Как Путин печели от победата на Ердоган в Турция?

Статуквото ще се запази
29 май 2023 07:00, Нели Христова
97
Как Путин печели от победата на Ердоган в Турция?
Снимка: БГНЕС

Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в Турция се разглежда като отлична новина за Путин, чиито отношения с много световни лидери се обтегнаха, след като той започна инвазията в Украйна през февруари миналата година. Много правителства обявиха т. нар. от руския лидер "специална военна операция" за неоправдана война и за нарушение на международните норми, което доведе до бърза реакция и икономически санкции срещу Москва.

Турция обаче играе важна роля в конфликта, като често служи като посредник между Киев и Москва. Самият Ердоган се движи по тънкия лед между подкрепата за Украйна и поддържането на близки дипломатически отношения с Русия. И двете страни са разположени на брега на Черно море, така че поддържането на силни икономически връзки остава приоритет и за двете правителства.

Победата на Ердоган в президентската надпревара в Турция ще гарантира запазване на статуквото.

Все пак Ердоган осъди руското нахлуване в Украйна като "неприемливо", като същевременно отправи критики срещу реакцията на Запада на войната. Той се възпротиви да стигне дотам, докъдето стигнаха другите европейски държави по отношение на икономическите санкции срещу Русия, но от друга страна турското правителство предостави на украинската армия безпилотни самолети.

Забележително е, че действията на Турция в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) съвпадат с интересите на Русия. По-рано Турция блокира предложенията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, което би приближило алианса до прага на Путин. Руският лидер също така се противопоставя на разширяването на НАТО - въпрос, който предизвиква напрежение със Запада.

Остава неясно как щеше да се промени дипломатическият подход на Турция, ако Кълъчдароглу беше спечелил. Експертите предполагат, че Кълъчдароглу може би щеше да запази статута на Турция като посредник по отношение на войната. Въпреки това съперникът на Ердоган за президентския пост заяви, че планира да укрепи отношенията си със Запада и изрази подкрепа за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Путин поздрави Ердоган за победата му, като написа в изявлението си, че оценява "личния принос на турския президент за укрепването на приятелските руско-турски отношения и взаимноизгодното сътрудничество в различни области".

"Победата на изборите е естествен резултат от Вашата самоотвержена работа като ръководител на Република Турция, доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и провеждането на независима, самостоятелна външна политика", пише руският лидер.

Ердоган и преди е изтъквал важността на отношенията си с Путин по време на кандидатурата си за преизбиране.

"Не сме в момент, в който бихме наложили санкции на Русия, както направиха западните страни. Ние не сме обвързани със санкциите на Запада", заяви турският президент пред CNN по-рано този месец. "Ние сме силна държава и имаме положителни отношения с Русия".

Кълъчдароглу изостри тона си срещу Русия в седмиците преди изборите, обвинявайки Москва в предполагаема намеса в изборите, целяща да подкрепи кампанията на Ердоган.

"Скъпи руски приятели. Вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоките фалшификати и записите, които бяха разкрити в тази страна вчера", написа Кълъчдароглу в Туитър по-рано този месец. "Ако искате нашето приятелство след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за сътрудничество и приятелство с Вас".

Андрю Стантън, „Нюзуик“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 15. Кога по-точно тая година че ми е много важно и си водя записки ?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Шнур за Урсула Ако е вярно, че Кълъчдароглу се е обявил за завръщането на турските емигранти в Турция, пак нямаше да са доволни, ако беше спечелил. Щеше да е заплаха за най-силната икономика в ЕС, така да се каже.
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва и Европа да изхвърли краварската агентура и да настане мир!
19
6
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
Минуси минуси Но истината е такава Колкото и да не ви се варва
18
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бе то и Кълъчдароглу искаха да го монтажират във властта, че удобно да го командват, ама на не стана, напоследък на западняците доста неща им се изплъзват!
17
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
ердоган следва думите на нашия цар борис трети - "винаги с германия, никога срещу русия!"......и затова ще печели турция, а ние ще зяпаме мухите!
16
13
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
Баидьнчо е в шок Щото губи почва под краката си Сега ще загуби и Украина
15
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Козяк явно са много изнервени, щом така са насъскали слугите си в България, пред клавиатурите
14
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно нищо не печели дъртия, плешив рептил ... Заминава в небитието заедно с всички злодеи около себе си още тази година .
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никак не печели, щото Ердо си иска Османската империя, Путин си иска Съветската империя, няма допирни точки, освен омразата им към западняците :))) Самият им фалшив съюз е смешен, предвид историята между двете държави :))) Когато отказахме на Путин Южен паток, той нямаше избор и се обърна към враговете си турци :)))
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ние печелим. Тая тюрлюгювеч команда - опозицията, сигурно ще се изпокаратв най- скоро време. Щеше да има търкане между президент и парламент( където Ердоган+съюзници има мнозинство). Калъчдароглу има харизма на "слаба ракия". Само търкания и нестабилност би донесла негова победа. За нас е важно Турция да е стабилна и мирна. Да има ред и т. н. Хванат ли се тамза гушите, за нас ще е все едно да изригне вулкан.
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички между 20 и 45 години, и над средно образование, са против Ердоган!
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпрос на време е Ердоган да си вземе Кърджали, Смолян и Хасково. ДПС и българопродажниците са му подготвили почвата отвътре
9
4
 
14
 
! Отговори
Шнур за Урсула преди 10 месеца
Урсула и ЕС няма да са доволни. :)
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На кой му пука за Турция, никой на запад на се интересува от Турция, какво значение има кой е президент. ЕС е добре, летищата са пълни.
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро България ще е турска. При толкова много туркопоклонници.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турция винаги е била враг на България.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ пикаят газ...
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин отново го тури в задния двор на урсулите
3
16
 
10
 
! Отговори
Мужик преди 10 месеца
Какво печели тва дъpтo джудже бре, тоя е пътник, каквото и да спечели, скоро ще го изгуби.