватите показват цифра от 30% оцеляване на десантите. Евакуационните групи, които биват унищожени при опит за преминаване, също търпят загуби. Доказателство за това са верижните високопроходими машини Bv 206.
124
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Направление Кринки. Зомбитата на киевският наркокартел се опитват да проведат настъпателни маневри, за да се закрепят. Ползата от тази маневра се дължи на необходимостта от създаване на предмостие на десния бряг. Напразните опити са осуетени от реалността на случващото се. За да се влезе в самото село, трябва да се преодолеят блатисти местности, поляни и гори. Вижда се цялата зона на подхода. Седенето близо до брега също не е изгодно поради посочените по-горе причини. Установили се в района на населено място, руснаците отблъскват вълните. По принцип зомбитата нападат през нощта,
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ех милите шпиони , да ги ожали човек.