Путин иска контрола над империята на Пригожин в чужбина

Тайната мрежа на "Вагнер" в Африка и Близкия изток трябва да премине под руско командване
Обновена: 2 сеп 2023 19:59 | 2 сеп 2023 19:51, Анисия Иванова
101
Путин иска контрола над империята на Пригожин в чужбина
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се стреми бързо да поеме контрола над разрастващите се в Африка и Близкия изток операции на наемната армия "Вагнер", чийто лидер - Евгений Пригожин, загина едва преди дни след в мистериозна самолетна катастрофа.

Свързан с Министерството на отбраната оръжеен предприемач е готов да поеме ръководството на операциите на "Вагнер" в Централноафриканската република, твърди човек, близък до Министерството на отбраната, и други двама, близки до частната военна фирма, които говорят при условие за анонимност.

Цялата тайна мрежа на "Вагнер" в чужбина трябва да премине под ефективно руско военно командване. Това трябва да сложи край на схемата, която даваше на Путин възможност да действа подмолно, но позволи на Пригожин да изгради достатъчна независимост, за да оглави дръзкия бунт през юни, твърди близък до Кремъл.

В края на миналата седмица Путин подписа указ, с който нарежда на бойците на "Вагнер" и други наемници да се закълнат във вярност на руската държава. Този ход бе предприет, след като високопоставен руски военен служител посети Либия и Сирия, за да утвърди правителствения контрол върху руските операции, които преди това бяха възложени на "Вагнер", заяви близък до Кремъл човек.

Бъдещето на операциите на "Вагнер" е от решаващо значение за целта на Кремъл да се противопостави на Запада в Африка и Близкия изток. Разполагайки армия от хиляди наемници, "Вагнер" позволява на Русия да възстанови част от влиянието си от съветската епоха в тези богати на ресурси региони за сметка на САЩ и бившата колониална сила Франция - и то с помощта на оръжие.

Включването на наемниците в официалните структури означава, че Русия ще се откаже от това предимство, но ще запази, дори ще засили влиянието си в няколко държави.

"Винаги се е очаквало, че групата на бунтовниците от "Вагнер" отново ще бъде здраво пристегната към каишката на Кремъл", казва Алия Брахими, експерт в Атлантическия съвет, който е съветвал няколко правителства по въпросите на политиката в Близкия изток и Северна Африка. "Но лошата новина за Путин е, че сега това го поставя лично на подсъдимата скамейка за безобразията и посегателствата на "Вагнер", а също и за съществуващите опасности."

Кремъл препрати молбата за коментар във връзка с тази статия към Министерството на отбраната, което не отговори на въпросите.

Пригожин и някои от неговите висши лейтенанти са били на борда на частния самолет Embraer SA Legacy 600, който се разби на път от Москва за Санкт Петербург на 23 август, когата загинаха всички на борда.

САЩ твърдят, че катастрофата може да е била покушение, одобрено от Путин след неуспешното въстание на Пригожин, но Кремъл отхвърли тези твърдения като "абсолютна лъжа".

Някога близък съюзник, който изпълняваше мръсните поръчки на Путин на чужда територия, Пригожин оглави бунт през юни, който се превърна в най-голямото предизвикателство за почти 25-годишната му власт. Макар че президентът осъди бунта като "предателство", няколко дни по-късно той се срещна с Пригожин и командирите на "Вагнер" и обеща да позволи на групата да запази поне част от операциите си в Африка, твърдят запознати.

Пригожин е изпратил десетки хиляди бойци, които да се бият в Украйна. Той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за неуспехите на Русия там и ги упрекна, че се опитват да изземат контрола над организацията му. Бунтът му имаше за цел да отстрани двамата мъже. Досега Путин ги е подкрепял.

Въпреки очевидните уверения на Путин, "Вагнер" е бил подложен на засилен натиск от страна на Министерството на отбраната в седмиците преди смъртта на Пригожин, заяви близък до Кремъл човек. На "Вагнер" е било забранено да използва руски военнотранспортни самолети, а Кремъл е поискал от Сирия да забрани на организацията да използва военновъздушната база "Хмеймим" близо до Латакия, каза лицето. Това би затруднило логистиката на "Вагнер" и според въпросното лице Пригожин е направил последното си пътуване до Москва, за да се опита да изглади тези проблеми.

Докато Пригожин прави видеоклип от Африка с цел вербуване на нови бойци за "Вагнер" в дните преди фаталната катастрофа, руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров посещава Сирия и Либия, за да договори планираното преминаване на операциите на "Вагнер" под контрола на Министерството на отбраната, твърди Сергей Марков, политически консултант с тесни връзки с Кремъл. Евкуров е направил трето пътуване до Сирия след катастрофата, добавя Марков, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

"Ясно е, че ще запазим нещата такива, каквито са, а може би дори ще разширим присъствието си", каза Марков. "Сега Министерството на отбраната ще отговаря за това, но ще има нов ръководител на тези операции, който ще трябва да ръководи и стопанската им дейност."

В Либия посещението на Евкуров ден преди смъртта на Пригожин бележи първата официална руска военна делегация, която пътува до северноафриканската страна, според телевизия "Звезда" на Министерството на отбраната. Евкуров е казал на военния началник на източната част на страната Халифа Хафтар, че силите на "Вагнер", които са подкрепяли стремежа му към власт през последните години, ще докладват на нов командир, съобщава "Арабски седмичник", като се позовава на либийски служител, запознат със срещата.

Говорител на Либийската национална армия на Хафтар не отговори на въпросите за бъдещето на Вагнер в страната. Сирийското външно министерство също не отговори на молбите за коментар.

Посещението на Евкуров "подсказва, че ако изобщо е налице такова нещо, че руският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, вместо да се свие", казва Джалел Харчауи, експерт по Либия в базирания в Лондон Кралски институт на обединените служби.

Вагнер разполага с около 2000 бойци в Либия, където отговаря за защитата на големи енергийни съоръжения под контрола на Хафтар, което му дава възможност да оказва влияние в страна членка на ОПЕК, в която се намират 40% от петролните запаси на Африка. САЩ безуспешно настояват Хафтар да изгони руските контрактори.

В Централноафриканската република, където от 2018 г. около 2000 наемници на "Вагнер" подкрепят правителството на президента Фаустин-Арканж Туадера и контролират голяма златна мина, Пригожин е пионер в новия модел на руската външна политика. Провеждайки брутални кампании от името на силни мъже в замяна на достъп до природни ресурси, през последните пет години "Вагнер" изгради африканска империя, която се простираше от Централноафриканската република до Судан и дори Мали.

Пригожин изгради лични връзки с африканските лидери, особено в Централна Африка, но официални лица там заявиха, че споразумението на правителството е с Руската федерация, а не с "Вагнер", и те ще работят с който и да е, назначен от Кремъл.

Запитан дали операциите на Вагнер в Централноафриканската република ще бъдат прехвърлени на други структури, контролирани от Министерството на отбраната, старши съветникът на Туадера, Фиделе Гуанджика, заяви: "Това е посланието на президента Путин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 7 месеца
Все пак Путин е плащал на Вагнер.Вероятно ще продължи да им плаща ако вършат работа.То и аз,като плащам за нещо го контролирам.
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия била възстановявала влиянието си в богатите на ресурси обширни африкански региони за сметка на хегемона Пиндостан и колониалната сила Франция. Как смее да отнема колониите на цивилизованите?
71
2
 
1
 
! Отговори
Цитирам САЩ-Англия преди 7 месеца
По техните ТВ учените им казаха че МЮСЮЛМАНИТЕ твърдяли че АЛЛАХ е изпратил ЧУМАТА на Земята и че МЮСЮЛМАНИТЕ трябвало изцяло ДОБРОВОЛНО ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ С ЧУМА ЗА ДА ОТИДАТ В ИСЛЯМСКИЯ РАЙ КЪДЕТО ЩЕ ИМ ПОДАРЯВАТ БЕЗБРОЙНИ ДЕВСТВЕНИЦИ.............Чрез тази геноцидна ислямска шашма благодарение на ЧУМАТА османските международни кървави геноцидни ислямски престъпници завладяват целият Балкански полуостров а ЧУМАТА предизвиква геноцид и в ИСЛАНДИЯ НОРВЕГИЯ ШВЕЦИЯ създали 26 Христа от НАЗАРЕТ
70
1
 
2
 
! Отговори
Q преди 7 месеца
Ах,каква грамотна публика тук коментира!)
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едва ли ви е споделил плановете си, но чо да не иска? Кво, само запада ли може да иска контрол над всичко?
68
9
 
19
 
! Отговори
путин е дебил преди 7 месеца
не мисля ,че ще доживее да види нова година.
67
9
 
22
 
! Отговори
рушия е кенеФф преди 7 месеца
.....външен с накъсана прАвда нанизана на пирона до дупката.
66
6
 
13
 
! Отговори
До орлето преди 7 месеца
Да заповядат ! Нато ги чака с отворени обятия
65
17
 
5
 
! Отговори
Орел до гларус преди 7 месеца
По-силни са ти не ги искаш ама идват и ти извиват ръцете
64
7
 
22
 
! Отговори
гларус преди 7 месеца
Не ги искаме руснаците в Майка България!
63
13
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ЦЯЛ СВЯТ ВИДЯ КАК БИТДЪН СЕ НАСРААААААА ПУБЛИЧНО И КЛЕКНА ПРЕД ФАЛШИВИЯ ПУТИН С ИЗКАЗВАНЕТО ДА ДАДЕ ПАРЧЕТА ОТ УКРАЙНА В ЗАМЯНА НА НАТО И ЕС ЗА УКРАЙНА! АБСОЛЮТНО СРАМНО Е БИТДЪН ДА Е КАНДИДАТА НА ДЕМОКРАТИТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ! БРИТАНИЯ И ТЯ Е НАПЪЛНО НАСРАААААНА С ТОВА , ЧЕ МИРИШИ СУНААК НЕ ОТИДЕ НА СРЕЩАТА НА ООН ЗА ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА С КОЕТО ПОКАЗА, ЧЕ СИ Е ЕДНО МИРИШИ СУНААК. ФАЩ И БРИТАНИЯ СА ВЕЧЕ НИКОЙ ТЕ СА СРАМ ЗА ПЛАНЕТАТА! ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО НЕ ПРЕДАДЕ УКРАЙНА Е ЕС!
62
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснакът винаги може да пътува навсякъде по света защото има пари а турко-българите на хан Кубрат винаги са били третирани като поне трета ръка хора и това продължава и до днес.
61
6
 
9
 
! Отговори
Митя Медведя преди 7 месеца
Я легайте да спите вече,че да не ви пусна няколко Сармата и няколко Посейдона сега.После ядрен апокалипсис и водка с кисели краставички:)
60
7
 
14
 
! Отговори
Козяшките тролове преди 7 месеца
Путин да се огледа къде се намира и какво се случва и да осъзнае в каква каша е Русия днес заради него и как във всяко отношение изтича и тогава да писка статии какво искал че е смешно
59
13
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 7 месеца
Болгария е малка хапка за Россия и няма никакви природни ресурси и само старо население от 60-70 годишни. Румънците имат петрол и газ и се перчат и искат и закрила от САЩ но всичко е точно и договорено
58
5
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 7 месеца
До Анонимен" А какво става с контранастъплението?" - Да ти покажа ли, какво става ? Един 25 - ов, като за русоффили.
57
2
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 7 месеца
Колега измисли нава медицина. Путин убит със заразяване от рак. Ще му падне ушанката от смях
56
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
НЯМА ДА МУ ПОМОГНЕ НА ФАЛШИВИЯ ПУТИН И КОНТРОЛА НАД ЦЕЛИЯ ВАГНЕР! ЗА ФАЛШИВИЯ ПУТИН СПАСЕНИЕ ВЕЧЕ НЯМА!
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е корава, но това не се отнася за държавата с използван aуcпух България. Не знам защо копейките си мислят че Раша ни е приятел. Ние нямаме приятели, никой не обича цветаркитe.
54
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Който много иска, много длиска.