Радев: Отбраната ни е изправена пред нови и непознати предизвикателства

Наблюдава се висок асиметричен ефект
Обновена: 5 юни 2024 13:34 | 5 юни 2024 13:32, Нели Христова
234
Радев: Отбраната ни е изправена пред нови и непознати предизвикателства
Снимка: БГНЕС

Президентът коментира, че страната ни е приела програма за модернизация на Въоръжените сили с хоризонт 2032 г.

Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови непознати предизвикателства, каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2024" в Международен панаир - Пловдив.

Според него липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствени интелект водят до висок асиметричен ефект.

Справянето с предизвикателствата и гарантирането на сигурността може да се реши само с обединяване на усилията на страните от НАТО и ЕС, необходимо е още ангажирането на държавните ръководства, разгръщането на нови форми за индустриално сътрудничество и обмен на технологии, привличането на различни бизнес субекти, правителствени и неправителствени организации, научни звена и научната общност, посочи държавният глава.

Според него "Хемус 2024" е една високоефективна платформа за успешно сътрудничество. "България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилване на колективната отбрана на източния фланг на НАТО", отбеляза Радев.

Той коментира, че страната ни е приела програма за модернизация на Въоръжените сили с хоризонт 2032 г.

Президентът се обърна към българските и чуждестранни участници и делегации с думите, че очаква техните предложения не само за големите модернизационни проекти, но и за икономически рационални проекти с висока ефективност, носещи информационно превъзходство и асиметрично предимство.

Той даде и пример с видовете дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, информационни операции и за използването на Космоса.

Като върховен главнокомандващ настоявам да видя тези способности час по-скоро в нашите въоръжени сили, подчерта държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не вярвах, че може да има някой по зле от пастирката, но ето, че този го удари в земята
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този на снимката е най продажният и смешен ръководител в българската история
88
3
 
6
 
! Отговори
Дърти Мъдев преди 3 месеца
Магунго Радеф пропусна да уточни че наличието на оръжие е повод за война. Ако нямаме армия и оръжие, никой няма да воюва с нас. Нали такава беше му логиката за украйна - докато им пращат оръжие войната няма да спре, затова най добре е ние да си унишожим оръжията и да закрием армията, тогава войната няма как въобще да започне, нали друзя?
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев, Крим чий е?
86
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Ти не знаеш цялата история: Това джудже има особености .... Нали знаеш Нихиланта и Гонарха преди него! Те са едно и също нещо всъщност! Закача се към някоя жена - малко вероятно да е родната му майка - по-скоро женски Сакскобургот! И я превръща в копие на родната майка, която е надживял отдавна. Търсехме помощ да отсвирим това дуо, оказа се, че е заразил Мандалей! И трябваше да търсим Менделин'ачин! Незаразеният!
85
3
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Пръйднал Радев на трънкааааа па започнал да дрънкаааа пръйц пръйц пръйц пръйц пръйц
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом олигоф....рена от лудницата с контранастъплението е тук всичко е на мястото си.
83
3
 
12
 
! Отговори
Трънчо преди 3 месеца
Срам ме е от президента
82
0
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Един познат от ученическите години се беше заканил цитирам: Ще рита джуджето в главата с кубинките докато не му види сивото мозъчно! Не знам дали е успял! Подгоних го към него! А дано ама надали....
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега се води война на демография . Не трябва да има офицери и генерали над 45 години . Да не говорим че дъртите са неадекватни на новите технологии . Трябва да се използва амбицията на младите и да си правим всичко сами вместо Ф16 ки . Губим демографската война от дърти чантаджии . Над 45 години в частния сектор за да е един от нас а не нещо повече от нас .
79
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Какво се случка като комбинираш Сакскобургот с нещо дето поколението ще е с дворфизъм ? Хомо потентис еректис или джуджанчо. Дворфизмът май им удължава lifespana!
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То недай БожИ да се наложи да се отбраняваме. Турция ще ни схруска за закуска, а Русия ще ни изгледа високомерно и подмине. Ние за какви важни се мислим? Единствен интерес за щатите-излаз на Черно море и там ще ни включат срещу Русия, което ни прави евентуална цел и да имаме нужда от отбрана. Иначе сме никой.
77
2
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Гледаш го на 90 години и като свежа краставичка, курнишонче - няма да му дадеш 60! А джуджанчо може и да беше към 100 и пак му даваш към 60!
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
копейките пак са се скрили под леглото опикан.......и в поредния им изгубен ден от жалкия им живот като некадърници и неудачници и ръсят "експертно" мнение като счупена грамофонна плоча въртят едно и също 24 часа 7 дни .
75
1
 
8
 
! Отговори
НЯМА ГЕНЕРАЛИ... преди 3 месеца
ДЕЗЕРТИРАТ ОТ АРМИЯТА И СТАВАТ АГЕНТИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ОТ ЕВРАЗИЯ...
74
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 месеца
Подсказка: ДНК щитът е нещо извличано от студенокръвни! Обаче без проба и микроскоп не мога да ви кажа какво точно е!
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен-67 .. Чий е Крим , ами нали Навални каЗА : Крим е руски !А де ?
72
1
 
5
 
! Отговори
а мръшляка се насра преди 3 месеца
Джо Байдън не изключи, че Украйна ще остане извън НАТО след завършването на войната, но САЩ възнамеряват да продължат да и доставят оръжие. Американският президент заяви това в интервю за списание Time.
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българин от Столипиново .... ..Да ви е жиФ и здрав , ''атлантика'' Плевнелиев , той е вашТА ''гордост'' , даже и най-голямата гордост на България ,... УМЕН , КАТО ИГУМЕН !Д-Ее-ВА и герберастите - атлантици , пълни с оФчи мозък !