Как САЩ конфискуват блокираните руски активи?

От началото на годината са конфискували над 1 млрд. долара
4 сеп 2023 20:30, Стела Стоянова
102
Как САЩ конфискуват блокираните руски активи?
Снимка БГНЕС, архив

Откакто миналата година САЩ наложиха санкции на руските олигарси в отговор на руската инвазия в Украйна, най-богатите руснаци се постараха да скрият богатството си по целия свят. По същия начин американските прокурори също преследват потенциални нарушители на санкциите.

От началото на войната Съединените щати са предприели действия за конфискуване на незаконни активи на стойност над 1 млрд. долара.

Но как американското правителство конфискува лично имущество в чужди държави?

"Ние сме спирали самолети в Швейцария и Близкия изток. Арестували сме контрабандисти в Италия, Германия и Латвия. И сме обвинявали перачи на пари във Великобритания. Така че по принцип това, което показахме, е, че няма къде да се скриеш", заяви заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако пред Си Би Ес нюз.

Монако оглавява оперативната група KleptoCapture - звено, създадено през март 2022 г. с цел прилагане на санкциите срещу руските олигарси и откриване на скритите им активи по света.

Американският служител заяви, че усилията се основават на широко сътрудничество с чуждестранни партньори.

"Нуждаем се от сътрудничеството на нашите съюзници и международни партньори", каза Монако. "Нуждаем се от тяхното съдействие в разследването - и ние го получаваме. Това, което виждаме, е тази наистина безпрецедентна и галванизирана международна общност, която се обединява, за да изолира режима на Путин, да осъди невероятната му бруталност срещу украинския народ."

Миналата година Министерството на правосъдието конфискува във Фиджи супер яхта на стойност 300 млн. долара, която е била собственост на олигарха Сюлейман Керимов.

Според ведомството плавателният съд е могъл да бъде конфискуван въз основа на вероятна причина за нарушаване на американското законодателство, включително Закона за международните извънредни икономически сили, пране на пари и конспирация.

Министерството на правосъдието поиска също така да бъде конфискувана яхта за 90 млн. долара край бреговете на Испания, която е собственост на олигарха Виктор Векселберг.

В този случай предполагаемите нарушения бяха срещу законите на САЩ за банкови измами, пране на пари и санкции.

Както Керимов, така и Векселберг бяха санкционирани индивидуално от Министерството на финансите на САЩ.

Миналата година Сенатът включи поправка в законопроекта за разходите, за да използва част от тези конфискувани руски активи за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия.

Макар че е сравнително лесно да се открият дълготрайни активи като луксозни яхти, самолети и недвижими имоти, много трудно е да се разбере кой ги притежава, според Майра Мартини, анализатор на Transparency International, организация с нестопанска цел, която следи за пране на пари по света.

"Специалистите, работещи в тези сектори, може да не желаят да докладват за клиент", казва Мартини.

Освен това тези клиенти от висок клас рядко купуват луксозни стоки от свое име.

Вместо това, когато придобиват яхта например, свръхбогатите често използват сложна мрежа от фиктивни компании.

Компанията, посочена в документа за покупка, обикновено е собственост на отделна компания в друга държава.

Тези две компании на свой ред могат да бъдат собственост на друга компания в трета държава.

Дружествата-посредници рядко посочват името на действителния собственик.

Тръстовете допълнително усложняват структурата на собствеността.

Тези споразумения са частни и обикновено няма изискване споразумението да бъде регистрирано в държавен орган, обяснява Мартини.

"Това е нещо, което можем да подпишем, да сложим в чекмеджето в офиса си и това е всичко", добави Мартини. "И никой не знае, че то съществува."

Сред свръхлуксозните стоки, които Министерството на правосъдието на САЩ се опитва да конфискува от началото на войната, са самолетите Gulfstream за 60 млн. долара и Boeing за 350 млн. долара.

Двойката е била регистрирана в мрежа от пет фиктивни компании и анонимен тръст, всички свързани с руския милиардер Роман Абрамович, според съдебните документи.

Самият Абрамович не е санкциониран в Съединените щати. Но други американски закони правят подобни конфискации възможни, включително Законът за реформата в контрола на износа.

Миналата година, в отговор на руската инвазия в Украйна, Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ издаде санкции срещу Русия, които включват забрани за износ или трансфер на определени американски технологии или американски стоки.

Санкциите забраняват транспортирането на тези стоки до Русия. В санкциите са включени произведени в САЩ самолети и части за тях.

Според съдебните документи след руската инвазия в Украйна самолетът на Абрамович е летял за Русия в нарушение на тези закони за контрол на износа.

Отделът KleptoCapture на Министерството на правосъдието не търси само "приближени" на Кремъл, които крият активи. То търси и онези, които помагат на тези олигарси да избегнат санкциите.

Монако казва, че работата на нейното звено служи като предупреждение.

"За банките, за авиационната индустрия, за застрахователните компании, за всички, които трябва да свалят този актив - това е знак и предупреждение към тях: Внимавайте с кого си имате работа, защото ние ви наблюдаваме", казва Монако. "И ще има последствия, ако подпомагате и съдействате за избягването на тези санкции".

Източник БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента ВСУ преминават втората защитна линия на руснаците и заобикалят ТОКМАК. След ТОКМАК теренът е песъчлив и есенните дъждове няма да попречат на излаза на Азовско море и отрязването на логистичните връзки къв Крим и Югозападната руска групировка, които се оказват в оперативен чувал.
87
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краварите крадяли чужда собственост. Нищо ново под слънцето - цялата им държава е зачената от кражби и убийства, примерно индианците
86
7
 
24
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Мисля, че е коректно заглавието на статията да отговаря на действителността - "Как САЩ се опитват да откраднат активи на друга държава в банки под техен контрол"...Защо мислите много други държави изтрезняха и направиха рязък завой по-далечко от бившите "приятели и съюзници" САЩ?! Ами защото нагледно видяха как могат да се събудят една сутрин с опразнени "демократично" сметки, щото на САЩ така му е скимнало...Затова и БРИКС, нова обща валута и нанай СУИФТ...
85
6
 
7
 
! Отговори
СМЕШНО МАЛКО В СВЕТА преди 9 месеца
ДА СЕ ГОВОРИ ЗА МИЛИАРД В МЕЖДУНАРОДЕН МАЩАБ Е ВСЕ ЕДНО ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ТРОХА ХЛЯБ. САМО В БЪЛГАРИЯ ЕДИН МИЛИАРД СА ДОСТА ПАРИ
84
11
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 9 месеца
Как какво стана? Окопаването и новите прегрупирания не са ли полезни занимания за Рашковцете.
83
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ден днешен,от както свят светува природата не е дарила на никой агресор трайна победа! Живота си залагам,че Путин няма де е изключение!
82
16
 
10
 
! Отговори
sd преди 9 месеца
русоиди, ще ви ликвидираме след като матушката ви се разпадне на съставните си части!
81
9
 
5
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
Не е коректно да се прави така, да се конфискуват разни неща е твърде скучно. За гомораша спокойно могат и трябва да се изнасят "специални" резервни части (авиокомпоненти включително) и технологии (хардуер и софтуер), с предварително имплантирани скрити умишлени дефекти, които да доведат в един момент до катастрофален фейл на там-в-каквото-са-интегрирани. Същото и към трети страни, препродаващи на гомораша. Правиш го - рискуваш да останеш жестоко изненадан, с човешки жертви :).
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Новата междуконтинентална ракетна система Буревестник! Руски мани тая буря-мани тоя вестник. Бегай,че отдолу идат украйнци!
79
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това че Байдан вероятно би си отишъл по никакъв начин не узначава,че Европа ще се откаже от Украйна! Европа ще дава повече от сега,за сметка на зелената зделка и готово! Сега овчарино ганьовски разбрали? Могу павтарит!
78
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След последните статистически данни става ясно, че Байден си заминава.... гарантирано! Какво ще правите тогава бе безполезни форумни ***?!?
77
5
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
"Вероятна причина" и "предполагаеми нарушения" това са основателните доводи и доказателства... държава създадена от бандити и авантюристи, как да се държи? Създадена с прокламация за свободата след като са избили коренното население.
76
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На практика фалирала държава като САЩ най-нагло краде и присвоява чужда собственост, но ще си го получат с лихвите!Това е Русия,слава на Русия!
75
3
 
17
 
! Отговори
подсказателно преди 9 месеца
"Шолц с превзръзка на окото - дава пиратски намек! :):)
74
15
 
16
 
! Отговори
Да почакат малко! преди 9 месеца
Краварите да почакат малко, Русия да се разбере с НАТО и ЧВК "Украйна" и ще им обърне персонално внимание!
73
14
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
Обикновен фашизъм! Юдео-щатски крадци...
72
16
 
23
 
! Отговори
карибски пирати преди 9 месеца
Краварите нали правят сметка че някой ден ще им се върне с лихвите?
71
18
 
13
 
! Отговори
До 70 преди 9 месеца
Като един милион руснаци умрат,това е зелена зделка. Спират да отделят въглеводороди и метан! Капиш?
70
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ще си истегли парите от развития свят бре ппииматт конски
69
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е важно на мен да ми е добре,важното е на Русия да и е зле!