Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна?

13 апр 2024 12:55, Александър Попов
180
Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Ако Русия продължи да напредва, а Харков и големите украински градове бъдат разрушени, ще има следваща бежанска вълна към Европа - вероятно най-голямата от Втората световна война насам. Готова ли е Германия за това?

Експертите рисуват мрачно бъдеще, ако Русия спечели войната срещу Украйна.

"Ако Путин постигне целите си и Украйна загуби войната, това може да превърне още милиони хора в бежанци", казва в интервю за "Дойче Веле" Гералд Кнаус, австрийски експерт по миграцията и ръководител на мозъчния тръст "Европейска инициатива за стабилност" (ЕИС).

Русия бележи успехи на фронта

Сега Русия почти ежедневно съобщава за свои успехи в Украйна. Двете страни се обстрелват с ракети и дронове, но предимството е на страната на Русия, която е по-добре въоръжена и дори наскоро започна открито да нарича действията си в Украйна "война", а не както досега "специална военна операция". В същото време международната подкрепа за Украйна намалява.

"Ако Харков и други големи украински градове бъдат разрушени, ако броят на жертвите се увеличи и надеждата започне да се топи, може да се сблъскаме с най-големия бежански поток в света от 1940-те години насам", предупреждава Кнаус.

Хелге Линд, вътрешно-политически експерт на германските социалдемократи, не е съгласен с него. Също в интервю за ДВ Линд казва, че не очаква толкова голям брой бежанци от Украйна. Според него това може да се случи само ако бойните действия ескалират. "Засега няма опасност от нова голяма бежанска вълна", твърди той.

В Германия вече има над 1,6 милиона украински бежанци

Когато преди повече от две години Русия нахлу в Украйна в нарушение на международното право, народът на Германия демонстрира искрена солидарност с украинците: и обикновените германци, и политиците подкрепиха бежанците от Украйна. За тях важат сериозни облекчения: на тях им е спестена бюрократичната процедура по кандидатстване за убежище, те могат незабавно да започват работа и имат право на социални помощи, медицински грижи и езикови курсове.

От общо 4,3 милиона украински бежанци, прокудени от войната, около 1,65 милиона се намират именно във Федералната република – по данни на Министерството на вътрешните работи от края на март. Броят им продължава да нараства, което тревожи опозиционните консервативни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС). "Ние, европейците, носим специална отговорност за тези, които са дошли при нас от съседните страни, бягайки от войната. Но все някога капацитетът ни ще достигне своя предел", заяви пред ДВ експертът по вътрешна политика на ХДС Торстен Фрай.

Как се разпределят бежанците?

След началото на пълномащабната руска агресия първоначално повечето украински бежанци потърсиха убежище в съседните страни от Централна и Източна Европа, най-вече в Полша. Когато бежанската вълна от Украйна достигна своя пик, в Полша имаше 1,6 милиона украинци, избягали от войната. Днес броят им е спаднал под един милион. Сега Германия отчита най-големия брой украински бежанци в абсолютна стойност сред европейските държави.

Ако обаче съпоставим броя на бежанците към този на населението, ще получим съвсем различна картина, отбелязва изследователят на миграцията Кнаус. Така например в България делът на бежанците е 3,4%, в Чешката република - 2,6%, а в Германия - само 1,4%. С общо население от около 38 милиона души Полша също поема забележителен дял от грижата за бежанците: около 2,6 процента от населението на страната са бежанци от Украйна.

Призиви за солидарност в Европа

В същото време Торстен Фрай критикува факта, че като абсолютна стойност на бежанците „Германия трябва да изнесе основната тежест“ в сегашната криза, породена от войната срещу Украйна. В тази връзка той призовава германското правителство да издейства по-равномерно разпределение на украинските бежанци в страните от Европа. „Само Баден-Вюртемберг, една германска провинция с население от 11 милиона души, е приела повече украинци, отколкото 68-милионна Франция“, отбелязва той.

Хелге Линд от управляващата Социалдемократическа партия допуска, че бежанците ще предпочетат Германия пред Франция, Белгия или Италия – заради по-благоприятните условия, които Федералната република предлага като възможности за трудова заетост и социални помощи.

Готова ли е Германия да приеме още бежанци?

Руската агресия срещу Украйна причинява все повече жертви и провокира нови бежански потоци. Какво ще се случи, ако Путин успее да спечели, ако трайно анексира части от Украйна и продължи да тероризира населението ѝ? "ЕС не е подготвен за най-лошия сценарий, който може да последва", казва Кнаус.

Все повече хора от различни страни търсят закрила в Германия, което поставя под силен натиск политиците – и управляващи, и опозиция. Торстен Фрай от ХДС очаква, че през тази година в Германия могат да пристигнат още 300 000 души, търсещи убежище. Много градове вече се оплакват, че са достигнали предела на възможностите си и ако притокът на хора от Украйна "отново се увеличи значително, дебатът за миграцията веднага ще се възобнови в Германия“, казва той. Но Линд, Фрай и Кнаус са съгласни с едно: най-добрият начин за решаване на проблема е да се окаже огромна военна подкрепа на Украйна - за да не се налага още хора да бягат от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние българите трябва да се готвим за война, щото като дойдат руснаците да изнасилват жените ни и дъщерите ни тогава какво ще правим?
67
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става със сапорто на конгресо, Зеленски вика ако не дойде сапорто на конгресо Путин ще превземе Украйна и тогава ще нападне друга държава и руснаците ще дойдата да изнасилват жените ни и дъщерите ни!
66
1
 
10
 
! Отговори
до 64 преди 1 месец
Ела у Варна и Бургас, пълно е... и най-любопитното - говорят си на руски. Не, нямам нищо против тях, предпочитам бежанци от Укропия, пред тези от Бл. Изток.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министърът на вътрешните работи на Естония поиска Руската православна църква да бъде призната за "терористична организация". Време и и ние да ги почваме православните, Българската православна църква открито подкрепя безпричинната и с нищо непровоцирана агресия на Путин в мирна и тиха Украйна която просто си седеше и нищо не правеше.
64
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бившият член на Сената на САЩ Ричард Блек: "Не ни интересува колко украинци, мирни жители, жени, деца и войници загиват. Не ни интересува.Това е страхотен футболен мач. Искаме максимален резултат на таблото. Ще се борим до последно, докато не победим"
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох горките украинци ...........
62
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 месец
германия сама си е виновна,след меркелови орди украинците и останалите от цял свят няма да спрат да идват. Солидарност да си я запазят за ландовете, там да релоцират гости. Не може да натрапваш на други да приемат някого, ако не го иска само защото на теб ти светна, че не можеш повече да дундуркаш милиони, щом не искаш да кажеш баста, нито 1 нов гост, нито цент за издръжка.
61
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никакви бежанци в България. Всичко е лъжа и политическа пропаганда! Има само едни които минават през границата с Турция но те не остават тук! Те отиват в западна Европа. Украинците не идват в България защото тук е по зле от Украйна.
60
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландският президент заяви, че мирът в Украйна може да бъде постигнат само чрез бойното поле. С Русия, според Александър Стуб, не може да има никакъв диалог и не е необходимо да се води такъв.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранатъплението? Върнаха ли вече Крим?
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е виновен, но русофилът хем иска война, хем никой да не бяга...
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ми е интересно къде са тия бежанци за които се говори? Аз досега не съм видял нито един бежанец. Да не говорим пък за жени и деца който по принцип би трябвало да са най много, но реално няма никакви. Ами Украйна? Не съм чул досега и видял досега украински жени. Та къде са тия бежанци? Май нещо лъжат. При нас в Габрово няма бежанци. Тука даже ромите които си бяха местни вече ги няма. Избягаха и те в чужбина.
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще са предимно жени, вече зеления наркоман вече праща и 17 годишни на фронта
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четох проучване в което американци изследват кои страни които са подходящи за преместване и живот. Та в този списък България беше класирана заедно със страните от третия свят. Интересното беше че Румъния беше много пред нас.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да идват в нашите петзвездни хотели, сезонът точно започва!
53
4
 
14
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Колко Т///:::п трябва да е един "народ", за да си избере за Президент един полуграмотен Клоун, при това Наркоман???!!! Последствията от кървавия "Скеч", който им устрои Кървавия Клоун са очевАдни!!! Да е за урок на всички!!!
52
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Някои укри (жени и деца) си наемат апартаменти по брега. Пари имат, грижи нямат така.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия загуби студената война и няма как да Ина имперски амбиции в Източна Европа.
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, вместо да спрат това избиване на хора, те хвърлят още повече в боевете, все едно съчки в огъня. Мозък няма тоя Макарон, да беше се сложил начело на легиона и сега да е на фронта. После да каже дали иска още да е там. Ако може да говори.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
френския чуждестранен легион вече е на украинската отбранителна линия.