В Русия твърдят: Армията на Украйна е разгромена, в глуха отбрана

Печатът: Руските сили можело да превземат Одеса в началото на май
24 мар 2022 15:00, Елка Василева
402
В Русия твърдят: Армията на Украйна е разгромена, в глуха отбрана
Снимка: архив, БГНЕС

Месец след началото на руската операция в Украйна украинските войски са напълно лишени от инициатива и неспособни да водят активни действия, заявява пред "Известия" московският военен експерт Владислав Шуригин.

"В момента армията на Украйна е разгромена", "в глуха отбрана", "заровила се е в земята", твърди той. Задача номер едно за руските сили сега е да приключат с украинска войскова групировка край Донецк и в Мариупол, а после да се придвижат към Одеса и Харков, които може да превземат в началото на май, прогнозира аналитикът.

Още по темата
През изтеклия месец са формирани предпоставки за скорошно разрушаване на цялата украинска военна система с един или няколко съгласувани удара. И щом приключи това, ще започнат вече реални политически преговори, заявява "Взгляд".

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна вчера в Европа, за да очертае заедно със своите съюзници по-нататъшната стратегия спрямо Русия във връзка с украинската криза, пише "Комерсант" по повод предстоящите днес в Брюксел срещи на върха на ЕС, НАТО и Г-7. 

Украинският лидер Володимир Зеленски смята чрез видеовръзка отново да призове държавните и правителствените глави от Г-7 да отпуснат военна помощ на страната му, посочва вестникът. "Това може да бъде сторено по няколко начина - да се създаде зона без полети, да се предоставят на Украйна мощни средства за противовъздушна отбрана и авиация", обяснил говорителят на Зеленски Сергий Никифоров.

Ръководствата на САЩ и НАТО вече отхвърлиха сценария с безполетна зона, чието осъществяване би предизвикало конфликт на алианса с Русия. Киев обаче не губи надежда да пренареди ситуацията, коментира изданието. "Виждаме, че НАТО и старите формати, ООН и други, не работят много-много и търсенето на нови формати е сред приоритетните задачи на украинската власт", отбелязал Никифоров.

На фона на днешните брюкселски форуми се появиха най-различни предположения, че Русия може да бъде изключена от Г-20, на Киев може да бъдат доставени зенитни ракетни комплекси С-400 от Турция или поне С-300 от Словакия, а в Западна Украйна ще влязат миротворци на НАТО, посочва "Независимая газета".

Западните страни биха могли да въздействат на Украйна, за да осигурят напредък в преговорите й с Москва, но не го правят. Явно смятат да протакат нещата, разчитайки на ефекта от антируските си санкции, казва пред всекидневника политологът Андрей Бистрицки.

Според него са възможни "най-неочаквани решения", но западните лидери вероятно ще се въздържат от опасни военни акции като изпращане на натовски миротворци в Украйна или доставки на противоракетни комплекси за Киев. Алиансът по-скоро ще продължи засега да увеличава военното си присъствие в региона. А преговорите междувременно ще продължат, но може би след известна пауза за осмисляне на бъдещите решения от Брюксел, резюмира експертът.

Военният аналитик Игор Коротченко споделя с "Росийская газета" "тревожна" информация, че САЩ може да доставят на Украйна зенитни ракетни комплекси "Оса" съветско производство. По думите му Вашингтон ги е купувал в бивши социалистически страни след разпадането на Варшавския договор, за да проучи възможностите на руската противоракетна отбрана.

Русия не бива да чака, докато тези оръжия пристигнат в зоната на бойните действия в Украйна и на фронтовата линия, предупреждава експертът, без да посочи източника на данните си. Руските сили разполагат с възможности да проследят превоза на "Осите" по земя, след като пристигнат от САЩ в Европа. Те трябва с мощни прецизни удари да унищожават съответните големи автомобилни и жп магистрали, мостове и места за претоварване на оръжията и техниката, приканва Коротченко.

Първото бойно използване на руски хиперзвукови ракети "Кинжал" в Украйна на 18 и 20 март "според някои познавачи (. . .) е предупреждение към НАТО за евентуални неприятности", тъй като "Кинжалите" могат да носят ядрени бойни глави с мощност до 500 килотона тротилов еквивалент, пише "Свободная преса".

"Кинжали" - модификация на по-старите ракети клас земя-земя "Искандер", са разположени в руската Калининградска област. Оттам ракетите могат да стигнат до Франция, Великобритания, Германия и почти цяла Италия с изключение на Сицилия. Естествено техният "дебют на украинския театър на бойни действия" не бе посрещнат от НАТО "с бурни аплодисменти", обяснява вестникът.

САЩ вече са отпускали многомилиардни суми, Пентагонът ги е усвоявал - те ще се опитват и занапред да разработят системи за противодействие не само срещу руските, но и срещу китайските хиперзвукови оръжия. Последните впрочем се движат едва ли не трийсет пъти по-бързо от звука. Това може и да е лъжа, но по-добре да не проверяваме, допълва "Свободная преса".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече и руснаците не вярват на Zомбияшчика/телевизора у тях/.Ама нашите рускоближещи ,няма няачин да не се радват на тия достоверни новини.
222
20
 
12
 
! Отговори
Мислете за БГ преди 2 години
Мислете и се молете за Европа! САЩ и Англия печелят от тази война. Русия си поема пътя с Китай, Индия, Виетнам, Саудитска Америка, Бразилия, Мексико.
221
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна манипулация( Украйна напредва. Днес са превзели Токио.
220
8
 
21
 
! Отговори
ЖигулаПоНанагорнище преди 2 години
Хайде Русите да обявяват победа като в Афганистан, и да се изнасят!
219
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще бъде в границите до 2014 г , от Русия ще бъдат снети всички санкции, но преди това тя ще неутрализира всичките си атомни бомби и ще отиде в Белия дом да моли за прошка .
218
10
 
22
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
Не моа да разбера да го е-а , на руснаците все американците им винавати а се изперчиха на Украйна .Кат сте много ербап впрягайте Кузнецов и потегляйте към САЩ .Ако мислите че Кузя няма да стигне до бреговете на Америка, позвънете в Белия дом и чичо Сам ще ви доиде на крака, но тогава без бели знамена .
217
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Московски военен експерт". Не е излизал от Москва, данните е получавал от командването- от него анализа. И Путин е на същото мнение . Само дето не може да обясни, защо вече кара войници и от далечните окръзи. Може би трябва и те да тренират за парада. Е няколко фабрики за погребално оборудване просперират, ама това заради силния мениджмънт
216
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България с най бедното население, с най висока смъртност, с най много антиваксъри, най много русофили! Всичко си има логична връзка! Винаги от губещия отбор!
215
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е вярно украйна е на път да спечели
214
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Напълно разбити са. Руснаците отстъпват от алтруизъм.
213
4
 
29
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ами аз естествено че вярвам на това заявление, но не мога да разбера защо тази разгромена армия вече цял месец прави купчини изгорени железа от превъзходящата ги многократно рсука армия?
212
8
 
19
 
! Отговори
до 269 преди 2 години
Парадът ще е в Одеса тая година.
211
17
 
8
 
! Отговори
До AZ преди 2 години
Много си осведомен бе. Отивай наемник разведка при укропите. Женевската конвенция няма да те предпази от чеченците, ама ще ти плащат укрите по 250 долара на месец. Ха ха ха ха ха
210
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя с 'болгарский дальнобойщик' направо ми оправи деня. Уникален *** както ги има у нас 90%. Трябва да се пускат такива по телевизията, а не да се цензурират. И накрая го питат - искаш ли да дойде путин да те бомбардира и оня вика - ами да, по-добре ще стане. Уникален просто, дървеняк.
209
5
 
8
 
! Отговори
До ИСТОРИЯ ДНЕС преди 2 години
Нямаше си работа и ти, братле, да се шегуваш тука. Недей така, след твоя коментар лалугерите се изпокриха. Сега ще тракат със зъби да не ги пратят в Украйна. Ха ха ха... Между другото, много наемници с опит дадоха фира.
208
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Star - Знаеш ли коя е била най-голямата империя в познатата ни история? Британската. Знаеш ли колко земя са притежавали преди последното си разширение? Много повече от днешна Русия и все пак са продължавали да се опитват да се разширяват. Всеки се разширява толкова, колкото му позволяват останалите. Щом Запада и Украйна не сме в състояние да предпазим Украйна, значи сме се разширили повече отколкото можем да пазим. И в природата, и при хората баланса винаги се възвръща, когато е нарушен...
207
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия=Психиатрия.....Абе иденце, укрите да не мислиш, че са по-малки алкаши! Всъщност, през последните години Русия отстъпи лидерството на Литва, Молдова, АВСТРИЯ, Полша! Нарочно отбелязах Австрия, защото за мен беше неочаквано! За нас скромно мълча - ние сме ангелчета белокрили, трезвеници, не се тровим с денатурати, в канавки не падаме!
206
7
 
17
 
! Отговори
AZ преди 2 години
За това ли им потъна кораба днеска с 50 танка и незнам още колко народ :) Тоя "Гордостта" на руския морски флот :D
205
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия още рапортуват пред партийния секретар за изпълнени и преизпълнени петилетни планове! Евала червенoтukвeнuчkoвчeтa, верни до гроб на Партията! Винаги намбър уан!
204
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Ямболски *** (205) Не съм ямболския, но се намесвам само за да допълня, че щом още не си разбрал, че Македония вече е в НАТО, значи анализите ти се базират на някаква информация от края на 90-те години примерно. НАТО наистина е най-мощният военен съюз, но е съюз, който не би посмял да се изправи директно срещу Русия, защото не е чак толкова мощен, че да може да победи Русия, без да бъде разрушен самият той. Става ли въпрос за военни технологии, руските са най-напреднали. Факт...