Мистерия около частния самолет, с който Путин избяга от бунта на "Вагнер"

Той е станал собственост на руски олигарх
24 авг 2023 19:09, Нели Христова
70
Мистерия около частния самолет, с който Путин избяга от бунта на "Вагнер"
Снимка: БГНЕС

Частен самолет, използван преди това от семейството на руския президент Владимир Путин, който напусна Москва в навечерието на пълномащабната му инвазия в Украйна, сега се управлява от базирана в Австрия чартърна компания, свързана с руски олигарси, установи разследване.

"Важни истории", независимо руско разследващо издание, публикува статия в понеделник, разкриваща подробности за частния самолет на стойност 60 милиона долара, който беше закупен за първи път през януари 2013 г. от Генадий Тимченко, милиардер, приятел на Путин. Твърди се, че е бил използван за превоз на членове на семейството на руския президент, включително дъщеря му Катерина Тихонова.

Реактивният самолет Gulfstream G650 беше продаден от Тимченко през 2014 г., тъй като беше засегнат от санкциите на САЩ. След това той беше прехвърлен в регистрите на самолетите на различни държави, регистрационният номер на самолета беше променен, а офшорните компании, посочени в документите като негови собственици, се смениха няколко пъти, преди да преминат към Amerivo Holdings Limited, дъщерно дружество на руския суверенен фонд, руският Фонд за преки инвестиции (RDIF), през 2018 г., съобщи Ройтерс тогава.

"Важни истории" установява, че през 2021 г. самолетът е прехвърлен на базираната в Австрия чартърна компания Avcon Jet, един от най-големите оператори на бизнес авиация. Изданието съобщава, че бившите собственици на компанията имат бизнеси, свързани с Газпромбанк, частна руска банка, Елена Акимова, бившата съпруга на шефа на банката Андрей Акимов, както и приятели на Путин.

"Компанията има дълга история на предоставяне на услуги на сътрудници на президента на Русия", констатира новинарското издание, съобщавайки, че самолетът е излетял от Москва и е отишъл в Женева на 23 февруари 2022 г., ден преди Путин да обяви пълномащабното нахлуване в Украйна. Не е ясно кой е бил в самолета.

Според информацията Avcon Jet е превозвал група про-Путин из Русия преди изборите в страната през 2012 г. Твърди се, че чартърната компания е обслужвала и самолет, принадлежащ на руския олигарх и съюзник на Путин Борис Ротенберг, и е продължила да го прави, след като той беше засегнат от американски санкции през 2014 г.

Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, преди да се разрази войната с Путин, каза пред Newsweek миналия месец, че президентът е избягал от Москва по време на бунта, воден от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин на 24 юни.

Той каза, че е научил от един от своите контакти, че Путин е напуснал Москва със самолет по време на неуспешния преврат и най-вероятно е отишъл в резиденцията си във Валдай, между Тверска и Новгородска област на Русия, разположена на около 250 мили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
17
 
! Отговори
русофил преди 8 месеца
Путин е най-великия държавник (след Сталин), който историята познава и такива нелепици, каквито се тиражират по слyгинapскитe медии под диктовкате, а по-скоро под пръчката на амepиканското посолство, са най-малко неуместни...
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази вечер в предаването "Мистерии" ще ви запознаем със странния случай на Пешо от Русе, който от къщи до кръчмата отива за две минути, а от кръчмата до вкъщи - за пет часа.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахахаха мистерия е по-скоро защо Съветника по национална сигурност на САЩ Съливан се е обадил в Москва на шефа на президентския кабинет,за да каже, че САЩ нямат нищо общо със свалянето на самолета.
34
1
 
4
 
! Отговори
ХЪТЛЕР = глупак преди 8 месеца
АМАН ОТ КУХИ КРЪТУНИ!
33
4
 
5
 
! Отговори
Мистерията НАОКОЛО преди 8 месеца
Мистерията около мистерозните статии за Путин остава пълна 'мистерия'!
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вятър и мъгла!
31
5
 
5
 
! Отговори
Мистерията ОКОЛО преди 8 месеца
Мистерията около мистерозните статии за *** остава пълна 'мистерия'!
30
8
 
7
 
! Отговори
Сът преди 8 месеца
Ама защо с Gulfstream ,а не с някое Ту примерно? Защото знае що за машини са руските москвичи хаххаха
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Тулупа нямал пачки и кюлчета, нямал и пищоф. Нямал и къща в Барцелона... Така твърди прокуратурата. И ту сПригожин, ту с Путин ни занимават и с някви истории за самолвти, а трябва да се захванем и да приберем оня проснатия *** в зандана. Не да клюкарим за самолети в други държави, а да поискаме самата прокуратура да се разследва.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е и? Кажете сега за Буци, Ице, Кики и Баце. Стига с тоз Путин.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До23.И аз така чух че Путин всъщност е Пригожин с пластична операция.А истинският Путин си е направил пластична операция да прилича на Пригожин.И така си сменяли местата.Същото правили Песков и Лавров с пластични операции се сменяли.Само Медведев бил истински.
26
6
 
11
 
! Отговори
Нас ни интересува: преди 8 месеца
КАКВО установи разследването за къщите в Барселона???
25
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
А това че е напуснал Москва с въпросния самолет, има ли доказателства или пак само догадки и "highly likely". Българските медии копате дъното отдавна, ама Нелчето бие всички по слабоумщина и к*рвалък.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Майкъл Джексън е жив, както и Георги Илиев.
23
3
 
16
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
Има новини в западни медии - Пригожин е убил Путин по време на бунта , след това си е направил пластична операция и вече се представя за Путин .След това Пригожин е направил пластична операция на някакъв човек да прилича на Пригожин и го е убил в самолетната катастрофа.
22
8
 
14
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 8 месеца
Няма никаква мистерия, никакво бягство, просто *** ви празни, продажни кратуни са изключително болни. И мисиркте даже имат повече достойнство от вас " журналистите "
21
3
 
2
 
! Отговори
Gorskio преди 8 месеца
Да беее... Какво ни занимавате с тоя Пригожин... Като "превземаше" Бахмут и погреба десетки хиляди затворници беше Но.1, сега голяма работа...
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До19.Спокойно момче този си е Путин от началото досега.Иначе ЦРУ щеше да усети подмяната ако е имало.Лице,глас,подпис всичко си е на истинският Путин.Но че има двойници да го заместват по пътувания има.Не се знае колко са но има.Това е стара практика от времето на Сталин.Сталин е имал няколко и той.
19
4
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 8 месеца
За мен пък е мистерия защо ви плащат за подобни статии. За мен това е много зле свършена работа. И това е ежедневно.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо в статиите на този сайт се използват имперските мерни единици. Редовно чета разстояния в мили, площ в квадратни мили. Все пак сме в Европа и ползваме метричната система. Трудно ми е да определя колко далеч е 250 мили. В километри ми е по-разбираемо.