Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна?

13 апр 2024 12:55, Александър Попов
180
Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Ако Русия продължи да напредва, а Харков и големите украински градове бъдат разрушени, ще има следваща бежанска вълна към Европа - вероятно най-голямата от Втората световна война насам. Готова ли е Германия за това?

Експертите рисуват мрачно бъдеще, ако Русия спечели войната срещу Украйна.

"Ако Путин постигне целите си и Украйна загуби войната, това може да превърне още милиони хора в бежанци", казва в интервю за "Дойче Веле" Гералд Кнаус, австрийски експерт по миграцията и ръководител на мозъчния тръст "Европейска инициатива за стабилност" (ЕИС).

Русия бележи успехи на фронта

Сега Русия почти ежедневно съобщава за свои успехи в Украйна. Двете страни се обстрелват с ракети и дронове, но предимството е на страната на Русия, която е по-добре въоръжена и дори наскоро започна открито да нарича действията си в Украйна "война", а не както досега "специална военна операция". В същото време международната подкрепа за Украйна намалява.

"Ако Харков и други големи украински градове бъдат разрушени, ако броят на жертвите се увеличи и надеждата започне да се топи, може да се сблъскаме с най-големия бежански поток в света от 1940-те години насам", предупреждава Кнаус.

Хелге Линд, вътрешно-политически експерт на германските социалдемократи, не е съгласен с него. Също в интервю за ДВ Линд казва, че не очаква толкова голям брой бежанци от Украйна. Според него това може да се случи само ако бойните действия ескалират. "Засега няма опасност от нова голяма бежанска вълна", твърди той.

В Германия вече има над 1,6 милиона украински бежанци

Когато преди повече от две години Русия нахлу в Украйна в нарушение на международното право, народът на Германия демонстрира искрена солидарност с украинците: и обикновените германци, и политиците подкрепиха бежанците от Украйна. За тях важат сериозни облекчения: на тях им е спестена бюрократичната процедура по кандидатстване за убежище, те могат незабавно да започват работа и имат право на социални помощи, медицински грижи и езикови курсове.

От общо 4,3 милиона украински бежанци, прокудени от войната, около 1,65 милиона се намират именно във Федералната република – по данни на Министерството на вътрешните работи от края на март. Броят им продължава да нараства, което тревожи опозиционните консервативни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС). "Ние, европейците, носим специална отговорност за тези, които са дошли при нас от съседните страни, бягайки от войната. Но все някога капацитетът ни ще достигне своя предел", заяви пред ДВ експертът по вътрешна политика на ХДС Торстен Фрай.

Как се разпределят бежанците?

След началото на пълномащабната руска агресия първоначално повечето украински бежанци потърсиха убежище в съседните страни от Централна и Източна Европа, най-вече в Полша. Когато бежанската вълна от Украйна достигна своя пик, в Полша имаше 1,6 милиона украинци, избягали от войната. Днес броят им е спаднал под един милион. Сега Германия отчита най-големия брой украински бежанци в абсолютна стойност сред европейските държави.

Ако обаче съпоставим броя на бежанците към този на населението, ще получим съвсем различна картина, отбелязва изследователят на миграцията Кнаус. Така например в България делът на бежанците е 3,4%, в Чешката република - 2,6%, а в Германия - само 1,4%. С общо население от около 38 милиона души Полша също поема забележителен дял от грижата за бежанците: около 2,6 процента от населението на страната са бежанци от Украйна.

Призиви за солидарност в Европа

В същото време Торстен Фрай критикува факта, че като абсолютна стойност на бежанците „Германия трябва да изнесе основната тежест“ в сегашната криза, породена от войната срещу Украйна. В тази връзка той призовава германското правителство да издейства по-равномерно разпределение на украинските бежанци в страните от Европа. „Само Баден-Вюртемберг, една германска провинция с население от 11 милиона души, е приела повече украинци, отколкото 68-милионна Франция“, отбелязва той.

Хелге Линд от управляващата Социалдемократическа партия допуска, че бежанците ще предпочетат Германия пред Франция, Белгия или Италия – заради по-благоприятните условия, които Федералната република предлага като възможности за трудова заетост и социални помощи.

Готова ли е Германия да приеме още бежанци?

Руската агресия срещу Украйна причинява все повече жертви и провокира нови бежански потоци. Какво ще се случи, ако Путин успее да спечели, ако трайно анексира части от Украйна и продължи да тероризира населението ѝ? "ЕС не е подготвен за най-лошия сценарий, който може да последва", казва Кнаус.

Все повече хора от различни страни търсят закрила в Германия, което поставя под силен натиск политиците – и управляващи, и опозиция. Торстен Фрай от ХДС очаква, че през тази година в Германия могат да пристигнат още 300 000 души, търсещи убежище. Много градове вече се оплакват, че са достигнали предела на възможностите си и ако притокът на хора от Украйна "отново се увеличи значително, дебатът за миграцията веднага ще се възобнови в Германия“, казва той. Но Линд, Фрай и Кнаус са съгласни с едно: най-добрият начин за решаване на проблема е да се окаже огромна военна подкрепа на Украйна - за да не се налага още хора да бягат от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
11
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, Путин дори и да победи, ние ще обявим, че няма какво да побеждава и че е загубил, а Русия ще се разпадне, а ЕС ще се развива и ще просперира. ЕС няма да се разпадне.
107
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин няма какво да победи, дори и да завладее цялата Украйна. Повтарям, няма какво да победи, защото самата формулировка за победа я НЯМА. И накрая ще си умре - сам или наказан като презрян ненормалник, който ще подпали Европа и света подобно на Хитлер. А руснаците ще носят клеймото, подобно на германците, които след десетки години, все още имат някои комплекси.
106
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички мотивирани украинци са в гробищата. А населението чака руснаците.
105
2
 
26
 
! Отговори
неразбрал преди 1 месец
А защо подлите кравари не вземат укропите в страната на неограничените възможности?Защо не искат да хрантутят верните си прислужници , а задължават послушни роби като нас ,да обслужват нашествениците от фашистка Уссрайна?До кога ще търпим господарите от ФАЩ да съсипват страната ни?
104
2
 
24
 
! Отговори
Офф ,да се омитаТ преди 1 месец
СЛАВА НА РУСИЯ!Всеки ден се моля руснаците да затрият фашисткото племе преди заразата да е плъзнала и у нас!Заради пустите кравари и тяхната алчност ,продажните укропитеци запалиха цяла Европа.Нито стотинка за укропитеците!Това не са хора , а извратени и нагли престъпници.
103
2
 
21
 
! Отговори
Въпрос - Отговор преди 1 месец
Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна? --- Не тия които искаха да избягат вече са в европа (квото и да значи това). Тия дето са бедни - те кво и да правят, нема да могат да се доберат до европа. Та бедните в окраина имат избор - 1) Умират за Зеленски, 2) Изгонват Зеленски, спират войната и остават живи. Квото си решат.
102
2
 
20
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Невероятно тъпо написана статия,с американски химикал,балъци вече няма, хората проглеждат,Западът,и неговите лудости,се сгромолясват.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В статията откровено се пише,че ако спрат доставките на оръжие ще има бежански поток! Нонсенс!
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Именно, над 28 милиона жители ке се приберат обратно в Новорусия. Възстановят домовете си, училищата, университетите, улиците, театрите, летищата, пристанищата и докато прибират плодовете на необятната си Целина ще пеят песните си.
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуснаха украинците безвизово в Европа,а сега-какво ще правим!
98
2
 
20
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
До до неразбралите ,Които от години са тормозени от укропите!!!Българите в Оссрайнината са бити ,тормозени и дори палени живи.Укропите разрушиха паметника Шипка в Болград и гориха български знамена.Точно укропите викаха "Чемодан ,вокзал ,София"! И сега тези изззроди живеят от нашия джоб и ни се смеят на робския акъл!!!
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да. По-голяма от първата вълна.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръгнете да преговаряте,спрете доставките на оръжие ,затворете границите,върнете визите и няма да имате бежанци!
95
0
 
15
 
! Отговори
до неразбралите преди 1 месец
Братя са ми бесарабските българи, живеещи в Украйна.
94
3
 
21
 
! Отговори
обективен преди 1 месец
Цялото Черноморие е пълно с тези пияници.Карат нови джипове ,спират навсякъде дори по плажовете и отмарят в петзвездните ни хотели безплатно.Ако не ги прогоним сега ,съвсем скоро ще берем страшни ядове с тези нагли ,мързеливи ,развратни и подли пришълци.
93
3
 
7
 
! Отговори
ПП Путин ще Победи преди 1 месец
така, че вече Явно е само Въпрос на Време и Не Ако, а Кога!
92
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Дойче зеле казва - ,,АКО,, Русия спечели ? Нормалното е ,, КОГАТО,, Дойче зеле все повече запреличва на Гьобелс .
91
3
 
14
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Всички укри от бебе до старец да върят да се бият.За Родину,За Зеленски
90
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Няма нужда от такива статии с догадки. След няколко месеца ще видим реално.
89
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фалшиви бежанциКогато руските снаряди запраскат по кирпичената ти къща, друго ще квичиш. Много знаеш, когато не е дошло при теб.