След секретни разработки: 2018-а – годината на руските оръжия!

Дълго време руснаците криха своите нововъведения в секторa
Обновена: 2 яну 2019 17:11 | 2 яну 2019 10:37,
344
След секретни разработки: 2018-а – годината на руските оръжия!
Снимка: Reuters

Отминалата 2018 г. може без никакви съмнения да се нарече година на руските оръжия. Страната ни първа в света създаде хиперзвукови комплекси и бойни лазерни системи, заявява вестник "Известия".

Още по темата

Новите разработки, останали дълго време строго секретни, бяха представени миналата пролет пред парламента на Русия от президента Владимир Путин, напомня изданието. През годината разбрахме и за други военни новости - по-специално задхоризонтна система за контрол на въздушното пространство, добавя то.

Според "Известия" руската армия вече е получила първите партиди от три нови оръжия сред представените от Путин. Това са хипервуковите комплекси "Кинжал" и "Авангард" наред с лазерния комплекс "Пересвет". Вече се задава и тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", пише всекидневникът, цитиран от БТА.

САЩ вече признаха, че в цял свят няма скоро да се появят защитни системи, способни да се справят с аеробалистичния комплекс "Авангард", успешно изпробван тези дни в присъствието на държавния глава, отбелязва той.

"Известия" описва и принципа, използван от новото оръжие - сравнява траекторията на полета му с движението на хвърлен камък, подскачащ по водната повърхност. В случая вместо течност се използва земната атмосфера. Благодарение на това комплексът, изстрелян от ракета носител, може да развива хиперзвукова скорост и да заобикаля позициите на противниковата ПВО.

Според вестника новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", "способна да стигне до целта и през Северния, и през Южния полюс", също "ще може да заобикаля всякакви позиции на ПВО". Вече са факт първите изпитания с макетно-технологични образци на ракетата и се очаква руските ракетни войски да получат първите ракети "Сармат" през 2020 г. Освен класически бойни глави, "Сармат" ще може да носи и комплекси "Авангард".

Днешните, а и бъдещите средства за ПВО не ще могат да прехванат аеробалистичната ракета "Кинжал" с обсег над 1500 км, изстрелвана с хиперзвукова скорост от свръхзвуков изтребител МиГ-31 и пикираща, щом наближи целта, твърди руският всекидневник. "Кинжалите" ще долитат до целта за броени минути, значи ще могат да поразяват дори добре защитени цели в режим на реално време, пише той.

Според "Известия" през есента в Русия вече са застъпили на бойно дежурство и първите лазерни системи "Пересвет" - "едно от най-мистериозните оръжия в армейския арсенал" с ядрен силов агрегат, осигуряващ "уникална мощност".

Все още не се знае отговорът на най-важния въпрос - какви задачи решава бойният лазер, подчертава обаче вестникът.

Има само предположения. Например, че лазерът прогаря системи за оптично-електронно разузнаване, монтирани на самолети, хеликоптери и дронове. Може би "Пересвет" е достатъчно мощен, за да "ослепи" поне временно оптиката на шпионски сателити. Според друга версия комплексът загрява самолети или крилати ракети така, че поврежда и опожарява бордовите електронни системи. Поразените цели падат за броени секунди.

През 2018 г. руското министерство на отбраната приключи първия етап от формирането на единно поле за контрол на въздушното пространство над страната. Руските военни вече виждат летателни апарати и ракети в обсег от няколко хиляди км, използвайки радиолокаторни станции тип "Воронеж" и "Контейнер".

Русия успя да "затвори" полето за наблюдение именно благодарение на задхоризонтната локаторна станция 29Б6 "Контейнер", строена над 10 години. Тя следи въздушната обстановка над територията от Балтика до Монголия. Има данни, че безпроблемно открива цели от разстояние над 2000 км. Макар да се нарича "Контейнер", новата станция е сложен обект и заема площ от стотици километри, добавя "Известия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
pyбладжиите яко дивеят в коментарите днес
248
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките тези нещица за бомби и т.н. са абсолютна шитня. Прочетете за "кобалтова бомба". Тя обезсмисля всичко. И е напълно реална. Молете се да няма война и мразете тези, които подклаждат напрежение. Едва ли която и да е страна допуска вероятността да бъде унищожена или победена и за това смята всички средства за възможни.
247
6
 
5
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Едно е ясно, ако янките за имали наистина толкова разработени ядрени оръжия е нямало да плашат само жълтите с тях а щяха да притиснат Руснаците преди ония да имат и те атомни бомби. Истината е че всичко тръгва от германски учени, но Айнщайн отива в Америка и от там янките надушват кокъла. Японците и те са разработвали нещо с помощта на германците и съответно Сталин също не е дремал, но янките са били първи и от нещо са се притеснили, нали искат световна доминация? Защо са си профукали възможност
246
6
 
7
 
! Отговори
До 281 преди 5 години
Необразованний, не ти ли е ясно, че на други места мобилните оператори работят по друг начин? В твойта любима америка примерно си плащаш като поп дори когато ти се обадят и от там идва техния роуминг, когато излезеш от зона и се обадиш у дома или ти се обадят се счита за роуминг, капиш или пак не разбра?
245
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никола Тесла е бил фантасмагьор и за това го е уволнил Томас Едисън който има повече от 2 пъти повече патенти от Тесла. Тесла е правел демонстрации за безжичен ток който се изпраща от една "антена" към друга "приемна", но минаването не е било сигурно и нямало как да се обезопаси след като редица неща влиаят и привличт потока и за това е правил големи поразии по време на демострациите, НО военните със сигурност са видели потенциал за оръжие и за това са преровили и конфискували всико...
244
12
 
5
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
До Анонимен 261Чадо, много зависи от историческите източници, които четеш , а в нашите църкви се пее на руски от време оно. Книгите църковни са писани на руски език и на такъв се четат на вярващите. А ние му казваме старобългарски. Защо е така , който има глава на раменете си и нещо в нея ще разбере.
243
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е разбира се сега ще ме изкарат конспиративен теоретик но ако нямам основания защо след смъртта на Тесла военните преровиха апартамента му на последния етаж на Импайър Стейт Билдинг и омъкнаха два камиона документи който никой повече не видя и защо засекретиха повечето патенти на Тесла и те сега стоят като номера в патентен тия регистър но срещу тях пише строго секретно и ограничено право на достъп.Пък за руските оръжия че Русия увелава силата си е вярно но Путин преувеличава много степента.
242
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз ти казвам, че ако искам да говоря с градове извън моя в КАНААДА трябва да се обадя на провайдера ми да ми включи в плана роуминг на по - висока такса ;)))
241
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само аз ли забелязвам че темата на статията не е втора световна война нито как да икономисаме пари от телефон ако сме в Канада.Май да.Що се отнася до плутония за бомбата през втората световна война, вие не разбрахте ли че тази бомба не я прави само Айнщайн а и Таунсенд Браун и други а с какво е известен Браун както и дезертиралите нацистки учени с това че използват засекретената система на Тесла с нея може да се произведе и за по-малко време тоя знаменит плутонии.
240
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе червени щматки, вие знаете ли какво е роуминг, това означава да плащаш като приемаш обажданията, няма нищо общо с различните такси към различните зони, та така ако в Русия си абонат в Москва и отидеш например в Казан, който не е далече ако приемеш обаждане те таксуват все едно ти си избрал и то по доста сурови цени, за мобилен интернет да не говорим, щото то там извън Москва и Петербург е пълна трагедия
239
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са използвали вече готов Уран за суровина за плутония за бомбата над Нагазаки. Ако са започвали от нулата, което значи да направят пълния циклъл на производство, е щяло да отнеме поне 2 пъти повече време. А ако са изчакали периода, необходим за сравнително по - безопасна работа с плутония, то е щяло да отнеме още повече време. Проекта Манхатън е бил силно приоритетен и сигурността на персонала не е била от значение. Но, остави това. Дори да имат готвов плутоний, няма да има време...
238
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях в Америка и Канада преди години, повечето мобилни планове включваха безплатни минути и покритие в определени зони като градски телефонни кодове, но излезеш ли извън тях или се обадиш на друго място, започваха допълнителните такси като роуминг или по скъп между-градски разговор. Имаше и такива които включваха всичко, но бяха поне 5 пъти по скъпи от нормалните. Сега не знам как е там, но тук в Англия няма роуминг на острова, но има номера към които те таксуват допълнително като 0845 тн.
237
3
 
1
 
! Отговори
до 272 преди 5 години
Един от Американските генерали или политици беше казал, като предупреждение към японците, че след Нагазаки, янките ще имат още една готова плутонна бомба след около месец и още една след още един месец и така докато не остане нищо от япония. Колко е вярно тва или само кучешки лай никога няма да се разбере...
236
1
 
1
 
! Отговори
До 271 преди 5 години
В този ред на мисли, не е било възможно янките да започнат разработка на ядрено оръжие от нула в началото на 40те и вече да имат готова и функционална "плутонна" бомба през 1945? Не и с тези срокове на развите.
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от канадецатова че ти си си избрал някакъ план, който да не позволява употреба на телфона ти извън града е едно, а съвсем друго е да име роуминг между отделните градове, който да се прилага във всички случаи, понимаеш другарЮ
234
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 271Не ти е точна сметкатаНали споменах че има Военни реактори и Граждански реакториТака във военните реактори се поддържат много високи нива на неутронни емисии и разни други излъчвания които подпомагат по-бързото изгаряне на уранасамите елементи са по-малки примерно за месец работа а самия реактор има смешната топлинна/електрическа мошност 70-150мвИ да някои от работниците в тези установки наистина след време са светели нощно време ...Престъпна небрежност
233
1
 
1
 
! Отговори
от канадеца преди 5 години
Като казвам, че няма роуминг, това значи, че в момента, в който изляза от града си, пък дори и като отида в покрайнините му, нямам мобилен телефон. Това е заради избрания план. Какво се учудвате на това, че в Русия има такива мобилни планове?
232
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ви казвам, че в момента съм в Канада и картата ми НЯМА РОУМИНГ МЕЖДУ ГРАДОВЕТЕ. Вази само за града, в който живея. И е нормално, тъй като ми се налага да го напусна веднъж на няколко години. За сметка на това плащам по - малко.
231
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбата над Нагазаки е била неутронна и производството на плутония за нея е отнело 2 години, а после е била сглобена за няколко месеца. Цената е била такава, че нивото на облъчените, работели по проекта е още засекретено ;)))- Но вече има доста предположениоя по въпроса ;)))-И то от американски физици, лекари и учени.Проблема е там, че никой няма да има време да чака толкова дълго, че да произведе бомба - наличните ще са напълно достатъчни да направят човешкия ресурс неизползваем.
230
0
 
1
 
! Отговори
до 263 преди 5 години
За да изработят плутония, нужен за бомбата над Нагазаки(около 6 кила) са били необходими 2 години. Значи, нека сметнем: добив и концентриране на уранова руда - около година и нагоре по съвременни технологии. Обогатяване на концентрата - около 1 година. Изработка на гориво за ядрената централа - около 1 година. Работа в реактора - около 2 години. Изчакване на намаляне на радиоактивността за да стане възможна работата - поне 5 години. Иначе работниците ще се наричат група "светлина в мрака".Смятай