Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

"Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия"
16 юни 2024 12:40, Красимир Ангелов
306
Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света
Снимка: Правителствена информационна служба

"Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", призова премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Главчев направи изказване в рамките на тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна".

Министър-председателят заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага МААЕ.

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години, е в центъра на нашите тревоги, тъй като седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени, посочи Главчев, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност. Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика.

"Не можем да приемем нито едно от двете", категоричен беше Главчев.

Премиерът приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската „Росатом“. "Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички", заяви премиерът.

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Политика
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 43 - рушистански гречкоядецо, марш в оборчето откъдето си излязал! Първо обаче се облекчи във външната си тоалетна! Всеядни копейколюбци! P.s. въпрос към гладкомозъчните копейки - кое е това всеядно животно, от което в началото на зимата правим луканки, бабек, вкусни вратни пържоли и други месни деликатеси?
222
1
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 1 седмица
Новият Аец в Южна Турция град Мерсин в процес на строеж от Росатом -Akkuyu Neclear power plant.
221
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоогава защо подпоагаш Зеленски и нацистката му баннда стреляща по ЗАЕЦ?
220
5
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ трябва да защити ядрената безопасност на Украйна, Европа и света? Главчев, я пак???
219
3
 
16
 
! Отговори
43 преди 1 седмица
Всички загрижени за укропитеците марш на фронта.Не се връщайте никой няма да знае за вас.
218
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1 во,да Защитим нашата в Козлодуй Бойкофиле!! Русия си взе това което И принадлежи в Запорожие! От там на татъка ни е все едно какви Ги плещиш!-:) Ей,ама И ти излезе Несериозен другарю!-:(
217
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лелее, колко си ***! Това е откровена истина.
216
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с клоунадата в Швейцария, защо няма новини за клунадата? Подписаха ли, подписаха ли вече декларацията?
215
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я, Главчев май е подписал декларация там,макар самата Швейцария да е отказала. И не само тя. Информирайте ни с какво точно Главчев е ангажирал България.
214
1
 
13
 
! Отговори
Анонимна преди 1 седмица
Повече гледах срещата на Г7, как се шегуваха лидерите, как пяха Happy Birthday на Шолц, как Байдън не може да се ориентира в простансвот, някакви с парашути и знамена на тях, изказването на папата.
213
0
 
12
 
! Отговори
Юлка преди 1 седмица
Росатом тази година ще завърши в Турция новата атомна централа с 4 реактора за 24-25 млрд.$!1200 мегавата на реактор. Как в България цената е 100 млрд. евро за два реактора и пак в полза на хамериканците! За каква Европа,свят и безопасност говорите днес?България си отива,а вие Украйна,че Украйна!
212
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До запознат 218. Защо не кажете тогава, че пожар в Одеса не е имало и хора там не са изгорели, а?
211
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Очевидно Швейцарската вечеря не е помогнала много!
210
19
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Пълна подкрепа за Украйна!
209
3
 
16
 
! Отговори
Марко преди 1 седмица
Главчо,Главчев с ядреното горивото на Уестингхаус,каква безопасност има за България?Нулева! Да построим нова ядрена централа за отиващата си ***,с 4 реактори,ще е най-добре!С жици и през Румъния ще е страхотно! Смешници,мислят за умрелия кон!
208
4
 
13
 
! Отговори
До 212 преди 1 седмица
Може би Украйна по-скоро прилича на каца без дъно. Милиарди се наливат и все нямат нищо.
207
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доларите виждат как с всеки ден губят влияние и истерясват. Ще спасяват украйна, европа и света, световния ред и собствените си задни части....голямо спасение ще настъпи, а Путин си пие кафето, щото водка не пие и им гледа сеира. Ко стана с Швейцарията, а? Разкажете. А Зе сега накъде ще се упъти, че да избегне връщане в Киев?
206
19
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
До 216, който "знае", какво се е случило през 2014 г. - копейко недъгава, ти да не си бил там, че да знаеш!!???? С тези кремълски опорки вече станахте съвсем изтъркани копейки! Кой твърди че украинците са изгорили хора, че и българи!??? Никой друг освен джуджето и блюдолизците като вас БГ копейките! Вие сте срам за всяка нация, която има общо с вас! Предателите всички ги мразят и те отиват в небитието рано или късно!
205
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"...седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност...", "...петте принципа за нейната защита...", формули, "...споделена отговорност..." ... Я бързо давайте три имена и ЕГН на "седемте незименими", че от солидарност и съпричастност сме дотук.
204
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До твърдия мек,през 2014,бяха живи изгорени в едно читалище българи,но никой никъде не спомена за тях,а ти си седнал да защитаваш бандеровците.