За 89% от българите корупцията е широко разпространена

Не познават обаче лично някой корумпиран
24 юли 2024 20:27, Елка Василева
95
За 89% от българите корупцията е широко разпространена
Снимка: архив, БГНЕС

За 89 на сто от българите корупцията у нас е широко разпространена, но повечето от тях казват, че не познават лично някой корумпиран, показват данни на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение средно в ЕС 64 на сто от участниците в допитването са заявили, че виждат широко разпространение на корупция. Според 26 на сто от отговорите у нас и 43 на сто в ЕС корупцията се разследва ефективно. Често политиците приемат решения в конфликт на интереси, заявяват 77 на сто от българите и 71 на сто останалите в ЕС.

Властите взимат решения, без да бъдат повлиявани от корупция, вярват 36 на сто у нас и 47 на сто в ЕС. Според 56 на сто от отговорите в нашата страна има повишаване на корупцията в последната година (41 на сто в ЕС). Според 46 на сто от българите корупцията е най-честа сред партиите, политиците и държавните служители.

Според 83 на сто от българите (71 на сто в ЕС) има корупция сред националните институции. Същевременно 53 на сто от българите и 66 на сто от останалите в ЕС заявяват, че не са пряко засегнати от корупцията.

Според 73 на сто у нас успехът в бизнеса е свързан с връзки с политици, докато в останалата част на ЕС подобен отговор дават 51 на сто. Общо 80 на сто от хората у нас и 88 на сто от останалите в ЕС казват, че не познават лично някой, който взима подкупи.

Повечето участници в допитването казват, че съдилищата в ЕС трябва да бъдат независими, а медиите - свободни (84 на сто у нас и 86 на сто в останалата част на ЕС).

Когато правата им са засегнати, към съда ще се обърнат 50 на сто от българите и 75 на сто от останалите в ЕС, сочат данните. Според 27 на сто от българите и 53 на сто от останалите в ЕС съдиите действат в политическа независимост. Според мнозинството често политиците не спазват и прилагат съдебните решения - 69 на сто у нас и 58 на сто в ЕС. Едва половината българи (75 на сто в ЕС) вярват, че нарушените им права може да бъдат защитени в съда.

Всички държави от ЕС трябва да спазват основните ценности и законността, според 84 на сто от българите и 89 на сто от останалите в ЕС. За 60 на сто у нас и 72 на сто от останалите ЕС помага за подобряването на законността в страната. Едва 35 на сто у нас (51 на сто в ЕС) казват, че знаят за европейските ценности, а 41 на сто (53 на сто в ЕС) - за върховенството на закона, показва проучването, представено заедно с годишния доклад на ЕК за състоянието на законността.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
89% от българите са корумпирани.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да приключа с тази вечер, един съвет. Деца не вярвайте на която и да българска партия. Абсолютно всички са маскари с една цел-пари и власт. Няма обединител в нашата комунистическо корумпирана система. Лека вечер.
36
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Корупцията е двигател на действията. Прибираш нещо, но свършваш и работата. Като няма корупция нищо не се върши и управленията на Промяната е ярък пример за това.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички казват, че я има, но никой реално не я е виждал.
34
0
 
5
 
! Отговори
Леле преди 1 месец
Хм, интересно.. оставащите 11 процента явно не живеят у нас.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попитали 100 човека.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и за това само 10 процента гласуват за някаква си измислена партия в която всички са партизански номенклатурни внуци и тарикати. Разсипахте държавата другари комунисти.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На лекар се ходи със сиромашки дрехи за да е по-нисък подкупа за да ви свърши работа.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат не искаш да умреш, искаш не искаш плащаш като поп на бялата престилка. В същото време бялата престилка няма кой да я провери как с лекарската заплата е натрупала имоти за милиони.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и да не искаш трябва да подкупваш, когато отидеш в болницата белите престилки у ръцете те гледат и как си облече за да преценят какъв да е размерът на борча.
28
1
 
7
 
! Отговори
Шнайдер преди 1 месец
Корупция е имало,сега има и за в бъдеще ще има.Тя е вечна и не умира.
27
2
 
7
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Корупция по върховете у нас няма след като няма осъдени Корупция имаше в съседна Румъния докато там бе Кьовеши.Сега и там няма.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е, че ще изпращаме ток през зимата на корумпирана Украйна.
25
3
 
9
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 месец
Каква "широко" разпространена бе ? Корупцията у нас е повсеместна....
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"любовта " към корупцията, ширеща се сред българското население, е наследството от епохата НРБ! Мнозина останали живи, възпитани от "народната власт", помнят безкрайните ограничения и стремежа всеки да има "свой човек" , защото без "втория начин" нищо не можеше да се постигне!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма държава.Корупцията отдавна я унищожи
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В здравеопазването каква е корупция не можете да си представите.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо ново, къде са предприятията и заводите построени с безплатния труд на моите родители? След 1989 година почна поголовното разграбване на държавата от партийната комунистическа номенклатура. Днес виждаме резултата от същата номенклатура. Къде са пенсионните фондове?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Малък Праз Промени се към по-голяма корупция след влизането ни в ЕС.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и аз да знам, че няма кой да ме осъди ще крада с милиони и милиарди. И тук винаги никой ощетил ни с милиарди не носи отговорност за подписите и решенията си довели до ощетяването ни.