Пропукване: Започва ли руската телевизия да "изневерява" на Путин?

Признания, че "нещата не вървят добре" се чуват вече и от рупори на руската пропаганда
167
Пропукване: Започва ли руската телевизия да "изневерява" на Путин?
Снимка: БГНЕС

"Трябва да спрем да лъжем. Нашият народ не е глупав", заяви наскоро по руската телевизия бившият генерал Картаполов. Признания, че "нещата не вървят добре" се чуват вече и от рупори на путиновата пропаганда. Какво става?

Пропуква ли се необичайно оптимистичната пропаганда на Кремъл?, пита в свой анализ DW.

"Нещата не вървят добре за нас на бойното поле" - това призна наскоро в предаването си по телевизия "Россия 1" един от най-известните руски водещи Владимир Соловьов. Военният репортер Александър Сладков също съобщи за трудности в Украйна в най-гледаното време, посочвайки, че ситуацията е можела да бъде предвидена: "Все още се учим. Знам, че е ужасно да се чуе това на осмия месец от операцията."

Настъпилият обрат в подхода на руската държавна медия най-вероятно се дължи на преки указания от Кремъл, предполага информационната агенция "Блумбърг", позовавайки се на свои източници, запознати с начина по който Кремъл управлява редакционната политика на медиите. За първи път се съобщава за военни поражения и за отстъпления. Зрителите в страната са вече могат да получат по-реалистична картина на случващото се на бойното поле, но зад всичко това съществува стратегия, отбелязва и германският "Ханделсблат".

"Неуспехите са толкова значителни, че вече не могат да бъдат премълчавани дори в Русия", коментира темата "Тагесшпигел". А вероятно в дъното на всичко е загрижеността на Путин, че "неговата непрестанно оптимистична пропаганда подхранва все по-големи съмнения сред обществото".

Критики са допустими, но не и към Путин

Промяната в официалната информационна политика на Москва е довела до увеличаване на "необичайно публичните критики към военните", пише "Блумбърг". Допуснатата контролирана "гласност" е толкова широко разпространена, че в последно време дори чеченският лидер Рамзан Кадиров нападна директно руското Министерство на отбраната. Същевременно критики към Путин и решението му за инвазията, която започна на 24-и февруари, не се позволяват.

"Трябва да спрем да лъжем", е заявил и бившият генерал Андрей Картаполов в популярно руско токшоу. В момента Картаполов е в ръководството на комисията по отбрана в долната камара на Думата. "Нашият народ не е глупав", подчерта той.

"Войната не може да бъде спечелена"

"Блумбърг" твърди и, че от началото на лятото президентът Путин е провел поне две срещи с малка група руски военни кореспонденти. Едната от тях се е състояла малко преди решението за частичната мобилизация. Някои от кореспондентите са си задали въпроса дали Путин е получавал пълна информация за случващото се на бойното поле, твърди медията.

"Вчера загубихме 16 селища в района на Херсон. Какво ще загубим днес?". С този въпрос Олга Скабеева се обърна към руски военен в предаването си на пети октомври. Неговият отговор бе, че случилото се било маневра с елементи на изтегляне.

"Вече има всеобщо разбиране, че войната не може да бъде спечелена", споделя пред британския "Гардиън" журналист от руската държавна телевизия, пожелал да остане анонимен. Според негополитическият елит в страната е обхванат от "силен страх".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин им е заповядал да критикуват военните, за да ги смачка за наказание. Военните ще се спасят от репресии и обвинения само чрез военен преврат срещу Путин, Лавров, Шойгу, Конашенков, които ги пратиха да ги убиват в Украйна
128
6
 
10
 
! Отговори
РАША е ПАРОДИЯ преди 1 година
много скоро ще се разпадне също както СССР. Дагестан, Чечня и Абхазия ще се отцепят първи. После ще са Сакхта, Карелия и други. Но този път ще бъде още по трагично и опустошително за мизерстващия руски народ. САМИ СА СИ ВИНОВНИ.
127
5
 
9
 
! Отговори
? преди 1 година
Няма ли някой висок прозорец в Русия за джуджето, какъвто той приготви за много истински руснаци.
126
2
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
тавариш путин естествено че украинците стоят зад това -не усещате ли украинския отзад.
125
0
 
3
 
! Отговори
. преди 1 година
Въпрос към ТВ-водещия: Какво предпочитате: Чукотка или Остров Нова земя?
124
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Идеята е че руснак може да воюва само когато е нападнатСега Россия вече е жертва и се надяват да вдигнат морала на запасняците да ходят да се хвърлят на амбразуратаЩе награбят цялата страна да работи извънредно и т.н.Това че братя се убиват е от хиляди години,но защо намесиха и читаците това трудно се прощава от украинците.
123
2
 
15
 
! Отговори
Произвеждането в преди 1 година
генерал полковник на Кадиров беше право и задължение на министъра на отбраната. Путин безцеремонно наруши руските закони, присвоявайки си това право. Той настрои генералитета против себе си и против силовите групировки. Путин ускори разпада на руското правителство и приближи края си.
122
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пропуква ли се необичайно оптимистичната пропаганда на Кремъл?" е въпрос от поредицата плоски, куховати, първосигнални "анализи" на DW предназначени за лапнишарани.
121
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият изход от войната е диктатора да бъде свален и вината за поражението на Русия да се стовари върху дъртия плeшивец...
120
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процесът ще е бавен, но неизбежно върви към вътрешен преврат за смяна на режима в Кремъл и накрая, като съобщят, че Путин е свален, последният ще гледа, както гледаше Живков на последния пленум на БКП...
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ги любят у гримьорните...
118
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рашизма и путинизма ще останат в историята заедно с хитлеризма и сталинизма. трибунал за джудж3то или да лети от прозореца, ако го е срам да се черви на трибунала и да се обяснява
117
6
 
22
 
! Отговори
### преди 1 година
Много скоро, късокракия богатир ще падне от терасата на болницата!
116
7
 
20
 
! Отговори
смърди на ФСБ преди 1 година
бомбените атентати през 1999 г. в Москва, Буйнакск и Волгодонск дадоха претекст за втората чеченска война и катапултираха Путин в президентския пост, бяха извършени от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). ФСБ са замесени в инцидента с Кримския мост.
115
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците се оказаха аналноподатливи .ЛГБТ пасти да яде
114
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали се пропуква, но Русь има още доста сили и козове в ръкава. На ядрена държава се блещят по-умерено защото знаят какъв ще го ядат. Кой, както иска да си го тълкува и интерпретира.
113
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия хората живеят като в 16 век. Диктаторство.Но Божията воля е друга! не сме дошли на земята някой да води войни да живеем в любов сме тук братя и сестри да се обичаме и вършим делото на Исус.Нима не знаете? Или сте забравили? Или сте се самозабравили? Но друга е Божията воля. Идва Новото Време.
112
56
 
19
 
! Отговори
Пропагандната машина преди 1 година
Пускат лъжливи новини в цяла Европа, руснаците ги четат, виждат разликата с техните новини и започват да се съмняват. Англосаксонците нямат никакво достойнство и морал.
111
11
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Днес =DW ...Те само от Дойчето имат право да препечатват и по 1-2 други издания в месец...това е свобода на словото в България!
110
45
 
21
 
! Отговори
Z преди 1 година
Е това ако не са фалшиви новини и дезинформация :) нашите родни журналисти много им хареса да се вживяват на пета власт. Браво на Константинов че не желае да коментира нищо пред платените атлантически журналистика щ. Продажници за шепа долари продадоха България. Мизернициии-и евроатлантически