За 89% от българите корупцията е широко разпространена

Не познават обаче лично някой корумпиран
24 юли 2024 20:27, Елка Василева
95
За 89% от българите корупцията е широко разпространена
Снимка: архив, БГНЕС

За 89 на сто от българите корупцията у нас е широко разпространена, но повечето от тях казват, че не познават лично някой корумпиран, показват данни на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение средно в ЕС 64 на сто от участниците в допитването са заявили, че виждат широко разпространение на корупция. Според 26 на сто от отговорите у нас и 43 на сто в ЕС корупцията се разследва ефективно. Често политиците приемат решения в конфликт на интереси, заявяват 77 на сто от българите и 71 на сто останалите в ЕС.

Властите взимат решения, без да бъдат повлиявани от корупция, вярват 36 на сто у нас и 47 на сто в ЕС. Според 56 на сто от отговорите в нашата страна има повишаване на корупцията в последната година (41 на сто в ЕС). Според 46 на сто от българите корупцията е най-честа сред партиите, политиците и държавните служители.

Според 83 на сто от българите (71 на сто в ЕС) има корупция сред националните институции. Същевременно 53 на сто от българите и 66 на сто от останалите в ЕС заявяват, че не са пряко засегнати от корупцията.

Според 73 на сто у нас успехът в бизнеса е свързан с връзки с политици, докато в останалата част на ЕС подобен отговор дават 51 на сто. Общо 80 на сто от хората у нас и 88 на сто от останалите в ЕС казват, че не познават лично някой, който взима подкупи.

Повечето участници в допитването казват, че съдилищата в ЕС трябва да бъдат независими, а медиите - свободни (84 на сто у нас и 86 на сто в останалата част на ЕС).

Когато правата им са засегнати, към съда ще се обърнат 50 на сто от българите и 75 на сто от останалите в ЕС, сочат данните. Според 27 на сто от българите и 53 на сто от останалите в ЕС съдиите действат в политическа независимост. Според мнозинството често политиците не спазват и прилагат съдебните решения - 69 на сто у нас и 58 на сто в ЕС. Едва половината българи (75 на сто в ЕС) вярват, че нарушените им права може да бъдат защитени в съда.

Всички държави от ЕС трябва да спазват основните ценности и законността, според 84 на сто от българите и 89 на сто от останалите в ЕС. За 60 на сто у нас и 72 на сто от останалите ЕС помага за подобряването на законността в страната. Едва 35 на сто у нас (51 на сто в ЕС) казват, че знаят за европейските ценности, а 41 на сто (53 на сто в ЕС) - за върховенството на закона, показва проучването, представено заедно с годишния доклад на ЕК за състоянието на законността.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Ще напиша отново "премахнатия" коментар , който беше написан от от мен ,преди"анонимен" под 20 .Малко по - изменена е неговата форма ,но смисъла и съдържанието е същото.Корупцията е широко разпространена ,защото в България 99% участват в различните форми на нейното проявления ,без да се замислят ,че КОРУПЦИЯТА ВИНАГИ УБИВА и то не само настоящето население, но и бъдещето на децата ,тези малкото от тях ,които са свестни и заслужават да могат да градят и живеят в едно справедливо общество.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 76 . Не си наясно крадене е едно съвсем друго е корупция.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Годината е 1992г - Щутгарт пия бира Учуден бях от англичанин на работа в Германия / а то било , че жена му е германка/ . И ми казва , че 1985- 1986 г. В слънчев бряг. Пил чаша вино и си тръгнал с мерцедеса , но след всеки завой глоба от КАТ и да плати в Дойче марки и така на 1 км. От хотела плащал няколко пъти. Цяла Европа знае , че корупцията е движещата сила. И българите в Европа се срамуват.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупцията се движи от държавните фирми и институции. Пример / централното отопление на Топлофикация,/ монополите те крадат и трябва да покриваш . В Земеделието лично стопанство няма как да имаш ,ако не си в корупцията.и др. Подобни. Казан да регистрираш е невъзможно ,ако не си в колаборация с общината . Сградна инсталация плащаш на Топл. за Централното отопление без да живееш в България / рекета е 150- 350лв.на сезон/ За да не те скъсат от дела
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В соца. думата корупция бе непозната. Връзкарството бе най важното . Трябва ли му нещо на човек използва връзкарство. От Политикабюро , централен комитет на БКП , ДС апаратчици , и така до най ниски ниво продавачи , портиери. Трябва да запишеш детето за висше става с връзка ,телевизор ,кола ,мотопед връзка . Почивка в елитна станция връзка. Връзката ставаше с паламуд, уиски ,долари , Дойче марки . и други методи. Сега след 1992 се казва корупция. При ДПС и БСП обрачи от кръгове
74
0
 
0
 
! Отговори
Еденаесе преди 1 месец
Хе хе, само единадесет процента ли са корумпираните тука.
73
0
 
2
 
! Отговори
Уточнение! преди 1 месец
За 99% от българите, корупцията е широко разпространена в ЕС,ЕК и ЕП и най-вече сред глобаГлистките марионетки Урсулю Фродолайнен,ОМакрон, Шмолци,Буци, Шиши, сектата ПуПуДейБъ,Истерически Зоопарк,Греб-ДъПъСъ-Седера3тията,царисти,чалгари,екс-***,ДС,МфР, Денс,простиратурата,службите одобрени от посолството,пос*р*аниците,политYтките и дYпедатите,калинките в админикастрацията,юроатланшити,зелени и т. н.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупция, простотия, българщина
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РОМИТЕ НЕ КРАДАТ, ТЕ БЕРАТ... БЪЛГАРИТЕ НЕ СА КОРУМПИРАНИ, ТЕ СИ ВЗЕМАТ
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ КОРУПЦИЯ
69
1
 
3
 
! Отговори
бай Фидан Топазов преди 1 месец
Тия от Барометър много скромни , бе - некакви си 89 процента ! Я си признайте , че 100-те процента не си ги разваляме открай време !
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можете ли да разберете, че всички тези "стъкмистики" - така наречени "статистики" са направени за умопомрачане на населението, че то е виновно за всичко. Та по време на Соца, кой бе виновен за всичко непостигнато? Кой? Ами ОвцетеНарода беее живеещ в комунистическта кошарата на овчарите - комунисти! Едно време като седнеш в тоалетната и започнеш да четеш статистиките във вестник Работническо с високите "%" колко всичко върви напред, направо се посираш и късаш статията и си изтриваш ДупДупето!
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя корупцията не е в работещото население! Понеже Милиардерите се страхуват от средната класа - Милионерите си търсят всред бедната класа хитреци и от тях правят Милиционерите, за да унищожават средната класа - Милионерите. И затова Комунистите от най - високата класа Билионерите ограбили богатството на народа, които са 1% от народа и са по най-високите етажи на пирамидата "ВЛАСТ ТИ ДНЕС МИ ДАЙ" са най - корумпираните! Та корупцията в България е само в ръцете на 1% и 5% милиционерска!
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - голямата "корупция" е била след 1944г. с изземване на земите на българските селяни! С направените ТКЗС и натикване на селяните да работят за дребни стотинки на не своя земя и да изхранват властови дерибей наречени комунисти. Преди 1944г. Селяните са обработвали своите земи. Произвеждали са! На гърдите им са висели "Златни Пендари" и това е била тяхната собствена Банка! Продавали са! Купували са! Произвеждали са и всички Хора са били Човеци! Не са знаели думата "КОРУПЦИЯ" какво означава!
65
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
ЗА КОИ БЪЛГАРИ СТАВА ВЪПРОС ЗА БАЧКАТОРИТЕ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЛИ????? ТЕХНИЯТ ПРОЦЕНТ Е НАЙ ГОЛЯМ.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - голяма корупция е имало по времето на Соца. Обикновенните гражданини не са знаели даже какво означава думата "КОРУПЦИЯ" понеже тази дума е била забранена да се използва. Тогава не можеш да кажеш, че тоя комунист е корумпиран, понеже заминаваш за концлагера Белене! Тогава от петилетка на петилетка всичко вървеше към високите етажи на корупцията и народа ръкопляскаше и подскачаше радостно със знаменца по площадите и викаше Ураааа "Да живей Труда"!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клоаката
62
0
 
5
 
! Отговори
Мента Глог и Валерян преди 1 месец
Всички фирми спечелили финансирани от бюджета проекти връщат част от парите на политическата партия спомогнала за товаСрастването между бизнес и политика се нарича МАФИЯ
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шофьор съм от 22 години. Досега подкуп на катаджия не ми се е нслагало да давам. Ти що даваш?
60
2
 
3
 
! Отговори
А останалите ... преди 1 месец
Остани при КАТ-аджиите и ще разбереш .Трябва да си приготвиш 50 лв.!!! Преди години беше 20 ама живота поскъпна !!!