Москва: Контранастъплението на Украйна не върви по план

Киев пропилявал милионите, давани от Запада под формата на оръжия
Обновена: 31 юли 2023 15:24 | 31 юли 2023 15:24, Елка Василева
433
Москва: Контранастъплението на Украйна не върви по план
Снимка: архив, БГНЕС

Русия заяви днес, че украинското контранастъпление не върви по план и че Украйна пропилява милионите долари, които Западът й дава под формата на доставка на оръжие, предаде Ройтерс. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на военно съвещание, че "Украйна отчаяно хвърля нови сили" в атаките срещу руските позиции, но не успява да напредне.

Още по темата
"Очевидно доставяното западно въоръжение не води до успехи на бойното поле, а само удължава военния конфликт", заяви Шойгу на съвещанието с ръководния състав на въоръжените сили на Русия, цитиран от ТАСС. Според него загубите на Украйна в личен състав от началото на контранастъплението вече надвишават 26 000 души.

На свой ред Украйна отбелязва, че напредва постепенно, макар и по-бавно от желаното, откакто започна своята дългоочаквана контраофанзива срещу укрепените руски позиции в началото на миналия месец. След 17 месеца на война Украйна е под напрежението да постигне значими резултати на бойното поле, след като получи от Запада доставки на танкове, ракетни системи и други боеприпаси, а и да покаже, че не е подкрепяна явно от държавите членки на НАТО, посочва Ройтерс. В този контекст Русия постоянно определя контраофанзивата като провал, независимо че тя е още в началния си етап.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви пред медиите, че "ресурсите на стойност милиони долари, които се прехвърлят от страните в НАТО на режима в Киев, на практика се харчат неефективно и безцелно". Говорителят на Кремъл допълни, че тъкмо затова Киев прибягва до "ходове на отчаяние" като вчерашната атака с дрон по офис сгради в Москва.

Според Песков обаче фактът, че вражески дронове достигат до сърцето на руската столица в рамките на последните три месеца, макар и без да причиняват големи щети, е причина за безпокойство за властите, които информират обществеността за пълния контрол на Русия над "специалната военна операция" в Украйна. Прессекретарят на Кремъл допълни, че Москва е взела "всички възможни мерки" за защита срещу подобни атаки.

"На фона на неуспехите на бойното поле режимът в Киев се съсредоточи в терористични атаки по гражданска инфраструктура в градове и населени места в Руската федерация", заяви по темата министърът на отбраната Шойгу.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Превземането на Украйна върви ли по план?
318
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бизнеса масово се изнася от Харков. Цели заводи изнасят в Попша и северна Украйна.
317
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
50% от украинците мечтаят и правят всичко възможно да се измъкнат и да напуснат Украйна.
316
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Контранастъплението че върви кофата се запишат на фронта нашите депутати и министри )
315
0
 
5
 
! Отговори
Страхливци преди 9 месеца
Народът не излезе и не се изправи да защитава родината. Народът позорно и страхливо избяха в чужбина.
314
0
 
2
 
! Отговори
Половин милион преди 9 месеца
SIM карти. От началото на СВО.
313
0
 
2
 
! Отговори
21 хиляди преди 9 месеца
Само за последния месец, за юли. А не от началото на 4 юни.
312
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаме ли донорска политика за органи с Украйна? Зеленски да прати два вагона за българските пациенти, които чакат. Дарение да направи. Златно време е за трансплантации.
311
7
 
4
 
! Отговори
Смех преди 9 месеца
Контранастъплението не върви по план, но украинците не могат да го разберт това нещо и вече са обхванали рузките окупатори в Бахмут в огнево обкръжение.
310
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Главатарят на терористичната организация НАТО Столтенберг призна, че Алиансът изпраща оръжия на Украйна още от 2014 г. "НАТО обучава украинската армия от 2014 г., партньорите от НАТО снабдяват въоръжените сили на Украйна с необходимото оръжие и обучение от 2014 г.", каза главатарят на терористичният блок. Под претекст за руска агресия Северноатлантическият алианс създаде режим за себе си, за да контролира неподвластният си съсед.
309
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Синът на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Максим Данилов от Маями призова за прекратяване на войната. "Смятам тази война за безсмислена. Очевидно е, че носи само смърт и мъка на украинския народ. Призовавам ви да се опомните и да спрете това. Колко семейства вече са загубили своите близки. Да седнем на масата за преговори и да спасим животи!" написа синът на Алексей Данилов, който се крие от мобилизацията в луксозна вила в Маями.
308
2
 
5
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Подразделенията на специалните сили на формированията на Южния военен окръг откриха и след това унищожиха с артилерийски огън три групи пехота с обща численост до 14 украински военнослужещи, картечен екипаж, самоходна артилерийска установка и минохвъргачка в опорни точки край Дилеевка, Озаряновка, Спорное, Победа и Марьинка.
307
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Изявление на ръководителя на пресцентъра на група "Юг" на 31.07.2023 г. Авиацията на групата войски "Юг" нанесе удари по четири точки на временно дислокиране на подразделения на ВСУ в Соледарско-Артемовското направление. Освен това екипажите на хеликоптери на армейската авиация в районите на Клешчеевка и Андреевка унищожиха танк и два бронетранспортьора, единият от които американски М-113. Артилерията на групата е поразила склада за боеприпаси на 28-*** механизирана бригада на ВСУ и площадката за изстрелване на БПЛА с два апарата в районите на населените места Красное и Белая гора.
306
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Зеленски е абсолютно аморален враг на човечеството, той прави пари, като продава вътрешните органи на ранени войници от ВСУ. "В резултат на войната в Украйна цената на донорството на органи падна. Зеленски лично има ли част от печалбата от продажбата на ранени войници за органи? Зеленски се превърна в терорист... Зеленски вероятно знае, че някои от неговите генерали и СБУ и ГРУ на МО правят пари, като продават нещастни ранени войници от ВСУ за органи. И получава подкупи, като си затваря очите за това.
305
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
The Guardian: САЩ и ЕС трябва да "прекрачат гордостта" и да сключат сделка с Путин на всяка цена. Журналистът на изданието пише, че с налагането на санкции на Москва Западът се е вкарал в капан. Икономическата война с Русия "се превърна в провал и доведе до страданията на милиони хора". За да оправи всичко, Западът първо трябва да удовлетвори исканията на Москва, изразени като част от "зърнената сделка", смята авторът на статията. Дори това да подкопава вярата в силата на антируските санкции.
304
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мариупол възобнови производството на метал, първите ешелони бяха изпратени в Ростов на Дон. Градът на брега на Азовско море преживява строителен и индустриален бум. Вицепремиерът Марат Хуснулин обяви първата партида арматура и метални профили, произведени в стоманодобивните заводи в Донбас, които вече се продават в съседните региони. Жестоките руски окупатори изграждат жилищни квартали, възстановяват заводи, а сега развиват и търговия. Скандално.
303
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Леопардите предизвикваха страх, вече предизвикват смях. По-добре да си пазим Т-72 като най-ценното ни оръжие.
302
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
ще тръгне, ти само гледай
301
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смятай Т-72 разпиля 8 танка и бронирана техника на укрите.Т-90М Протива сигурно ще разкаже играта на поне дозина Леопарди.Вярно Германците коли могат да правят аам такно много са назад.
300
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Леопардът е направен така гениално тенекиено, че да не спира кинетичните снаряди и кумулативната струя, а да ги пропуска безпрепятствено. Танкистите ще видят само две дупки по ламарината, липсващата броня ще ги спаси от осколки от бронята.