Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят

Журналистът щял да си живее там, където е сега
Обновена: 29 дек 2022 16:18 | 29 дек 2022 16:17, Камелия Цветанова
279
Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят
Снимка: БГНЕС

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която беше извикана в Министерството на външните работи днес.
Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее, допълни посланикът, цитирана от БТА.

Още по темата

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat беше обявен за федерално издирване от Русия преди дни.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
9
 
0
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
До Въпрос 152Ми като не заслужават оди и им го земиБоже колко *** народ по тая земя божеТо доколкото знам е доста простоСамо че да добиеш горивото или взривното вещество е сложноИначе досега да си задал въпроса заслужава ли бате Иво да притежава ядрено оръжиеАми който си го може притежаваПа дори да се казва КимДето не му пука и от извънземни камо ли от някакви си там американциДругараки поздрав от другаря Су Тя ГинИ от Ли Си Цин същоЕдиня севернокореец другия виетнамецЕ имаш ли акъл.
166
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни интересува Грозев - агент на чужди служби, не на българските. Неговите ако искат, да го пазят. Ако не, ще го очистят и ще обвинят руснаците. Рискове на професията бе, Грозев.
165
3
 
6
 
! Отговори
Митрофаноглу преди 1 година
Ние го издирваме ама той да не идва при нас и да е спокоен хаххаахаахахаааа
164
10
 
12
 
! Отговори
Лъже преди 1 година
МутратаНаПутин лъже повече от него.Ще го тровят с Новичок, като Скрипалови и Нвални може и с полоний- като Литвиненко.Кгб-Гру може всичко.
163
15
 
8
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Сега МИ-6 ще го гръмнат и ще препишат това на КГБ!
162
2
 
1
 
! Отговори
Едно нещо преди 1 година
Не можете да направите като хората!И накрач журналистите са ви виновни,че вие сте НЕКАДЪРНИ!
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169 Дийййй!Прос като софиянец
160
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците имат спешна нужда някой да ги освободи от Кремълската тирания! Видя се, че сами не могат да се справят, трябва да им помогнем! Свобода за Русия!
159
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империята на злото ще тормози света докато не се самоизяде за пореден път. Толкова са деградирали от алкохол, че не помнят историята отпреди 30 години
158
12
 
26
 
! Отговори
Дийййй! преди 1 година
Много комунисти тука.А вървете до Москва. Има руска тройка с шейна.Маша, Даша и Маруся ви чакат.
157
18
 
15
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Само за сведение - първата присъда на Навални е, че е откраднал много пари от френска фирма, втората присъда е за това, че е нарушил мярката " домашен арест ". Та след две присъди за криминални деяния Навални стана " борец за свобода и демокрация ". А наш Христо в разследването за Навални е забравил тези подробности. Използвал е само отворени източници, значи като напишеш Путин в интернет и веднага излиза кого ще отровят, те това е баш журналист.
156
16
 
9
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
вярвам на руския посланик.........и на никой друг!
155
11
 
16
 
! Отговори
като бай тошо преди 1 година
никой не го търси, той се крие! абе, льо-льо, ако беше важен престъпник, досега руснаците щяха да те очистят, преди тайните служби да разберат!
154
8
 
8
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До Въпрос 153Самият Грозев каза, че за материалите си ползва информация главно от статии, материали във Фейсбук и разни електронни сайтове! Не му приписвайте чак такива разузнавачески способности.
153
16
 
7
 
! Отговори
Алфа рисърч преди 1 година
Искате ли веднага да станем руска губерния?
152
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162, ше има стена на срама, ама там ше са само снимки на троловеРубладжии. Очаквайте!
151
18
 
16
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Като ви затворят Лулойл и ще се удремете селяни прости, хем скъпи горива, хем съкращения, хем затваряне на малки спомагателни бизнеси за услуги към рафинерията, хем и ще пап.кате ташу.нките на англичани,американци и холандци по съюзническому слогинско!Заемете българска позиция, не русофилска , не американофилска!Агент Лора Хаспъл!ЦРУ!!!
150
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да се създаде "Стена на срама" , на тази стена, да бъдат снимките на всички убити през последните почти девет години в Украйна, сътворени убийства от нацистите и Киевската фашистка власт и друга "Стена на позора" и на нея, да бъдат лицата на убийците и предателите-нацисти, не само от украинските фашисти, а всички участвали в сътворяването на тази кървава баня и касапница и изтезания на цивилни хора в продължение на почти девет години!
149
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това да се работи за нечии служби / в случая - британските / си крие своите рискове .
148
0
 
8
 
! Отговори
Предлагам преди 1 година
Христо Грозев да напише мейл до Путин как се добива секретна информация в Русия за 500 долара