Радев: Отбраната ни е изправена пред нови и непознати предизвикателства

Наблюдава се висок асиметричен ефект
Обновена: 5 юни 2024 13:34 | 5 юни 2024 13:32, Нели Христова
234
Радев: Отбраната ни е изправена пред нови и непознати предизвикателства
Снимка: БГНЕС

Президентът коментира, че страната ни е приела програма за модернизация на Въоръжените сили с хоризонт 2032 г.

Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови непознати предизвикателства, каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2024" в Международен панаир - Пловдив.

Според него липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствени интелект водят до висок асиметричен ефект.

Справянето с предизвикателствата и гарантирането на сигурността може да се реши само с обединяване на усилията на страните от НАТО и ЕС, необходимо е още ангажирането на държавните ръководства, разгръщането на нови форми за индустриално сътрудничество и обмен на технологии, привличането на различни бизнес субекти, правителствени и неправителствени организации, научни звена и научната общност, посочи държавният глава.

Според него "Хемус 2024" е една високоефективна платформа за успешно сътрудничество. "България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилване на колективната отбрана на източния фланг на НАТО", отбеляза Радев.

Той коментира, че страната ни е приела програма за модернизация на Въоръжените сили с хоризонт 2032 г.

Президентът се обърна към българските и чуждестранни участници и делегации с думите, че очаква техните предложения не само за големите модернизационни проекти, но и за икономически рационални проекти с висока ефективност, носещи информационно превъзходство и асиметрично предимство.

Той даде и пример с видовете дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, информационни операции и за използването на Космоса.

Като върховен главнокомандващ настоявам да видя тези способности час по-скоро в нашите въоръжени сили, подчерта държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
9
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Рундьо е пълен позор за България. Ако Русия ни нападне, първи ще свали гащите.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В целия свободен свят пишат по медиите , че Радев е Русофилския президент на България или про-Руския президент!!! Напишете Радев БГ президент на Английски, Френски,Немски, Японски, Испански, Италиянски , Турски, даже и на Сърбски и ще се убедите в това. Не е необходимо да пишете друго!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев тук е България, а не Москва! Бългярия е на Българите,а не на Путин!
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руско изчадие!
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руско издание: Българският президент е заплашен от покушение заради явния си бунт срещу САЩ.Естествено, кукловодите от Брюксел и Вашингтон ще положат всички усилия да не допуснат Радев до реалните лостове на властта, пише Politnavigator
25
8
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Оставка, асиметричен хрантутнико!
24
7
 
6
 
! Отговори
Видимо доволен преди 3 месеца
Народа е най доволен от президента Първанов които подписа за членството ни в Нато и благодарение на това държавническо решение Русия не може да на нападне както нападна на Украйна
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 18 - Копейка си ти, щот си дребен. Ще защитаваш по форумите, не се съмнявам, наживо не.
22
8
 
11
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Румен Радев е срам и позор за България, говорителя на Кремъл в НАТО!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
21
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
"Справянето с предизвикателствата и гарантирането на сигурността може да се реши само с обединяване на усилията на страните от НАТО" - мухаха.. особено с решението НАТО да поеме директно управлението на войната в Украйна преди 9 юли
20
4
 
7
 
! Отговори
като се замисли преди 3 месеца
човек, цялата натовска паника е просто жалка. Навремето НАТО са превъзхождали количествено СССР в авиация, флот и бронетранспортьори. Това кара СССР да разработят военната си доктрина по асиметричен начин, поради невъзможност за достигане на паритет. Например, вместо срещу 5 натовски самолета, излитат 2 руски, а 1 ЗРК Ц-300 осигурява тила. А сега, се налага НАТО да разработва асиметрична доктрина на асиметричната на РФ. А пък Китай развива доктрина на паритет, с която НАТО също трябва се бори :D
19
5
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 3 месеца
Аз бих защитавал родината си а ти би ли или би се скрил като типична копейка ?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Началникът ни изправи пред нови и непознати предизвикателства. Подготвя земята ни за фронтова линия, а нашите управници са радостни да му служат.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тоя не мога - Аз пък тебе не мога. Голям защитник се извъди. Ти се моли да не ти се налага да защитаваш родината. Че тогава друга песен ще запееш.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО не ни дава нищо евтино или какво ни помага. Иска да задлъжнее държавата в $. Нито с Украйна нито с Русия имаме територирални спорове така че тая война пълен неутралитет. НАТО като иска ще помага на Украйна а нас не ни касае. Още повече в миналото България има спорове с Гърция и Турция които са НАТО.
15
9
 
8
 
! Отговори
Тоя не мога преди 3 месеца
Да повярвам че е бил генерал . В думите му само всяване на страх и надупване пред враговете - няма достойнство , няма военна чест , няма патриотизъм и готовност да се защити родината
14
4
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
Нашите кораби са най-важните в НАТО,щото са кашаварските.
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президент, който официално работи като национален предател. Това не звучи много гордо...
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като например махмурлук и по високи цени на ракията. Няма армия тука - банда алкохолици които се пенсионират по рано това е ... Ако има армия в каква битка е участвала?
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев: "Пресни опорки пробутвааам! Топли опорки моля! Айде на опорките! Моля, не се блъскайте, опорки има за всички! Пресни опорки! Кремълски опорки!"