УниКредит се включва в „Часът на Земята“ за 17-та поредна година

Светлините в 33 сгради на групата ще бъдат изгасени в подкрепа на планетата
Спонсорирано съдържание | 22 мар 2024 14:29, Александър Попов
УниКредит се включва в „Часът на Земята“ за 17-та поредна година

Утре, събота, 23 март, в 20,30 ч. местно време УниКредит ще изгаси осветлението в 33 свои сгради в десет държави за шейсет минути като 6 от тези локации са в България (двете централни сгради на УниКредит Булбанк на пл. Св. Неделя 7 и ул. Гюешево 14, клоновете на банката в гр. Плевен на ул. “Васил Левски” № 121, в гр. Бургас на ул. “Александровска” №22 , в гр. Пловдив, ул. “Иван Вазов” №4 и в гр. Стара Загора на бул. ”Симеон Велики” №126). По този начин банковата група ще отбележи своето седемнайсето поредно участие в „Часът на Земята“.

От самото си начало през 2007 г. „Часът на Земята“ на Световния фонд за дивата природа (WWF) е известен със символичното "гасене на светлините", като в рамките на един час хора от цял свят изключват осветлението си, за да изразят подкрепата си за планетата и да повишат осведомеността за екологичните проблеми, които я засягат.

Чрез инициативата миналата година повече от 410 000 часа бяха дарени на нашата планета от поддръжници в 190 страни и територии.

Тази година „Часът на Земята“ отново ще продължи фокуса си не само върху гасенето на осветлението. С призива "Изключете. Подари час за Земята" WWF използва инициативата „Часът на Земята“, за да насочи вниманието към екологичните проблеми и климатичната криза, като провокира към действие и се застъпва за незабавна промяна.

Фиона Мелроуз, директор Групова стратегия и ESG в УниКредит, коментира: "Участваме в „Часът на Земята“ всяка година, защото знаем, че организации като нашата трябва да дават пример за съгласувани действия срещу изменението на климата и екологичните проблеми. Нашият ангажимент към общностите, хората и планетата не е само на думи. Принципите на ESG представляват един от петте стратегически стълба на дългосрочната ни стратегия UniCredit Unlocked и ние ги прилагаме във всичко, което правим. За тази цел неотдавна оповестихме и плана ни за преход към нулеви емисии, който представя по какъв начин интегрираме тези принципи във всички основни бизнес дейности, включително управлението на собствения ни екологичен отпечатък."

УниКредит се стреми да намали прякото и непрякото си въздействие върху околната среда, като същевременно играе активна роля в екологичния преход в Европа. След като се присъедини към Алианса за нулеви емисии през 2021 г., банката си постави цели за нулеви собствени емисии до 2030 г. и до 2050 г. нулеви емисиите на финансирания си портфейл. Оттогава насам тя определи и допълнителни междинни цели за 2030 г. за намаляване на финансираните емисии в три от най-въглеродно интензивните сектори в кредитния си портфейл: Нефт и газ, производство на електроенергия и автомобилостроене, като през януари тази година добави и цели за стоманодобивния сектор.

УниКредит работи и за ограничаване на своя екологичен отпечатък чрез купуване на електроенергия от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност на своите помещения и центрове за данни, подпомагане на служителите с решения за устойчива мобилност и снабдяване от екологично чисти доставчици.

В същото време банката е намалила собствените си емисии на парникови газове (обхват 1 и 2, на пазарна основа) с 28% в сравнение с 2021 г.

За да демонстрира конкретно как ценностите на ESG са интегрирани в банката, УниКредит също се присъединява към обединението на финансовия сектор в защита на биоразнообразието (Finance for Biodiversity Pledge) като първата банка от Италия на COP15, наред с други ангажименти.

Интегрираният доклад на групата за 2023 г. описва подробно как банката възнамерява да създава устойчива стойност с течение на времето в рамките на общата цел "Създаваме възможности за растеж", както и по какъв начин наблюдават въздействието на дейностите на банката върху природния капитал.


Още от

Спонсорирани публикации