След секретни разработки: 2018-а – годината на руските оръжия!

Дълго време руснаците криха своите нововъведения в секторa
Обновена: 2 яну 2019 17:11 | 2 яну 2019 10:37,
344
След секретни разработки: 2018-а – годината на руските оръжия!
Снимка: Reuters

Отминалата 2018 г. може без никакви съмнения да се нарече година на руските оръжия. Страната ни първа в света създаде хиперзвукови комплекси и бойни лазерни системи, заявява вестник "Известия".

Още по темата

Новите разработки, останали дълго време строго секретни, бяха представени миналата пролет пред парламента на Русия от президента Владимир Путин, напомня изданието. През годината разбрахме и за други военни новости - по-специално задхоризонтна система за контрол на въздушното пространство, добавя то.

Според "Известия" руската армия вече е получила първите партиди от три нови оръжия сред представените от Путин. Това са хипервуковите комплекси "Кинжал" и "Авангард" наред с лазерния комплекс "Пересвет". Вече се задава и тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", пише всекидневникът, цитиран от БТА.

САЩ вече признаха, че в цял свят няма скоро да се появят защитни системи, способни да се справят с аеробалистичния комплекс "Авангард", успешно изпробван тези дни в присъствието на държавния глава, отбелязва той.

"Известия" описва и принципа, използван от новото оръжие - сравнява траекторията на полета му с движението на хвърлен камък, подскачащ по водната повърхност. В случая вместо течност се използва земната атмосфера. Благодарение на това комплексът, изстрелян от ракета носител, може да развива хиперзвукова скорост и да заобикаля позициите на противниковата ПВО.

Според вестника новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", "способна да стигне до целта и през Северния, и през Южния полюс", също "ще може да заобикаля всякакви позиции на ПВО". Вече са факт първите изпитания с макетно-технологични образци на ракетата и се очаква руските ракетни войски да получат първите ракети "Сармат" през 2020 г. Освен класически бойни глави, "Сармат" ще може да носи и комплекси "Авангард".

Днешните, а и бъдещите средства за ПВО не ще могат да прехванат аеробалистичната ракета "Кинжал" с обсег над 1500 км, изстрелвана с хиперзвукова скорост от свръхзвуков изтребител МиГ-31 и пикираща, щом наближи целта, твърди руският всекидневник. "Кинжалите" ще долитат до целта за броени минути, значи ще могат да поразяват дори добре защитени цели в режим на реално време, пише той.

Според "Известия" през есента в Русия вече са застъпили на бойно дежурство и първите лазерни системи "Пересвет" - "едно от най-мистериозните оръжия в армейския арсенал" с ядрен силов агрегат, осигуряващ "уникална мощност".

Все още не се знае отговорът на най-важния въпрос - какви задачи решава бойният лазер, подчертава обаче вестникът.

Има само предположения. Например, че лазерът прогаря системи за оптично-електронно разузнаване, монтирани на самолети, хеликоптери и дронове. Може би "Пересвет" е достатъчно мощен, за да "ослепи" поне временно оптиката на шпионски сателити. Според друга версия комплексът загрява самолети или крилати ракети така, че поврежда и опожарява бордовите електронни системи. Поразените цели падат за броени секунди.

През 2018 г. руското министерство на отбраната приключи първия етап от формирането на единно поле за контрол на въздушното пространство над страната. Руските военни вече виждат летателни апарати и ракети в обсег от няколко хиляди км, използвайки радиолокаторни станции тип "Воронеж" и "Контейнер".

Русия успя да "затвори" полето за наблюдение именно благодарение на задхоризонтната локаторна станция 29Б6 "Контейнер", строена над 10 години. Тя следи въздушната обстановка над територията от Балтика до Монголия. Има данни, че безпроблемно открива цели от разстояние над 2000 км. Макар да се нарича "Контейнер", новата станция е сложен обект и заема площ от стотици километри, добавя "Известия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
5
 
3
 
! Отговори
до 213 преди 5 години
Забравяш, че Украйна напрактика беше СССР - по - голямата част от съществуването си СССР е бил управляван от украинци. Вероятно и това е причината за агресивната им политика. Смятам, грешно е да се кажем че Русия - това е СССР. По - скоро украйна е СССР. Русия е била генералния му спонсор - всички са били на дотации от Русия, с изключерние на Азербайджан. Особено балтийските "тигри" и украинчетата.
188
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко стара е Русия бре държава на 4-5 века, изградена върху пренаписаната история на други народи, ходи в северн Кавказ или Казанска обладт, да видиш с какво презрение гледат на руснаците и да виждаме ги тия "супер" градове в последните дни следиме за Магнитогорск, близ милионен град пък няма нормална болница зя спасяването на едно бебе, та трябва да го карат на 1500 км.
187
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз залагам на вътрешен конфликт в московската империя при която ще се използва ядрено оръжие.
186
4
 
5
 
! Отговори
До Гост преди 5 години
Въоръжена до зъби и агресивна? Какво имаш в предвид агресивна? Това, че агресивно се отнася към всеки застрашавайки и приближавайки се до гранците си ли? Ако е така си прав и само така те могат да се защитят от хиените които искат да ги заобиколят заради огромните им ресурси. Не забравяй, че Русия не изпозва военни бази и самолетоносачи из цял свят за да държи всички в шах и да ги плаши, кой е истинския агресор тук? Ти си отговори - кой се прави на "справедлив" световен полицай налагайки своето?
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един австриец с мустаци преди години който както володя много харесваше да си играе с оръжия
184
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До До Боби отново"Бобка отново се опитваш да ни баламосваш май ама тоя път сметките са ти доска криви Американците започват разработка на бомбата в началото на 40те години Значи по твойте думи след като отнема 10 години да се създаде плутониева бомба значи те не са могли да я имат то началото на 50те?"На много много малко места по света има "добри" Плутониеви залежи, малко повече са тези с по-високо съдържание на Уран 238, при основните запаси Уран 235 - 99,95% Уран 238 0.049% Плутоний 0,001%
183
4
 
3
 
! Отговори
До 220 преди 5 години
Ти знаеш ли колко стара е Русия и колко пъти е имало гражданска война там преди да драсскаш? М? Я сега кажи при Американците как стоят нещата? Ко речи ко? Бил съм и в Сибир където има градове на които Европейците да завиждат, бил съм и в Судан където човешкия живот се продава за шепа трънки и означава точно нищу! Зионистите успяват да промият мозъка на много хора, ти си такъв пример, но и техния план няма да успее защото е план базиран на лъжа и измама ;)
182
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Да, Русия става все по-опасна . Имаме за съсед въоръжена до зъби агресивна, милитаристична страна. Сега все повече от всякога трябва да сме обединени силни пред тази опасност. Но ми се струва, че за българите е по-характерно да клекнат.
181
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През последните 20 години русия не е уязвима от вътрешен конфликт. Ако се замислиш ще разбереш защо. А ако не се замислиш няма да разбереш. Очаквам да не се замислиш. Не за друго, а защото не можеш ;)))
180
1
 
2
 
! Отговори
До долния преди 5 години
Пич, аз не съм руснак ;))На мене запада ми го подаде в момента, в който Костов накара тълпата да скача и крещи "кой не скача е червен". После размножиха ромите и изселиха работливите в чужбина. Унищожиха промишлеността и селското стопанство и поставиха охраната на Живков на подстъпите към властта. Тогава реших , че ми стигат п р о с т отиите и се махнах. Иначе запада си наруши споразуменията с Русия. Всички станахме свидетели на това. И Украйна се присъедини. И сега изтърва докато върви ;)))
179
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги е била най-уязвима от вътрешен граждански конфликт, има региони в които е достатъчно само клечка да хвърлиш за да се стигне до война, това заплахата за Русия и тя съществува защото 90% от населението живее в изключителна мизерия, каквато дори и в Африка не се среща, така че тия ракети с нищо немогат да помогнат
178
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Но ударението бе на неспазването на договора от страна на гарантите"САЩ или РФ променили ли са границите на Украйна? Де ЮРЕ - НЕЧаст от Украйна по Казуас Косово ако искаш или по Казуса за самоопределение на ООН се отдели от Украйна. САЩ между другото са създали и двата казуса този на ООН(тогава РФ реално няма има СССР) и този на КосовоНо защото на целокупния запад им трябва плашило самоопределението на Крим двулично не се признава а обединението с РФ по казуса ФРГ-ГДР - анексия?
177
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не спазила гаранцията за териториалната цялост на украйна... Запада не си спази обещанията да не разраства военната си инфраструктура на изток. Украйна се присъедини към запада. За какъв дявол руснаците да пазят украинчетата? С нищо не са им длъжни след като те ги продадоха. Все едно с тебе да сключим сделка да не си клатим жените и ти да изплющиш мойта. В отговор не само ще плющя твойта, но и щерката ти, и сина ти и тебе самия докато откачиш и почнеш да изтърваш вървейки... Това и става.
176
0
 
5
 
! Отговори
До Боби отново преди 5 години
Бобка отново се опитваш да ни баламосваш май ама тоя път сметките са ти доска криви. Американците започват разработка на бомбата в началото на 40те години. Значи по твойте думи след като отнема 10 години да се създаде плутониева бомба значи те не са могли да я имат то началото на 50те? Нали така каза? Защо тогава втората бомба (в Нагазаки) е била плутониева? Говори
175
1
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
От тия щуротии само радарите са добри .Ама давай пари там.Русия ще трябва да се научи с по малко пари да гарантира сигурност .А и самата Русия е нереформирана
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиНищо не пречи в скоро време да се сбъдне и най-кошмарният сън! Трупат се оръжия, и се трупат и трупат и трупат...До кога? Слава богу, че Украйна е без ядрени оръжия! Но ударението бе на неспазването на договора от страна на гарантите! Но явни ти тези неща не ги вдяваш, или не ти се плаща да пишеш за тях.
173
1
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
Бобка, ти си много баят мойто момче ама драсскаш колкото да не заспиш и мислиш, че всички ти се връзват? Мой роднина е бивш генерал по времето на Тошо и сме си говорили по темата след комунистическо време. Ядрено оръжие не се дава ей така за стопанисване все едно е чувал с боб сес се? То може да е разположено на територията на друга държава, но до него имат достъп само ауторизирани руски военни, както е било в Украйна и в България дори. Украинците може да са направили някоя снимчица за архива...
172
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Ако на щатите военно промишлената индустрия започне работа на военновременен режим ... ще има по няколко атомни бомби"Значи ТОЛКОВА ГОЛЯМ ЕКСПЕРТ СИ ЧЕ НЯМАМ ДУМИ1. Ако беше казал конвенционални бомби щях да се съглася с теб2. ЕКСТПЕРТЕ преди Урана 238 да стане на Плутоний трябва да го изкопаеш, сепарираш, обогатиш, прекараш и изгориш през ЯДРЕН РЕАКТОР, пак да го сепарираш от останалите елементи и чак след това(поне 10 год процес) имаш материал за Ядрена бомба
171
4
 
4
 
! Отговори
До 206 преди 5 години
Абсолютно си прав за това, че всяка империя се е разпандала в следствие на външен конфликт, но това което говориш за Русия е нелепо защото когато Русия беше най-уязвима от към гражданска война след проваления преврят срещу Горбачов, войната така и не дойде и нато ги беше страх да се намесят заради Руския ядрен арсенал. За да няма конфликт трябва желязна ръка каквато има Путин - по голям конфликт е възможен в Америка където недоволството и латино имиграцията растат с тревожни темпове ;)
170
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако на щатите военно промишлената индустрия започне работа на военновременен режим --вервайте ми ,че за всяка руска къща дори да е в кавказ и сибир за всеки един неин прозорец ще има по няколко атомни бомби--къде сте ръгнали през джоджена бре ! На Путин ли ще вярвате или на целия свят ,та тези милиардери ако се притеснят ще разселят не руснаците ами и последната бучка пръст по космоса , тръгнали сте нас дето сме с по-200лв пенсии да плашите ,че руснаците били камикадзета от нас по големи камикад