Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

"Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия"
16 юни 2024 12:40, Красимир Ангелов
306
Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света
Снимка: Правителствена информационна служба

"Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", призова премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Главчев направи изказване в рамките на тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна".

Министър-председателят заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага МААЕ.

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години, е в центъра на нашите тревоги, тъй като седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени, посочи Главчев, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност. Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика.

"Не можем да приемем нито едно от двете", категоричен беше Главчев.

Премиерът приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската „Росатом“. "Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички", заяви премиерът.

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Политика
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долу Главанак.За евроатлантик ли са бараш. Заграждай и нови избори нанесен.
262
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега се оказа че реакторите от белени не да подарени от ПП а се продадени ,каза вчера министъра на енергетиката ,но преди ротацията Желязков беше ходим на посещение на Украйна ,и там са казали че реакторите от Белени са подарени от ПП ,кой лъже кой маже ,явно и тоя е предател като ПП
261
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Охо Тагарев 2 ,скоро и той че плете ръкавици за Украйна )))
260
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пародия на премиер на България ! Е това са кадрите на ДПС и Гербероседерастията а гласоподавателите им си представете кави са след като гласуват за такива
259
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЛАМЧО , КОЙ БЕ ПИЛЕ ШАРЕНО ТЕ ЗАПЛАШВА ЯДРЕНО ?
258
0
 
7
 
! Отговори
ДАРТ ВЕЙДЪР преди 1 седмица
ГЛАВУНЧ А ВСЕЛЕНАТА КОГА??...
257
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей Тея се мислят за безсмъртни. Иде ви края, главчовци, не разбрахте ли че народа иска президентска република начело с рундьо.
256
0
 
4
 
! Отговори
Главанак Вмирисан преди 1 седмица
Аз съм национален предател! Предайте ме на Рамзан Кадиров или талибаните да ме осъдят строго, но справедливо!
255
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То е под въпрос дали с новото гориво няма да стане беля в АЕЦ Козлодуй,а тоя Митьо Главата за чужди държави се загрижил...Ей,ако стане беля съседите трябва да осъдят тези политици,а не държавата.Ние вина нямаме,че са гламави.Също така бяха дали снаряди да може укрите да стрелят по АЕЦ Запорожие .Акъл за 5 стотинки нямат.Добре че ангелите бяха там и обръщаха вятъра,за да спрат лудите да стрелят иначе щеше да има втори Чернобил.
254
0
 
13
 
! Отговори
Боце преди 1 седмица
Този представител на лилипутите има мнение по глобалните проблеми. Дава ли си сметка, че никой не проявява интерес към неговото мнение, но така е при нас трябва да се обозначим. Имам един въпрос към него, какво прави там и кого представлява.73141
253
1
 
7
 
! Отговори
По проуст преди 1 седмица
От тоя нема да се роди!Гледам днес и Главундера и Тиквуна с еднакво жълти вратовръзки. Те луд и т е по жълтото ми падат, докато не го окафяват.
252
1
 
11
 
! Отговори
Усрьо преди 1 седмица
Върви в Украйна при Тагарев.
251
0
 
12
 
! Отговори
По същество : преди 1 седмица
А нещо за ядрената безопасност в България и експериментите с краварските Уестингхаус шитни?!? Или е неполиткоретно нек'си,а Главунчооглу?!?
250
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 1 седмица
Всеки ден се обеждавам че един политик няма да мисли за България. Или за себе си или каквото му наредят
249
1
 
8
 
! Отговори
България преди 1 седмица
Мирътв Уксрайна-уксраинците се изтеглят в Чернобил и Припят става столица на Уксраинската империя.Всички други области се предават на Русия. В защитения къпол става двореца на Зелянски който става Уксраино-Чернобилски император ! уксраинците няма да им трябва ток щото ще светят в тъмното !
248
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Главчев не ми е премиер.а кукла на Чекмеджан Геойджан Банкянски ! Нищо не сме длъжни на уксрайна ! Да се предават и да съдят престъпния зельо и режима му ! Това е !
247
2
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 1 седмица
до 257, Това в Чернобил е пример колко им е пукало за хората на политиците... Обаче кубинската криза е съвсем безумие
246
1
 
11
 
! Отговори
Продължение преди 1 седмица
Не сме разбрали някой да защитава ЕС и децата и бъдещето на ЕС. Как ще защитим пък някой друг.... Кажете, че ще продължавате да си правите каквото си поискат с всякакви чужди контингенти основно за нашето сметка и чужда животи не ваши.....
245
7
 
5
 
! Отговори
до 253 преди 1 седмица
Не се занимавай... Не знае ... Не е бил роден през 1986-та година, когато гръмна Чернобил. И нашите политици мълчаха като бити пееераааси. Всички мълчаха, а ние си ядяхме чернобилска салата.. Беше на 26 април. Облакът пристигна точно с майските дъждове. И ние на 1-ви май манифестация... Да живее дрогарското правешко чудо Живков... Раждаха се деца без крака, ръце, глави... и го криеха.. Пишеха ги мъртвородени и директно в екарисажа на пепел.
244
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Милярди хора милярди мнения. Моето е различно от всички не по интереси, а човешки критерии които ако питаш всички ще е различно. Така, че ако всеки иска да защити това което го вълнува става катастрофа. Примерно бих искала освобождение от всякаква престъпна проста крадлива *** която убива и деца за пари ...защото всяко нещо влияе накрая върху децата..Също ми харесва поговорката всяка жаба да си знае мястото. Ако всеки реши да защитава дайте по някоя атомна граната.ЕС има спешна нужда от защита