Европа - обединена, но зависима от САЩ заради войната в Украйна

Години наред европейските съюзници искаха обща визия относно Путин
29 дек 2022 21:15, Петя Славова
205
Европа - обединена, но зависима от САЩ заради войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Сега, когато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа е по-единна от всякога срещу управляваната от Владимир Путин Русия, но и по-зависима от всякога от САЩ за възпирането на руския лидер, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Години наред европейските съюзници на Америка се бореха да постигнат обща визия относно Путин. Франция и Германия настояваха за ангажиране с авторитарния руски лидер, а страни, намиращи се по-близо до границите на Русия, бяха все по-недоволни от подобен подход, смятайки, че единствено решителната съпротива може да спре Путин от преследване на експанзионистичния му дневен ред в Източна Европа, коментира американското издание, цитирано от БТА.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари тези различия избледняха на фона на усещането за обща цел сред европейските демокрации, че Украйна трябва да бъде въоръжена, за да отблъсне руския опит за насилствено преначертаване на границите на континента. Но въпреки широкия консенсус европейските съюзници се оказват увлечени от американската попътна струя, реагирайки на курса, зададен от правителството на Джо Байдън. Очаква се в идните дни президентът на САЩ да подпише законопроект, включващ помощ за Украйна и съюзниците от НАТО на стойност почти 45 милиарда долара, което за пореден път подчертава доминиращата роля на Америка в предоставянето на оръжия и финансова подкрепа за Киев и обуздаването на агресията на Путин, отбелязва вестникът.

Още по темата

Войната в Украйна завари европейските военни ресурси на ниско ниво след продължилите три десетилетия съкращения, откакто свърши Студената война. Сравнително ограничените европейски запаси от оръжия и боеприпаси оставиха Украйна силно зависима от САЩ за военна помощ – факт, който намери отражение в решението на украинския президент Володимир Зеленски да избере Вашингтон за първото си посещение в чужбина от началото на руската инвазия, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Зеленски, който се надява да възстанови международно признатите граници на Украйна в пълна степен, трябва да се тревожи най-вече за трайността на американската подкрепа. Много американски служители, подобно на своите френски и германски колеги, продължават да са скептични, че Украйна може напълно да изгони руската армия, освен ако не се стигне до такова ниво на военна подкрепа от НАТО, което да породи риск от пряка война с Русия, посочва вестникът.

Председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили насърчи Украйна да обмисли възможността за преговори, разгневявайки Киев, който смята, че може да си върне много повече територия. А лидерът на малцинството в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти даде сигнали, че сред републиканците има все по-голям скептицизъм относно военните разходи за Украйна. Съюзници в Източна и Северна Европа се тревожат, че предпазливостта на американското правителство към решително въоръжаване на Киев за победа, наред с ограничените оръжейни запаси на Европа, може да обрече Украйна и континента на дълъг и кръвопролитен конфликт, отбелязва изданието.

Твърдолинейните позиции на Русия и Украйна отслабват надеждата за мирни преговори. И двете страни казват, че са готови да обсъдят постигането на мир, но условията, които поставят, за да седнат на масата за преговори, предполагат друго, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тази седмица Украйна предложи да бъде свикана среща на върха за мир до края на февруари, но заяви, че Русия може да участва само ако първо бъде изправена пред трибунал за военни престъпления. Това предизвика хладен отговор от Русия, чийто външен министър Сергей Лавров каза, че Киев трябва да приеме всички руски искания, включително да се откаже от четирите украински региона, които Москва твърди, че е анексирала. По думите му "в противен случай руската армия ще се заеме с въпроса". Русия няма пълен контрол върху никой от тези региони и дори загуби територия там в последните месеци. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че не е възможно да бъде приет мирен план, който не признава тези региони като част от Русия, посочва американското издание.

Според анализатори твърдолинейните позиции предполагат, че и двете страни смятат, че могат да постигнат още победи на бойното поле. Украйна е набрала сила, след като си върна голяма част от територията, завзета от Русия по-рано във войната. Руските сили обаче все още контролират големи райони на изток и юг, а Москва подготвя още войски и нанася въздушни удари срещу инфраструктурни обекти, влошавайки тежкото състояние на украинците, въпреки че нейните войници изпитват затруднения на земята, отбелязва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105Гледай си работата туй да ти се натресе чужда армия на собствената територия е най - голямата глупост която може да съществува. То е като да живееш под наем ако можеш можеш да си купиш къща. На силна държава като Германия не й трябват американци да я защитават. Тя може и сама да го направи стига да иска. В момента тя явно не желае. Но въпросът е и дали на някой друг му се иска. Дали някой не подклажда нарочно това чувство за вина? Помисли си малко
95
2
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
САЩ заплашват ЕС и Еврозоната със Разпад . Тоест , Политиката на САЩ частни корпорации изсмукват Капитала на Държавите от ЕС .Газа и Тока и Дизела са 4-ри пъти по-евтини в САЩ , Оръжията Също . САЩ се води политика за Унищожение на ЕС .
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колонията не е обединена - тя е под общо управление от вашингтон- стига с тия промивки -. то в европа само измити канчета
93
3
 
9
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
Не е точно така! В началото си е било окупация, не маже да изгониш 100 000 амер. войници като нямаш собствена армия. Германия не е искала да се милитаризира след ВСВ и да има силна армия и оръжия заради травмата от войната! Даже до преди три месеца имаше закон Германия да не въоръжава други държави в състояние на война! Но не може така в крайна сметка, за да си свободен политически и да защитиш икономиката си ти трябва да инвестираш в СОБСТВЕНА армия!!
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99Виж какво това че Германия няма армия си е решение на Германия а не на САЩ и не защото няма възможностите да има а защото робува още на миналото. На Германия й е време да се освободи от това . Защото е вече е отдавна минало и не е редно да оказва влияние на днешния ден. Не казвам че трябва да бъде забравено, но просто трябва да живеем днес в днещните реалности. Но Германия така си е решила а кой се възползва от това - познай.
91
1
 
13
 
! Отговори
Идва края преди 1 година
На контрола на САЩ върху други държави чрез санкции! Идва края и на долара като резервна валута!
90
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре зависими от който и да било от колкото от руските колхозници. 45 г им сърбахме попарата и мизерията. Няма по пропаднал народ от руския. Всъщност има но само един Северна Корея.
89
2
 
11
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Европейските държави, нямат енергийни ресурси, те са в Африка, Азия и Русия. Европейските държави, нямат армия, тя е в Америка, Азия, Русия. Европейските държави, нямат население, то е в Америка, Азия, Русия. Европа има само икономика, с която изброените по-горе, я правят зависима. Европа е територия, за игра на големите и силни играчи, затова европейците никой не ги пита нищо, просто се договарят великите сили, Сащ, Русия, Китай, Турция, Иран, Индия
88
2
 
13
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
Не и трябва само силна икономика на една държава да е независима! Я виж Германия, има (ше) икономика, но няма армия, няма ядрено оръжие! Затова е напълно зависима военно и политически от САЩ!
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте какво ясно е че тука има страшно много апологети на Америка . Не е за чудене. Но аз винаги съм съм се мъчила да мисля трезво и без *** патос. Истината е че наЙ - важно за една държава е да има силна икономика. Това й дава възможност да отстоява себе си и да води сравнително независима политика. В конкретния случай какво даде Америка на Европа в замяна на нейната вярност? Европа се лиши от енергийни източници лашка бежанци и какво? НИЩО. Сами си правете изводите.
86
1
 
14
 
! Отговори
Хенри Кисинджър преди 1 година
Да си враг на САЩ е опасно, виж Русия! Да си приятел на САЩ е фатално- виж Украйна и Европа! САЩ винаги жертва партнйорите си!
85
4
 
2
 
! Отговори
Гецата преди 1 година
Ало, родните роби на САЩ, вземайте пример от руските чмобики и отивайте умирайте за свободата, така ще сте свободни.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна няма война. В Украйна Русия провежда специална военна операция за освобождаване на населението от фашисткия режим в Киев. Ако беше война Русия щеше да помете Украйна за 2 дни.
83
1
 
12
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Когато изтече информация че САЩ подслушва телефона на Меркел, знаете ли какво направи Германия? Нищо! Същото което ще направи за да накаже съботажа над СП! Нищо!! Роби сме!
82
4
 
3
 
! Отговори
Гринго преди 1 година
Тавариши вие за какво парадирате като сте низша paca? Българина е една мижитypка която си замърсява страната, огледайте се по пътищата - пътувате в едно голямо бунище - пластмасови бутилки, кенчета, найлонки и всякакви опаковки се търкалят покрай всеки път. Вие сте низши, бе, и това което имате ви е много. Поняли? И специално за тези които ще цъкат минусчета, утре като пътувате гледайте какво става покрай пътя и ще видите че съм прав.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52Ха- ха! Боже слез си прибери вересията.
80
5
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Не дават безплатен обяд! И на Украйна ще и дадат план Маршал но е купена от САЩ за винаги!!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33Пълни глупости.
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само САЩ предлагат план Маршал на Източна Европа, ами и любимият ви чичко Сталин е издействал бомбардировките над София. Колкото и да са фалшифицирали комун_дрелите историята, документите остават.
77
7
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
САЩ е Европа Европа е САЩ Не се заблуждавайте. Парата кара водата да върви нагоре. Русия пак я прекараха. Глупава нация са.