Убийството на Пригожин предизвика шок в руския елит

Милиардер взел допълнителни мерки за безопасност
25 авг 2023 22:10, Стела Стоянова
44
Убийството на Пригожин предизвика шок в руския елит
Снимка БГНЕС, архив

Убийството на Евгений Пригожин, който беше час от най-близкия кръг на приближените на Кремъл, предизвика шок в руския елит, пише The Washington Post. Едри бизнесмени са сковани от страх, включително за собствения си живот, пише изданието, позовавайки на собствени източници.

Руски милиардер разказва, че е взел допълнителни мерки за собствената си безопасност. У други представители на бизнес-елита се изпарило желанието да правят публични антивоенни изказвания, дори в завоалирана форма.

"След случилото се никой няма да иска да говори срещу войната - казва милиардерът. - Всеки е длъжен да разбере какъв риск поема. Рискът е гигантски". Всички са убедени, че Пригожин и приближените му са ликвидирани "по заповед на царя", казва друг кремълски бизнесмен: "Всички се изплашиха. Държавата ще смята всеки, който демонстрира нелоялност, за враг".

Случилото се още повече превръща Русия в мафиотска държава, пише WP, цитиран от "Сега". Но щом Путин е успял да посее още страх, той ще се окаже в още по-голяма изолация, тъй като не е ясно кой би си осмелил да критикува, коментира високопоставен руски дипломат.

"Очевидно е, че в руската армия има проблеми. Трудно е да се повярва, че висши офицери са били отстранени след публичните изявления на Пригожин, които предшестваха метежа", добавя той.

Два дни след самолетната катастрофа, в която загинаха Пригожин и шестима негови приближени, плюс екипажът на самолета, Кремъл коментира обвиненията, че катастрофата е организирана от държавния връх. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отговори на въпрос на БиБиСи по телефона:

Още по темата

"За катастрофата се правят много спекулации. Разбира се, на Запад тези спекулации се интерпретират от определен ъгъл. Това е абсолютна лъжа". Песков призова да се стъпва на фактите, въпреки че до момента не са много. "Те ще бъдат изяснени по време на разследването", заключава Песков.

Доколко думите на говорителя будят доверие може да се съди по настойчивото отричане на Кремъл, че държавата  има общо с ЧВК "Вагнер". Беше доказано, че към военната компания се текли бюджетни средства и именно държавата позволи на Евгений Пригожин да набира бойци за армията си от затворите и колониите.

 
US-ВОЕННИТЕ ЗА "ВАГНЕР"

"Бойната ефективност на група "Вагнер" вече не е фактор във войната на Русия срещу Украйна", заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър по време на брифинг, цитиран от БГНЕС. Райдър каза още, че бъдещата роля на "Вагнер" в африканските държави остава неясна, като добави, че групата е участвала във военни или криминални операции на места като Буркина Фасо и Мали.. Що се отнася до Беларус, според съобщенията някои бойци на "Вагнер" са започнали да напускат страната поради ниското заплащане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
путин Мафиот преди 7 месеца
Жужето управлява цяла държава на мафиотски принцип!
26
1
 
1
 
! Отговори
корекция преди 7 месеца
До АнонименЗеленски е по-нисък от Путин. Незнам, защо решихте, че е путин е джудже. Тъпо е да се коментира по този начин. Освен ,ако нямате друга мисъл.
25
2
 
1
 
! Отговори
Mногознайко преди 7 месеца
"Убийството на Пригожин предизвика шок в руския елит". Кой твърди че е убийство а не е инцидент.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега пък Стела :) ***/Анисия/Стела/Тодорка..имената различни-гглуупостите еднакви!Я си кажи името,че да разберем на кого да благодарим за новините.Ама да не измислиш сега една Силвия Силвиева?! :)
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мали? Франция?
22
8
 
26
 
! Отговори
Поправка преди 7 месеца
Заглавието е неправилно! В Русия отдавна няма елит. Останали са само някакви евтини придворни велможи, които умеят да се кланят ниско, ниско на още по-ниския Ботоксов Гном имащ се за Цар и Император. Има и отдавна безкрайно наплашена "Рая" която освен да пие и да трепери за евтиния си животец - друго никога не е умеела да прави. Къде вуе видяхте елит?
21
11
 
7
 
! Отговори
Тежко, но.... преди 7 месеца
оправдано и задължително. Няма друго наказание за предателство по време на война.
20
23
 
10
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 месеца
Бог прощава, Путин - НЕ! На колене пред Властелинът на Планетата, мижжитурки!
19
15
 
9
 
! Отговори
Владимир Путин преди 7 месеца
Твърде дълго бях твърде добър и вие ми се качихте на главата. Сега ще треперите само като си помислите за мен.
18
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската пропаганда се опитва да ни баламоса. Само лъжи!
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свърши театрото Пригожин. Бил шеф на "частна" армия,пък се оплаква от министерството на отбраната на русия за нередовни доставки.Тръгна с войска към Москва,но нямало да прави преврат. Скри се от путин и то къде в задния му двор,Беларус. И уж се крие пък джитка напред назад из Русия,последния път със самолет. Абсурди... и бели конци..
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо гледам че надpвeнитe пишман патриоти поизчезнаха май?Захарий Стоянов ги описва в "Записките" и се е срещал с тях още по време на Старозагорското въстание! Един от тях казал като го питали колко турци е изклал: "Господ само знае синко! Не съм ги броил!" Друг се хвалил, че като убивал турците им слагал сухи съчки, хвърлял барут върху тях и ги палил, и тата турците не могли да го хванат.Казва, и двамата се надпреварваха да лъжат , а (Стефан) Стамболов ги гледаше зяпнал от удивление!
15
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Агонията на Русия ще е страшна...
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До: 15 Лошото е, че фирмата "Памперс" се оттегли от Русия (не си измислям, проверил съм го) още миналата година, малко след нападението над Украйна.Путин сега трябва да разчита на народните пелени!
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чак пък шок?
12
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е руският елит. Те са мошеници, нагаждащи се към режима на Путин и сега се страхуват за себе си.
11
4
 
23
 
! Отговори
Интересно преди 7 месеца
Копейките не вярват на Путин,че Пирожката е екзекутиран и го няма вече.
10
6
 
25
 
! Отговори
Костя преди 7 месеца
Кой ще ни плати сега,питам аз?
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И плачат на рамото на Вашингтон Пост!
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КЪСИЯТ ФЮРЕР ЩО НАРОД ИЗТРЕПА НЕ СЕ НАСМУКА НА ПРАВОСЛАВНА КРЪВ,РЕПТИЛЪТ ПРОТИВЕН