»зраел срещу »ран: ƒо какво може да доведе открита война между т€х?

ƒосега »ран, с едно изключение, използваше проксита, за да атакува »зраел, докато »зраел изб€гваше въздушни удари на иранска зем€
13 апр 2024 20:00,  расимир јнгелов
215
»зраел срещу »ран: ƒо какво може да доведе открита война между т€х?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

—јў и европейските им съюзници се опас€ват, че атаката от 1 април в —ири€, при ко€то б€ха убити н€колко ирански офицери, може да тласне »зраел и »ран до ръба на нещо, което са изб€гвали от десетилети€: открита война. ƒосега »ран, с едно изключение, използваше проксита, за да атакува »зраел, докато »зраел изб€гваше въздушни удари на иранска зем€. —ега »зраел се готви за отмъщение за удара в ƒамаск, перспектива, провокираща страхове от регионален конфликт, пише в свой материал “они  апачо за Bloomberg.

 ак може да изглежда война между т€х?

Ќа този етап двата най-веро€тни сценари€ изглеждат ракетен бараж към израелска територи€, или от проксита в Ћиван, от сами€ »ран, или нападение с безпилотен самолет. ѕо-отдалечена възможност е »ран също да нареди проксита да разположат бойци на терен от —ири€ или Ћиван. ≈динствени€т прецедент за нападение на »ран над израелска територи€ дойде през 2018 г., когато “ехеран изстрел€ ракети от —ири€ по израелски позиции в √оланските възвишени€.

ќще по темата
ѕодробностите за насто€щите възможности на »ран, съдържащи се в оценка на јгенци€та за отбранително разузнаване на —јў, публикувана с малко шум на 11 април, предполагат, че вс€ка иранска атака срещу »зраел веро€тно ще бъде комбинаци€ от ракети и безпилотни летателни апарати.

"–акетните сили на “ехеран се увеличават все повече от иранските дронове и служат като основно конвенционално възпиращо средство на режима срещу атаки срещу негови€ персонал и територи€", каза агенци€та. ƒобав€ се, че »ран разполага със "значителен инвентар" от балистични и крилати ракети, способни да пораз€ват цели на 2000 километра, което постав€ »зраел в обхват.

ќчаква се израелските изтребители да отвърнат на удара, включително тези в негови€ флот от стелт F-35I Adir и изтребители F-15I. F-35 влезе в истори€та на авиаци€та, когато израелските военновъздушни сили об€виха през ноември, че техен самолет е свалил крилата ракета от югоизток, насочена към израелското въздушно пространство.

»зраел блокира навигационни сигнали над “ел јвив в началото на този месец в подготовка за иранска атака, демонстраци€ на неговите възможности.

ƒруга веро€тност е кибер войната. ѕреди повече от десетилетие злонамерен софтуер, известен като Stuxnet, компрометира операции в иранско €дрено обогатително съоръжение в операци€, за ко€то се подозират —јў и »зраел. »ран също е предприел свои собствени атаки, включително хак, който се опитва да осакати компютри и водни доставки за два израелски района, според —ъвета за международни отношени€.

 ак се сравн€ват израелските и иранските военни способности?

—илите на »зраел значително превъзхождат иранските, що се отнас€ до технологиите. »ран обаче има огромни запаси от евтини, но ефективни оръжи€ в сво€ арсенал.

ќт 2022 г. »ран е предоставил повече от 1000 дронове Shahed-136, както и Shahed-131 и Mohajer-6, за да подкрепи нахлуването на –уси€ в ”крайна. ѕрез май »ран започна да помага на –уси€ в създаването на завод за производство на Shahed-136 в –уси€, според DIA. “ака че може да се предположи, че »ран има стотици, ако не и хил€ди подобни дронове в инвентара си, за да атакува »зраел.

»зраел ще противодейства на балистични ракети със своите прехващачи Arrow и атаки с дронове, веро€тно със системи за противовъздушна отбрана David’s Sling и може би със система, наречена Drone Guard, произведена от ELTA Systems.

 ои са техните съюзници?  акви роли могат да игра€т?

Ќай-важните съюзници на »ран са шиитските милиции в Ћиван, »рак, —ири€ и …емен, които “ехеран подкреп€ с пари, оръжи€ и обучение. Ћиванската милици€ "’избула" ще бъде позиционирана да играе най-важната рол€. “€ води многократни битки с »зраел и редовно изстрелва ракети по —еверен »зраел, откакто избухна войната през октомври между »зраел и подкреп€ната от »ран въоръжена палестинска групировка "’амас". —поред израелското разузнаване арсеналът на "’избула" съдържа повече от 70 000 ракети, включително ракети с гол€м обсег и прецизно насочване.

≈скалаци€та на неговите атаки срещу »зраел може да постави на изпитание отбраната на страната в момент, когато т€ също се сблъсква с »ран и "’амас".

≈динствени€т държавен съюзник на »ран в Ѕлизки€ изток е —ири€. ѕравителството на президента Ѕашар ал-јсад едва ли би било от помощ, като се има предвид, че все още се бори да получи контрол над ц€лата страна след избухването на гражданската война през 2011 г.

»ран поддържа добри отношени€ с –уси€, въпреки че войната му в ”крайна веро€тно ще ограничи способността на  ремъл да помага, както и с  итай, който купува ирански петрол, въпреки че остава санкциониран от —јў и съюзниците.

»зраел има —јў на сво€ страна. —јў вече ускор€ват доставките на боеприпаси за »зраел, за да му помогнат в борбата с "’амас". —ред американските сили в региона на Ѕлизки€ изток има два разрушител€ на ¬ћ—, които са се преместили в източното —редиземноморие в началото на април, според служител на флота: USS Carney и USS Arleigh Burke, и двата способни за противовъздушна отбрана.

¬ началото на войната »зраел-"’амас" ѕентагонът премести най-нови€ си самолетоносач "ƒжералд –. ‘орд" и бойната му група в източното —редиземноморие. ќттогава групата се върна у дома. ”дарната група на самолетоносачите „ƒуайт ƒ. јйзенхауер“ е на път от операции срещу хутите. √рупата разполага с изтребители F/A-18E/F Super Hornet и други модерни самолети. ќсвен това 2000 морски пехотинци б€ха поставени в повишена готовност за потенциална мобилизаци€.

 ак биха могли да реагират арабските държави?

»зраелско-иранска война би поставила много от страните в региона в трудна позици€. „етири арабски държави сключиха мирни споразумени€ с »зраел през 2020 г. чрез така наречените "споразумени€ на јбрахам". “€хното недоверие към »ран беше част от това, което ги събра. Ќо е малко веро€тно н€ко€ арабска държава да застане до »зраел в конфронтаци€ срещу друга мюсюлманска страна, да не говорим за такава мощна страна като »ран.

»ран и —аудитска јраби€ миналата година възстановиха дипломатическите си отношени€ след седемгодишно замраз€ване. —аудитска јраби€ проучва възможността за нормализиране на връзките с »зраел като част от по-широка сделка, в ко€то се над€ва да получи гаранции за сигурност от —јў и веро€тно ще се опита да избегне намесването в конфликта.

ќще икономически и политически анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


215
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
”слугата коментари е временно недостъпна. »звин€ваме се за неудобството.