Литва е прекратила вноса на природен газ от Русия

След нея Естония и Латвия също обявиха, че са взели същото решение
3 апр 2022 08:32, Петя Славова
190
Литва е прекратила вноса на природен газ от Русия
Снимка: БГНЕС

Литва е прекратила вноса на природен газ от Русия, съобщи тази вечер литовското министерство на енергетиката, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Още по темата

Местният газов оператор потвърди, че днес, на 2 април, през интерконекторната връзка между Литва и Беларус не е постъпило никакво количество газ.

"Ние сме първата страна в ЕС измежду клиентите на "Газпром", която добива независимост от руските газови доставки и това е резултат от дългогодишната кохерентна политика и навременни инфраструктурни решения", каза енергийният министър  Даинюс Крейвис.

Занапред Литва ще внася втечнен природен газ  през терминала си в Клайпеда, чието изграждане е започнало през 2015 г. Всеки месец там ще пристигат по три големи доставки втечнен газ.

Литва ще продължи да транзитира руски природен газ до Калининградската оласт, която е част от Руската федерация, добавиха от министерството.

Не само Литва, но и другите две балтийски държави - Естония и Латвия - са прекратили от 1 април вноса на природен газ от Русия. Това съобщи тази нощ латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП.

"Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", са казва в съобщението. Трите републики ще ползват на първо време резерви в подземно газово хранилище в Латвия.

По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва. През 2021 г. Русия е доставчик на около 40 процента от внесения в ЕС природен газ., посочи АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: литваРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96 "Нали се сещаш, че в сайтовете за пълнолетни никой не търси да гледа украинки, а рускини." Не ми се е случвало да посещавам такива "места", но изказването ти ме навежда на мисълта, че дори и сред най-пропадналите руснаците се смятат за по-долна категория.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В бар/даците - само украинки.. Никакви рускини." - те и сега са украинки, ама продуктовото позициониране ги принуждава да казват, че са рускини. Нали се сещаш, че в сайтовете за пълнолетни никой не търси да гледа украинки, а рускини. Ходи да видиш на червените фенери кво е, половината са българки и украинки. Е така една ми сумтеше, че цила рускиня и аз и викам "никва не си, *** си" и оная почна да ми се смее и да ми говори на български.
68
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Воят и реването на българските фашисти путинисти е мед за душите и музика за ушите ни!
67
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ "Да живеем в къщи от плетени клечки и кал, на свещи.. Да пасем зелена трева.." ИСкаш да станем като обикновения руснак ли? Не, мерси.
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89 Ти си просто поредната еволюция на русофилията - когато си си. "безценен" докато коментираш в статия, в която руските приммати извършват военни престъпления и геноцид. Мдаааа. Нищо ново. Русофила и 4 години да живее в Ню Йорк си остава същия. Има и по-зле, някои живеят цял живот на запад докато лицемерничат. Ти поне си спрял да замърсяваш читава държава.
65
10
 
20
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 2 години
Освен газ, предлагам да спрем внос на желязо, нефт, пшеница.. Да живеем в къщи от плетени клечки и кал, на свещи.. Да пасем зелена трева.. В бар/даците - само украинки.. Никакви рускини.. Бул. България - да бъде бул. "Азов", а жълтите павета - пл. "Бандера"
64
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"о Анонимен 78 "Бачкам в американска фирма и ползвам руска газ" Всички русофили сте като идола ви: докато громи гнилия запад децата му са там." Нямам идол живял съм 4 години в Ню Йорк и харесвам и Русия и САЩ. Ако за защитаваш жалките укро политици и олигарси е ценност, то аз съм безценен. Путин не громи запада, а една сцирщина от австралопитеци. И САЩ и Е.С. трябва да му помогнат, а не да се борят с него.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85 "И с началото ще си остаете..." И Путин е най-красивия мъж в Русия.
62
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле мале , ама това лъжата я немате за нищо. Не са спрели вноса , а им го спряха!!!
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83 Хихихи. Тия "санкции" бяха само леко перване по ръката, и се заобикаляха от където искат. Това беше грешката на Запада, че не ги подхвана още тогава крепостниците. Сега ще разберете кон боб яде ли или в руската версия мужик ракети яде ли.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 "ДА УМИРАШ ЗА ХРАНА" Умират не "за храна", а ОТ просссстотия. Трябва да си МНОГО зле, за да отидеш да се биеш за бутилка олио, при положение, че дори не е дефицитно. Най-обикновена байганьовщина.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само на началото.
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 "Бачкам в американска фирма и ползвам руска газ" Всички русофили сте като идола ви: докато громи гнилия запад децата му са там.
57
0
 
2
 
! Отговори
ира преди 2 години
До АнонименТвоето изказване , да не би да е от "Оркестър без име"? "То пък една..." Там си сиостанал, на Катето Евро героинята. Не мръднал!
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 Това е само началото. Германия се отказва от руските нефт и въглища. И това също е само част от началото. Скоро руснаците ще си ядат ракетите. Още сега има бой за захар и празни рафтове, а не са минали и 4 седмици от санкциите.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бачкам в американска фирма и ползвам руска газ, всичко различно от това е еднополюсен джендърски свят. Америка ми е лявата ръка, Русия ми е дясната. Шепа лигльовци искат да си отрежат ръката за да защитават корумпираните украински политици и олигарси. *** си ръката за държавата с най-висока корупция, най-много убийства, с най-големия пазар на органи и най-висок брой отвлечени хора на глава от населението. Слава кокаине.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 65--нали знаеш, *** и виж?- тук във държава от ЕС се избиха "имаше убити" за храна .на 1во място олиото. разбра ли къде умират бе мушмули?ТУК ВЪВ БЪЛГАРИЯ. СРАМ 21 ВЕК,ДА УМИРАШ ЗА ХРАНА
53
2
 
2
 
! Отговори
Скоро и Европа преди 2 години
вансеремУс др0гаре.
52
0
 
1
 
! Отговори
злост преди 2 години
До ХахаТова трябва ли да те вълнува? Та ти си имаш ЕС, НАто, Гранд Плас, Chez Paul, и Урсула. Твоятя е гарантирана, те мсички се грижат за тебе, какъв ти е проблема с бедността?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69 "Подигравам всички, кравари, русофили, укрофили - всеки който величае чужди култури е подметка." Явно не си даваш сметка за какво става дума, но такива съзнателни невежества си имат причина. Не става дума за "култури", а за ценности. Българската култура има също такива и те се припокриват с определен мироглед. Ясен си.