От какво се страхува Путин и това ли е краят на "Вагнер"?

Групировката няма да я видим в Украйна повече
25 авг 2023 16:41, Анисия Иванова
32

Има вече първи заподозрян за взривяването на самолета на Евгений Пригожин - това е личният му пилот Арьом Степанов. Информацията е, че той е имал достъп до летателната машина, но не е бил на борда, тъй като заминал за Камчатка, а след това следите му се губят.

"Това е една конспирация. Защо точно пилотът на Пригожин? За мен Кремъл стои зад това, което се случва. Това е логичен завършек на тази серия от чистки в Русия, които са свързани с естествения стремеж на руския на президент да утвърди своята власт. Предстои да видим кой ще бъде следващият по редичката. Това е по-скоро опит на Кремъл да отклони вниманието от себе си по някакъв начин", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната изрази мнение, че поръчителят на самолетната катастрофа очевидно не е пилотът на Пригожин. "Както каза и Байдън: "Много малко неща стават в Русия, без знанието на Путин". Очевидно такъв акт като убийството на Пригожин няма как да стане без знанието на Кремъл. Техническите изпълнители са без значение, става въпрос за решение, което е взето на най-високото ниво", каза Димитров.

Още по темата

Според доц. Иванов сценариите са два. "Първият е остатъците от "Вагнер" да се опитат да организират нов поход към Москва, да демонстрират, че искат политическо отмъщение. Пригожин вече го няма, той няма какво да даде на бойците си, те трябва да избират дали да бъдат част от тази групировка, или да се влеят в руската армия. Втория сценарий е по някакъв начин това да не се случи и да се стигне до символично осъждане на убийството на Пригожин", смята експертът.

По думите на Пламен Димитров това е краят на "Вагнер".

"Частната компания не съществува като съществена организирана военна сила в Русия, която може да извършва някакви автономни действия. Част от бойците на "Вагнер" се вляха в руската армия, има конкурентни частни военни кампании, може и там да се насочат, може би малък контингент е в Африка, но така или иначе това е краят на "Вагнер", няма да я видим в Украйна, нито да организира походи към Москва. Този, който я финансираше, вече го няма", категоричен е той.

Доц. Искрен Иванов е на мнение, че руският президент "се страхува от доста хора". "Колкото повече Кремъл затяга своята хватка и се опитва да консолидира властта си, толкова повече контролът върху онези, които го обкръжават, се разколебава, защото в момента руският политически елит е разделен на две. Първата и по-голяма част застава твърдо зад президента Путин, въпреки че е по-многобройна тази фракция има погрешна стратегия и тя е, че казва на Путин това, което иска да чуе. Затова решенията, които взема, невинаги са рационални и адекватни. Втората фракция реално отчита какво се случва на бойното поле, защото това са хора, които са близо до бойците на фронта в Украйна. От тези хора се страхува Путин, защото те могат да оформят властови център в руската политика", коментира експертът.

"В Русия в последните години върви процес на одържавяване на всичко. Паралелно с него върви процес на приватизация на властта от страна на Путин. Затова и правосъдието остава като частна работа на Путин, която той решава, а не нещо, с което се занимават органите на държавната власт. Виждаме, че възмездието идва по друг начин, по някакво решение от върха на тази приватизирана държавна власт", посочи Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 21. Трябва, но не! Не съди за него по себе си.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А откъде Пламен Димитров знае, че Путин се страхува и от какво? Да не би да му се е оплаквал?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
по-правилния въпрос е "от какво не се страхува путин", по-малко неща ще трябва да откриват журналята
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин вече трябва да се страхува от сянката си.
19
4
 
6
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
Защо не пишете новини от фронта ами само глупости ?? Май не ви отърва, или от посолството не дават. По добре пийте по едно кафе вместо да си ги смучите от пръстите
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя е толкова дУцент, колкото и трактора... Освен това нас какво ни интересува неговото мнение, да не би да преподава разследване на самолетни катастрофи. ..
17
2
 
11
 
! Отговори
Ъх преди 8 месеца
Путинолюбиъе, от пет кладенеца вода ще ви донесат, да ви обясняват, колко лош запада и колко мил и добър убиеца им любим.
16
11
 
4
 
! Отговори
Нар преди 8 месеца
Фашистите сатанисти се страхуват от Путин!
15
3
 
2
 
! Отговори
077 преди 8 месеца
Каква имет само сте събрали и сте идали трибуна да бълва глупости. Празни приказки на мегдана. Щом е да изкарат някой лев/долар ок, но не ни набутвайте излизащото празноглавие.
14
2
 
3
 
! Отговори
Путин си убил детето преди 8 месеца
та няма да убие който и да е... той така си е свикнал
13
0
 
7
 
! Отговори
ПУТИН =ХЪТЛЕР преди 8 месеца
С МЪРТ НА Ф.АШИЗМА.... СВОБОДА НА НАРОДА....
12
6
 
8
 
! Отговори
КуКлус преди 8 месеца
Онея си събориха кулите близнаци като избиха хиляди невинни ....седнали да гледам в Русия кой бил убит (ужким) ! Същите онея подпалиха дузини държави ....седнали да ревът че Русия нахлула в Украйна .....(все едно не искаха точно това) но нали трябва да настроят глупците срещу тях !
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следва Полша, където музикантите вече набират, и имало доста интерес явно
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По последни данни Вагнер отиват право в Запорожие, с целта да освободят цялата област. И после 2-3 месеца почивка и тренировка на нови кадри, и преминават към Керсон.
9
2
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 8 месеца
Аиде първо докажете че в конкретния самолет е пътувал гражданина Ь че и че и чак дясната му ръка и после изводи.Аз последно разбрах че музикантите са на път за Африка и там ще пооправят крепостните отношения стрещу много добро заплащане.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези заглавия с въпрос са толкова смешни,,че не предполагат сериозно съдържание в статията. На мен ми прилича на нещо от рода на Зайченцето бяло.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От Путин се страхуват Байдън и Урсула.
6
5
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Защо запада е толкова заинтересован и развълнуван за Пригожин ? Нещо са очаквали от него или просто са чакали точно това за да започнат обвинения ? Навални го забравиха, а до оня ден плачеха за него !
5
5
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 8 месеца
Оофф... Аман от терлици ала Дойчо Валев . Адски в просто. Никой не обича предателите. Думата на мъжа е всичко. Това е всичко което имаш, почне ли да не струва - и ти не струваш, нямаш нищо. Няма полза от тебе и те чистят. Освен ако този чичко , който не е никак глупав - не си режисира всичко сам преди наистина да го убият. И сега да си пие дайкирито на някой слънчев остров от дупето на хубава бразилка. Това са опциите. Няма трета.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбира се както винаги пророкувателите в студиото са русофоби и чертаят непрекъснато мрачни картини. Други няма.