В Русия твърдят: Армията на Украйна е разгромена, в глуха отбрана

Печатът: Руските сили можело да превземат Одеса в началото на май
24 мар 2022 15:00, Елка Василева
402
В Русия твърдят: Армията на Украйна е разгромена, в глуха отбрана
Снимка: архив, БГНЕС

Месец след началото на руската операция в Украйна украинските войски са напълно лишени от инициатива и неспособни да водят активни действия, заявява пред "Известия" московският военен експерт Владислав Шуригин.

"В момента армията на Украйна е разгромена", "в глуха отбрана", "заровила се е в земята", твърди той. Задача номер едно за руските сили сега е да приключат с украинска войскова групировка край Донецк и в Мариупол, а после да се придвижат към Одеса и Харков, които може да превземат в началото на май, прогнозира аналитикът.

Още по темата
През изтеклия месец са формирани предпоставки за скорошно разрушаване на цялата украинска военна система с един или няколко съгласувани удара. И щом приключи това, ще започнат вече реални политически преговори, заявява "Взгляд".

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна вчера в Европа, за да очертае заедно със своите съюзници по-нататъшната стратегия спрямо Русия във връзка с украинската криза, пише "Комерсант" по повод предстоящите днес в Брюксел срещи на върха на ЕС, НАТО и Г-7. 

Украинският лидер Володимир Зеленски смята чрез видеовръзка отново да призове държавните и правителствените глави от Г-7 да отпуснат военна помощ на страната му, посочва вестникът. "Това може да бъде сторено по няколко начина - да се създаде зона без полети, да се предоставят на Украйна мощни средства за противовъздушна отбрана и авиация", обяснил говорителят на Зеленски Сергий Никифоров.

Ръководствата на САЩ и НАТО вече отхвърлиха сценария с безполетна зона, чието осъществяване би предизвикало конфликт на алианса с Русия. Киев обаче не губи надежда да пренареди ситуацията, коментира изданието. "Виждаме, че НАТО и старите формати, ООН и други, не работят много-много и търсенето на нови формати е сред приоритетните задачи на украинската власт", отбелязал Никифоров.

На фона на днешните брюкселски форуми се появиха най-различни предположения, че Русия може да бъде изключена от Г-20, на Киев може да бъдат доставени зенитни ракетни комплекси С-400 от Турция или поне С-300 от Словакия, а в Западна Украйна ще влязат миротворци на НАТО, посочва "Независимая газета".

Западните страни биха могли да въздействат на Украйна, за да осигурят напредък в преговорите й с Москва, но не го правят. Явно смятат да протакат нещата, разчитайки на ефекта от антируските си санкции, казва пред всекидневника политологът Андрей Бистрицки.

Според него са възможни "най-неочаквани решения", но западните лидери вероятно ще се въздържат от опасни военни акции като изпращане на натовски миротворци в Украйна или доставки на противоракетни комплекси за Киев. Алиансът по-скоро ще продължи засега да увеличава военното си присъствие в региона. А преговорите междувременно ще продължат, но може би след известна пауза за осмисляне на бъдещите решения от Брюксел, резюмира експертът.

Военният аналитик Игор Коротченко споделя с "Росийская газета" "тревожна" информация, че САЩ може да доставят на Украйна зенитни ракетни комплекси "Оса" съветско производство. По думите му Вашингтон ги е купувал в бивши социалистически страни след разпадането на Варшавския договор, за да проучи възможностите на руската противоракетна отбрана.

Русия не бива да чака, докато тези оръжия пристигнат в зоната на бойните действия в Украйна и на фронтовата линия, предупреждава експертът, без да посочи източника на данните си. Руските сили разполагат с възможности да проследят превоза на "Осите" по земя, след като пристигнат от САЩ в Европа. Те трябва с мощни прецизни удари да унищожават съответните големи автомобилни и жп магистрали, мостове и места за претоварване на оръжията и техниката, приканва Коротченко.

Първото бойно използване на руски хиперзвукови ракети "Кинжал" в Украйна на 18 и 20 март "според някои познавачи (. . .) е предупреждение към НАТО за евентуални неприятности", тъй като "Кинжалите" могат да носят ядрени бойни глави с мощност до 500 килотона тротилов еквивалент, пише "Свободная преса".

"Кинжали" - модификация на по-старите ракети клас земя-земя "Искандер", са разположени в руската Калининградска област. Оттам ракетите могат да стигнат до Франция, Великобритания, Германия и почти цяла Италия с изключение на Сицилия. Естествено техният "дебют на украинския театър на бойни действия" не бе посрещнат от НАТО "с бурни аплодисменти", обяснява вестникът.

САЩ вече са отпускали многомилиардни суми, Пентагонът ги е усвоявал - те ще се опитват и занапред да разработят системи за противодействие не само срещу руските, но и срещу китайските хиперзвукови оръжия. Последните впрочем се движат едва ли не трийсет пъти по-бързо от звука. Това може и да е лъжа, но по-добре да не проверяваме, допълва "Свободная преса".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
6
 
4
 
! Отговори
te me na преди 2 години
направо не е за вярване какви хора има в България, живи и здрави да сме и дано Господ да е с нас, защото ЕС и УСА ще ни оставят какво оставиха Украйна, е може да ни дадат някакви милиарди които ще трябва да връщаме с поколения, за да си ги раздадат помежду си, но това е друг въпрос....п.с. изглежда че никой няма работа в момента а всички коментират :)
282
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един генерал дал фира в знаменитата вече Чернобаевка - Яков Резанцев! руснаците там 10 пъти настъпват една и съща мотика, но не може да им се отрече, че са упорити.
281
6
 
14
 
! Отговори
Смешни сте преди 2 години
Защо "Русия твърди", а казаното от Украйна - 100% истина?
280
31
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Мразя руснаците и Путин и винаги ще е така до сетният ми час.Слава на Украйна! Време е за терористични актове в Москва.Аз съм за!
279
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФСБ и армията играят срещу Путин. Провалят войната и стоварват отговорността върху Жужето. Институциите са вечни, хората преходни!
278
3
 
11
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
В отговор на # 336А по- добре ли е да си *** на Европа и Америка ? Всяка нация трябва да бъде самостоятелна и независима, колкото и да е малка.
277
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го нямаше Зеленски, Украйна щеше да е подлогата на Русия, като Беларус, Казахстан и т.н. Няма по-сплотена нация в света в момента и одобряван лидер.
276
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако вярвам на руснаците, то Киев е превзет преди 3 седмици. Каква война, това е учение за руските войски. "Специална военна операция" и да, такава е, с уточнение - да покажем на целия свят, колко сме *** в Русия
275
18
 
11
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Ако не беше ината на Зеленски - нямаше да има наказателна акция. Справедливостта трябва да възтържествува.
274
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая "разгромена армия" вчера прати още един руски генерал на "концерта на Кобзон"...
273
1
 
3
 
! Отговори
ЗА преди 2 години
До Неуморния-къФ Крим та гони бе серсемино!
272
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако според руския експерт украинската армия е разгромена, защо Харков и Одеса (градове на няклко десетки километра от фронта) могат да бъдат превзети евентуално чак след месец и половина (началото на май)?
271
20
 
27
 
! Отговори
Неуморния преди 2 години
Руснаците кажат ли нещо значи е 100% обратното!!!Тия са патологични льжци.Вчера им взривяват 3 кораба единя го няма въобще. Връщат си територии украинците руснаците вече победили :) ама щели да вземат Одеса края Май. Те и Крим за 2 дена щяха да превземат хахах. Военните им министри и генерали изчезнаха. Шойгуни мой губи ги няма. На Кадиров генерала 1 ден стоя жив в Украйна.
270
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, като ги оставиха без помощ... Тия па тръгнали да се хвалят, че са победили 4 пъти по-малка държава...
269
35
 
34
 
! Отговори
ГРР преди 2 години
Каквото и да казват колхозниците, никой не им вярва вече! Точно обратното е! Не стига, че са лъжци, но са и военопрестъпници! Расия е империята на злото и иска да колонизира целия свят, затова трябва да бъде изтрита от лицето на земята!
268
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една и съща Авторка на всички Текстове в тоа сайт , как става това? Може ако са копирани от други сайтове
267
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предишният по-долу е плъх.
266
28
 
31
 
! Отговори
Колинс преди 2 години
Това, чоето пишеш е абсолютна истина. Аз живея в Украйна от1998 година и се върнах от там преди 8 дни. Имах нещастието да видя ужасите на войната, и ронещите сълзи и сополи рашисти, попаднали в плен. Това, което показвт всички световни информационни агенции е истина, само че там, в Украйна, всичко е в пъти по-страшно...
265
7
 
15
 
! Отговори
Колинс преди 2 години
До музикант Гениално!!! Космически глупости, исказани с космическа увереност....Ако искаш, мога да ти намеря и телевизор ЕЛЕКТРОН...
264
26
 
28
 
! Отговори
msm преди 2 години
Разгромена и в чест на Ден победа на пристанището в Бердянск гърмят и горят руски десантни кораби барабар с бронираната техника в тях. Това се казва заря в чест на победата :-) ей тия Руснаците голяма лъжлива и прокажена гад излязоха. Всъщност, май винаги са били такива, рецидивисти - монгло-татари, нищо общо с миролюбивото славянство.