Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна

В Украйна растат страховете, че Русия може да атакува Запорожката АЕЦ
26 юни 2023 08:49, Елка Василева
490
Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна, пише в. "Индипендънт" в редакционна статия след събитията през уикенда в Русия.

Още по темата
Въпреки че непосредствената криза и опасността от гражданска война в Русия отминаха, това е опасен момент - не само за Владимир Путин, но също и за Украйна и нейните западни съюзници, изтъква британското издание.

Руският президент може и да не успее да възстанови в пълна степен властта си след драматичните събития от събота, когато Евгений Пригожин и бойците от частната военна компания "Вагнер" стигнаха на 200 км от Москва в знак на протест срещу начина, по който руското военно ръководство води войната в Украйна. Въпреки че Пригожин в крайна сметка се отказа от бунта си, за да не се стига до кръвопролития, не може да се каже, че има непосредствен победител в противопоставянето между Путин и неговия стар съюзник, пише "Индипендънт".

Макар повечето руснаци да разчитат на държавните медии като източник на информация, част от тях със сигурност ще се зачудят защо бойците от "Вагнер", които бяха хвалени като герои заради участието си във войната в Украйна, изглежда се обърнаха срещу президента, който ги обвини в предателство. Възможно е същите тези руснаци да си дават сметка, че нямаше да се стигне до този хаос, ако Путин не бе наредил нахлуването в Украйна, което представя като необходимост в името на защитата на Русия от враждебни сили на Запад. Изведнъж Путин изглежда уязвим, а желязната му хватка върху властта отслабена.

Макар Пригожин да обяви за свои врагове министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов, бунтът на "Вагнер" бе насочен и срещу върховния главнокомандващ Путин, за когото това се превърна в най-голямата заплаха от 23 години насам.

Стратегията на Путин на принципа разделяй и владей, изразяваща се в намаляване на ролята на държавния апарат и в запълване на вакуума от частни армии например, се обърна срещу него. Руският президент обича да играе ролята на върховен лидер, който решава споровете, но той позволи на враждата между Пригожин и Шойгу да излезе извън контрол.

Впечатляващо е, че Пригожин действа като свободен човек и че бойците му, които участваха в похода към Москва, няма да бъдат наказани. В миналото водачите на преврати в Русия са вкарвани в затвора или ги сполита по-лоша съдба. Историята показва обаче, че дори след неуспешни опити за преврат в Русия следват драматични промени.     

Ако това обаче е началото на края на режима на Путин, развръзката може да е опасна, прогнозира "Индипендънт".

В краткосрочен план драматичните събития в Русия може да създадат благоприятни условия за контранастъпление на украинските сили. Съботният бунт едва ли ще се отрази добре на бойния дух на руските войски, които и без това са деморализирани.

Кризата, с която се сблъска Путин, е възможност за украинския президент Володимир Зеленски, но може да се окаже и заплаха. Руският лидер все по-отчаяно ще се опитва да спре настъплението на Украйна и може да се изкуши да предприеме драстични мерки. Откакто бе разрушена Каховската ВЕЦ, в Украйна растат страховете, че Русия може да атакува Запорожката АЕЦ.

Не е ясно какъв ще бъде статутът на Евгений Пригожин в Беларус и каква роля ще изпълнява той там. Украйна се безпокои, че той може да оглави нападение срещу Киев от север, което би принудило украинските сили да се сражават на още един фронт.  

Що се отнася до Запада, той е изправен пред нерадостната действителност, че евентуалното падане на Путин от власт може да доведе до идването на още по-твърдолинеен лидер националист, който би прибягвал още по-активно до ядрени заплахи и би създал още по-голяма нестабилност и несигурност за целия свят, обобщава "Индипендънт".
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
1
 
0
 
! Отговори
мамаша преди 9 месеца
До НЯКОЙ предполагам че снимката е на восъчна фигура
397
0
 
1
 
! Отговори
Фейк нюз преди 9 месеца
Това звучи също като призивите от евро-комисарки *** дето казваха на хората в европа да не се къпят, да живеят на тъмно и студено през зимата, за да накажат така Путин и Русия.
396
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 9 месеца
Тоя наивен глу...пак вместо да хленчи и да се оправдава ,че го излагали ! а те Западе за кой ли път не го лъжат. В 2004 година изтегли Руската танкова армия от Грузия в 08.08.2008 започна войната като 56 Армия беше на 30 километра от Грузинската столица спряха настъплението?- Саркози помолил да спрат. 2014 А.Меркел помолва Путин да каже на Янукович да не използва сила срещу мирните демонстранти - бе извършен преврат свален законно избраният Президент. В ООН Русия гласува за закриването на Въздушното пространство на Либия( предложено от Америка ) - последствията са известни. Зърнената сделк
395
2
 
3
 
! Отговори
Отслабен, преди 9 месеца
друг път! Русия е най-голямата ядрена сила в света! Краварите и слугите им да ми ядат чорапите!
394
0
 
3
 
! Отговори
сабри преди 9 месеца
Макарова каза ,че в Украина имало списък за ликвидиране на хора по света ! Списъка на Путин ,защо не го публикувате ? Например : Литвиненко , Скрипал, Политковская , Гербев.....Баси лицемерите !
393
0
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
е то от слухове стана световната криза 2008 година, та много не вярвайте
392
0
 
5
 
! Отговори
Петър Стоянов преди 10 месеца
Най - страшното , което може да се случи е военен преврат в Русия . Ония войнствени алкохолици - генерали и маршали не само АЕЦ ще превземат , а и ядрена война ще започнат ... а за Франция - за да се възстанови редът там на обучените да трошат , палят и разрушават млади мюсулмани френската република трябва да им покаже , че има ред и закон . Армията трябва да помогне на полицията .
391
6
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 10 месеца
Путин е отслабнал? На фитнес ходи, премества го от левия в десния крачол за ваше удоволствие......
390
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Макарон е пък разхлабен след погромите в Париж и други градове във Франция. Не може да спи спокойно вкъщи от притеснение и ходи при Елтън Джон да го успокоява на концерти .
389
1
 
2
 
! Отговори
doftor преди 10 месеца
Путин разлабен ами да си пийе дренковн чай. Ч века о*ра положението и Шиши-Недялковите сайтове не могат смогна на напъна. Все на *** ги бие. Срамота! И трипластоа Е-мека не ги оправя. Резидента трябва да ги забърся,че сабахлян и Чукчево-Чуков запретна ръкавЕ и крачоЛе. За целта и едни 6 млрд извади. Голям заор, голям екскремент...
388
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отслабени ви са мозъците!
387
7
 
3
 
! Отговори
Куку преди 10 месеца
Истината е,че службите и военните дадоха на тепсия власта на Пригожин.Готвача не се възползва а изтъргува своят бунт.Путин избяга във Валдай,Герасимов и Шойгу се скриха в дън земя,Ротенбергите се качиха на частният си самолет и отлетяха за Цариград.Властта се търкаля по улиците на Москва ,просто е въпрос на време някой по луд да ги измете!
386
6
 
11
 
! Отговори
Благодаря на всички преди 10 месеца
Моля, не се притеснявайте, Путин е добре!
385
7
 
9
 
! Отговори
0000000000 преди 10 месеца
Много има да чакате влиянието и имиджа на Путин да отслабне в Русия. Както и военната мощ дето намалявали.
384
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
путин е жив и здрав ще живей още дълго дай бог за инат на бг неонацисти подкрепящите се укрофашистите бг винаги е била фашистка държава забравихте под игото че бяхте роби на агата а сега сте роби на чичо сам бг винаги е била робска миете чиниите и тоалетните на запада и се мислете че сте съвремени еврогей
383
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До КукуПригожин, не отивал да превзема Москва изобщо! Вижте Лукашенко какво каза.
382
10
 
6
 
! Отговори
ама нямааааа преди 10 месеца
Истината е друга. Как мислите Горбачов прокара перестройката сред комунисти пуснали корени ? Това е един обръч от хора които са алчни, жадни за власт. Вече съдбата на путин е предначертана . Той е в безисходица - за да се спаси , трябва да ликвидира някои големи олигарси. Това ще доведе до отсраняването му , така или инъче всички тръпнат да го махнат. Но и армията се раздели на 2 . Вече се осъзнаха някои в москва - не искат редовна армия искат и те кадроваци. Затова Путин ще отсъпи и ще иска мир
381
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бил отслабнал, пък бай дино бил напълнял ли
380
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде някой да убива Путин че ми писна вече
379
9
 
5
 
! Отговори
Джуджко преди 10 месеца
Отхлабил е Много му се събра на последък Нещо и тикове взе да получава Заеква Скоро ще го излекуват Имат добри специалисти