Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят

Журналистът щял да си живее там, където е сега
Обновена: 29 дек 2022 16:18 | 29 дек 2022 16:17, Камелия Цветанова
279
Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят
Снимка: БГНЕС

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която беше извикана в Министерството на външните работи днес.
Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее, допълни посланикът, цитирана от БТА.

Още по темата

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat беше обявен за федерално издирване от Русия преди дни.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя го даваха по тв ,нахален и наивен човек ,тоя се мисли за много умен ,но явно е згазил ,той си знае
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурен съм, че всеки разследващ журналист може да отвлече Путин при този черен пазар на секретна информация в Русия. Дано тогава руснаците вземат правилно решение
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук таме вече се пише,че В Хага също се правят списъци на клиенти.Съставителите наблюдавали състезанието на участниците за по предни места.Първото място е заето отдавна.
144
8
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Случаят Христо Грозев показа на света че в Русия има черен пазар на секретна информация. Веднага си задаваме въпроса " Заслужава ли такава държава да има ядрено оръжие"
143
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 151Кой не пише срещу БГ? Въпроса е защо като защитава урките, първия му инстинкт беше да потърси нашите власти, нема ли доверие на Зеленски :)))
142
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Тая па какво се обяснява? Пълно игнориране на евроатлантическа българия! Ако има нещо - телефон на началниците в Брюксел.
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозев пише купища статии за руските агенти в България. Ясно е защо цялата рублажийска кохорта се скъса да пише против него.
140
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозев постоянно пише срещу България. Известно е, че публикува купища статии за уж насилието на наши полицаи срещу мигрантите. Лъжеше, че имало убити мигранти и постоянно обвиняваше българската полиция.
139
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми Боко също се мислеше за плейбой, но му докараха Мата Хари и падна :)))
138
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навикаха ли те Мутрофанова, или просто не знаеш, че всичко си има граници :)))
137
1
 
6
 
! Отговори
от нзко преди 1 година
До АнонименПийте ги тези хапчета бре!Сега все още не са скъпи,но,че краварите ще дигнат тарифите е сигурно!Пусни клавиатурата,вземи чашата и.....
136
2
 
13
 
! Отговори
Макаров преди 1 година
Абе ти на интересен ли се правиш,моето момче.Ми нали ако не бяха руснаците,ти щеше да превеждаш говедата от един баир на друг.
135
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случаят Христо Грозев показа на света че в Русия има черен пазар на секретна информация. Веднага си задаваме въпроса " Заслужава ли такава държава до има ядрено оръжие"
134
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мтрофанова не е гражданка на България и е агент на руското разузнаване. Ясна е като прочетена книга. Изказванията на госпожата в 90% от случаите са хули по България. След като вече многократно се говори и от много институции се иска екстрадирането на Митрофанова защо Парламента и слжебното правителство на Решетниковия се ослушват??
133
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ГРОЗДАНКАТА НЕ Е ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ ОТ 20 ГОДИНИ И Е АГЕНТ НА АНГЛИИСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ...ЯСЕН Е КАТО ПРОЧЕТЕНА КНИГА ТОЗИ...ЖУРНАЛИСТ БЕЗ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПРАКТИКА..ЧЕЛ СЪМ МУ РЕДИЦА ПУБЛИКАЦИИ ИЗПЪЛНЕНИ С ХУЛИ ПРОТИВ РУСИЯ..ТОЗИ ГРАДАНКОВ Е ЕДНА ***" , след като този Грозев, не е гражданин на България от 20 години, защо ни го набутвате по сайтовете, разбрахме, че и в България се отнасят към него с пренебрежение и отвращение хората, които го познават!
132
4
 
9
 
! Отговори
Йокин преди 1 година
А почему,не издирваеть?Потомучто,ЗНАЕТ,ГДЕ ОН,НАХОДИТЬСЯ.
131
5
 
20
 
! Отговори
Добрия самарянин преди 1 година
Tакива еркеци като вас "краварски мушмуроци" лаещи по сайтовете, които горят от нетърпение да ходят да бутат паметници от ВСВ, за вас приятелите ви от евро-атлантическото мнозинство в Парламента и тези полски евреи които се оплакваха до скоро, че са им "демилитаризирали" тракторите, до пролетта ще активират този прословут "чл.5". И тогава майка ви мила, през настоящата 2023 година "момченца" от соросоидната "диванна армия" работещи срещу заплащане, защото батковците са ви приготвили друга изненада: "Мобилизация и изпращането ви на фронта, писдосьi"!
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайните служби никога не пускат сами информации за да подрият позиции на противника! Подават ги на мюрета, които пък се правят на много талантливи анализатори на открити източници! Елементарно е това, но понеже България е импотентнаа и нашите служби никога не правят нищо, а са винаги 10 метра зад каруцата и ние си мислим - ей какъв талант! Нито НПО имаме в Македония и Сърбия, нито нещо провеждаме и финансираме! Гола вода- то се вижда! Нов сме винаги обект на други!
129
6
 
0
 
! Отговори
Понито преди 1 година
Едни казват да не вярваме на журналиста, а други да вярваме на Митрофанова. И аз пък защо да вярвам и на двамата?Играем си на бутни колиба.
128
5
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Руски програмист на свободна практика може да бъде нает в интернет да програмира полета на крилати ядрени ракети. Джизас