За първи път във войната: Антипутински сили превзели село в Русия?

Режим на антитерористична операция в руската Белгородска област
23 май 2023 09:46, Елка Василева
848
За първи път във войната: Антипутински сили превзели село в Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Антипутински милиции твърдят, че са превзели село в руската погранична с Украйна Белгородска област в Русия, пише "Гардиън".

Още по темата
Изданието отбелязва, че вчера са избухнали боеве от руската страна на границата с Украйна, след като самопровъзгласили се руски партизански сили са заявили, че са превзели погранично селище. Подобно нещо се случва за пръв от началото на войната, коментира "Гардиън".

"Легионът "Свобода за Русия", който се самоопределя като антикремълска милиция, която иска да освободи Русия от Владимир Путин, обяви, че негови бойци са пресекли границата и са превзели селищото Козинка, както и че са пратили свои отряди в град Грайворон - и двете населени места се намират в руската Белгородска област.

Друга антикремълска милиция, "Руският доброволчески корпус", който се командва от известен руски националист, съобщи, че също е участвала в акцията. Снощи корпусът разпространи видеозапис, за който твърди, че показва как негов боец проверява пленена бронирана машина.

Растящият хаос в Белгородска област, където снощи местните власти обявиха "режим на антитерористична операция" заради акцията на милициите, която руските власти определиха като акция на диверсанти, представлява рядък случай, при който населени места в Русия се сблъскват лице в лице с конфликта, който руските въоръжени сили започнаха в съседна Украйна, коментира "Гардиън". За боевете по границата потвърдиха както руските, така и украинските власти.

"Индипендънт" отбелязва, че атаката в Белгородска област е извършена в момент, в който Москва и Киев правят различни по смисъл твърдения за съдбата на битката за Бахмут - най-кръвопролитното сражение от началото на войната. Русия твърди, че е превзела града след продължили месеци ожесточени боеве, докато Украйна казва, че битката продължава и че настъпва по фланговете.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че целта на вчерашната атака в Белгородска област е опит на Украйна да отклони вниманието от Бахмут.

Вестникът също отбелязва, че акцията на антикремълските милиции в пограничния регион е едно от най-големите навлизания на подобни бойци на територията на Русия.

"Дейли телеграф" също помества статия по въпроса под заглавие "проукраински бойци предприеха танков рейд през границата за "превземането" на руски села", визирайки появилата се информация, че участниците в акцията в Белгородска област са имали и танк.

Изданието коментира, че доброволци от антикремълските бригади са обявили създаването на "народна република".

"Уолстрийт джърнъл" определя събитията в Белгородска област като доста неочакван развой на събитията за Русия, която миналия февруари предприе пълномащабна инвазия в Украйна, и добавя, че украинското военно разузнаване е потвърдило, че в акцията са участвали две доброволчески групи, съставени от руски граждани.

"Файненшъл таймс" коментира, че макар и руски антикремълски формирования да са предприемали операции в самата Русия и преди, тази изглежда е първата, при която целта е да бъде окупирана територия. Киев отрича да е пряко замесен в събитията в Белгородска област, но казва, че руските бойци се стремят да създадат "зона за сигурност" по границата за защита на украинските сили.
(БТА, Владимир Сахатчиев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


848
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Грозната истина А украинци познаваш ли? Не бежанците , които мислят и говорят на руски, а западно украинци. Украински говориш ли, историята и културата им и знаеш ли?То само с плюене не става. Трябва и акъл.
507
9
 
9
 
! Отговори
Грозната истина преди 11 месеца
До българин. В България има много малко русофили. Тия дето се пишат русофили или защитават интересите на путинова Русия са путинофили. Повечето нито знаят руски, нито са чели руски автори, нито са стъпвали в Русия нито знаят нещо за руската култура и изкуство. Познавам истински, интелитентни русофили които ненавиждат Путин и режима му. Истинския русофил уважава Царство Русия , а не режима който го унищожи и както тука изби интелигенцията, военните и учените.
506
6
 
7
 
! Отговори
### преди 11 месеца
Началото на края за Мудака от Кремля!
505
4
 
5
 
! Отговори
10 милиона рубли преди 11 месеца
били похарчени за укрепване на руската граница до Белгород. Защитна линия свърши работа като за 50 стотинки, колкото ще струват и тея рубли скоро.
504
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Рибентроп-Моло::::тов Амче Бахмут отдавна е взет. Къде спа досега?
503
8
 
3
 
! Отговори
Хе хе преди 11 месеца
Пан Зеленский ще яде Големи Шамари от Байдън. Беше Му казано да не ползва предоственото от Западът оръжие на територията на РФ. Зе е, обаче като децата, не издържа. Как сега да му дадат Ф-ките, знаейки, че ще ескалира до край войната.
502
5
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
До българин "карат БМВ и Мерцедес!" ? Повечето са с памперси и карат инвалидни колички. Мечтаят си за ноова болшевишка революция и руснаците а окупират България отново.
501
7
 
8
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
Тия наши русофили никакви русофили не са! Хвалят Русия,а карат БМВ и Мерцедес!Плюскат Джони и Джак Даниелс!Я да подкарат Москвич Алеко или Лада 2107! Да ударят одеколон Тройной и тогава да се бият в гърдите,че са русофили! Сега са си чисти фенове на ЕС!
500
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ееех мъкаа колхозная, за три дни в Киев, за седмица в Лисабон.
499
6
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... И УЖАСт... преди 11 месеца
Путин вече си призна , че има такава опция ---за местенето на Столицата в Сибир- била твърде близо до НАТО и дроновете стигали там за 7-минути!
498
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе *** вие имате ли нещо като реална самооценка изобщо ей така да се погледнете отстрани и да видите ,какво представлявате .
497
6
 
8
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 11 месеца
Кога ще превземете Бахмут , таварищи !Юридически уж го обяви пригожин преди месец и половина .Сега го превземате физиологически ли ? АХАХАХАХАХ !
496
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има видео в тубата на тези хора - казват, нека Светът да види, че има РАЗЛИЧНИ РУСНАЦИ! Всички те са наясно, че оттук насетне от Животът и Смъртта ги държи тънък косъм.Бяло-синьо-бяло е знамето им.
495
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 100янов чети скъпа приятелко чети не забранено .не чети упорките на нашите уж НЕзависими медии.
494
5
 
4
 
! Отговори
Бачо Киро преди 11 месеца
Безхаберно използване на военна техника,а наркомана постоянно реве за още.
493
7
 
8
 
! Отговори
100янов преди 11 месеца
Слава на украинските герой ,който дадоха фира и обещаха да не правят повече така.Седемдесет укрофашисти отидоха на интимна среща бандера .
492
12
 
7
 
! Отговори
ВРЕЛИ, НЕ КИПЕЛИ преди 11 месеца
Твърде много (предполагам "подпомогнати") коментари има, че това е начало на нещо като гражданска война в Русия, че народа се обръща срещу ръковоството и срещу самата си страна. АМИ ИЗГЛЕЖДА, НЕ ПОЗНАВАТ ДУШАТА НА РУСНАКА. Аз не претендирам, че я познавам, но поне съм работил и общувал с руснаци, либерално и прогресивано настроени, живеещи в чужбина и мога да кажа от скромният си опит, че НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ БИ ТРЪГНАЛ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА СИ, НИКОЙ НЕ БИ СИ ПОМИСЛИЛ ДАЖЕ ДА УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.
491
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещата се случват.
490
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Превзели село??? Къде бе Ел-ке намери тази "новина"??? А, сетих се, пробутали са ти я западните пропагандатори с помощта на хонорар от Сорос. Но както и да е, отвори си интернета и виж какво стана с нападателите от украйна - руснаците ги изтрепаха до крак, от 100 бр нападатели има само 5 бр. заловени и оставени живи, труповите на останалите се търкалят по земята около изгорелите им бойни машини.
489
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Превзели значи.... , аз пък гледах едни снимки , наредени като копърки на поляната и приличаха на много умрели.