Държавният департамент на САЩ одобри продажба на ракети "Джавлин" на България

Това са управляеми противотанкови ракети
21 сеп 2024 07:37, Елка Василева
182
Държавният департамент на САЩ одобри продажба на ракети "Джавлин" на България
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на България на ракети "Джавлин" (Javelin FGM-148F) и прилежащото им оборудване на обща стойност 114 милиона долара, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона.

Още по темата
Съгласно решение на Народното събрание от 8 август тази година Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” се предвижда да бъде извършен посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини "Страйкър“, договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение и впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети ”Джавлин”.

Предложената продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, защото ще помогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа, заяват още от Пентагона.

В същото време това ще подобри дългосрочната отбранителна способност на България да защитава своя суверенитет и териториална цялост, както и да изпълни националните изисквания за отбрана. Страната ни няма да има затруднения в това да включи новото оборудване в своите въоръжени сили, посочват още от американското министерство на отбраната. Освен това предложената продажба няма да промени основния баланс на военните сили в региона, смятат от Вашингтон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от Балкани
Мицкоски: Френското предложение е предложение, не е договор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
4
 
! Отговори
Изваредно преди 1 час
Емрах си купи Майбах от Миро Дзвера Малкият син на Тони Стораро броил 400 бона на бившият на Мара Отварачката
139
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 час
Руските танкове и българските копейки мразят Джевелин
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Българския противотанков юмрук е много по добро оръжие от от "джавкалините".Само джавкат и чешат бронята на танка,докато българския юмрук влиза навътре и прави на кайма всичко под купола му.Не е целта само да му скъсаш веригите на танка а да го нправиш купчина желязо.Някои много ще захлебят от сделката с "джавкалините". Пpoc Народ,слаба държава и се стига до там че да не остане никой на територията и.Да пази БОГ,но И ТОЙ се е от рекъл от нас,щом такива yTpenku решават важното за оцеляването ни
137
6
 
2
 
! Отговори
Пълководец преди 1 час
Абе как върви контранастъплението на Украйна? Стигнаха ли вече до Москва или са още близо до Харков?
136
3
 
3
 
! Отговори
Минуващ преди 1 час
Добре че са щатите, че иначе оръжие от Русия ли ще купуваме? Руско ама па НАТОвски стандарти, а копейки? Знам че за матушката най-добре е да сме по бели гaщи.
135
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Българския противотанков юмрук е много по добро оръжие от от "джавкалините".Само джавкат и чешат бронята на танка,докато българския юмрук влиза навътре и прави на кайма всичко под купола му.Не е целта само да му скъсаш веригите на танка а да го нправиш купчина желязо.Някои много ще захлебят от сделката с "джавкалините". *** Народ,слаба държава и се стига до там че да не остане никой на територията и.Да пази БОГ,но И ТОЙ се е от рекъл от нас,щом такива *** решават важното за оцеляването ни
134
4
 
1
 
! Отговори
Джинджифил преди 1 час
Фондация България за Америка съобщава, че вече са събрани първите двадесет и пет милиона лева. Сърдечно благодарим на нашите дарители и заявяваме, че ще положим всички усилия за да популяризираме българският начин на живот в северната част на американския континент.
133
6
 
3
 
! Отговори
джинжипрост преди 1 час
Основава се фондация цир вули чалгари за Америка. Приемат се дарения от 5 хиляди лева нагоре. Основната цел на фондацията е да стабилизира американският начин на живот в северната част на американския континент, за сметката на заблудени бедняци от балкан.
132
4
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 1 час
1. Простете за мнението, но ние сме в положение2. Част от политическия елит и част от техния електорат ся в нато. Това са тези които за пари ще направят всичко3. Друга част от политическия елит и техния електорат не са в нато4. Това означава че легитимността на членството ни в нато е спорна5. Аз воювам със САЩ по всички фронтове. Те ме нападнаха преди 10 г което са 120 вълнуващи месеци.
131
3
 
1
 
! Отговори
Виц Вуцов преди 1 час
Бай Дън глупав ли е или е пр@@@ост? Отговор - и двете.
130
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От руски канали разбрах че обикновенна кофа с горящи въглища отсрани на танка върши чудесна работа тъй като това допотопно чудо се ориентура единствено по топлината в мъгла не работи и в дъжд
129
3
 
4
 
! Отговори
До 145 преди 1 час
Абе ти си гледай западната,че и без Джавелин гори или даже според самите западни пропагандисти става и с лопата да се унищожава
128
3
 
1
 
! Отговори
Джинджифил преди 1 час
Основава се фондация България за Америка. Приемат се дарения от 5 хиляди лева нагоре. Основната цел на фондацията е да популяризира българският начин на живот в северната част на американския континент.
127
5
 
3
 
! Отговори
ЦРУ и НСА преди 1 час
До Реалист: Абе считайки колко бронетехника изгубиха руснаците досега, май не са баш толкова безнадеждни тези системи. А и те се използват в комбинация с дронове, мини и артилерия ;)
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо са ни тези ракети като единствените танкове на териториата са в американските бази?
125
2
 
6
 
! Отговори
РЕКЕТ СВЕТОВЕН! преди 1 час
Всичко е като по телевизията.Реклама вземи заем,играй в казино,купи си лекарство.Така е и в политиката,купете си сега оръжия за да не ви дотрябват утре.Нямате пари?Ами теглете заем няколко милиарда и си ги купете.За разкош някоя ваксина купете с едни няколко милиона.....
124
2
 
5
 
! Отговори
Гуцул гагаузин преди 1 час
Освен самопровъзгласяването на НАТО за силен, обединен и по-важен от всякога, какво точно донесе това разширяване на света? Именно разширяването на НАТО пося семената на украинската криза, а разпространението й в азиатския регион доведе до геополитическо напрежение извън Европа. НАТО твърди, че е отбранителна организация, но в името на отбраната насърчава възпирането и подклажда конфронтацията.
123
5
 
5
 
! Отговори
Аерофлот......... преди 1 час
.Милиционерите в България са в Будна Кома.....П.С. Русия Умре....
122
8
 
7
 
! Отговори
!!! преди 1 час
Не щем! Махнете си империалистките мръсни ръце от България! Вън от НАТО и ЕС! Искаме мигове и S400!!!
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Одобриха новнрекет, колко благородно.