Денков: Упражнявали са психологически натиск върху Живко Коцев

Премиерът сезира прокурор Даниела Талева срещу Борислав Сарафов
8 апр 2024 16:11, Нели Христова
179
Денков: Упражнявали са психологически натиск  върху Живко Коцев
Снимка: БГНЕС

Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов. По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от Живко Коцев, премиерът днес подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието Атанас Славов.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет:

"По данни на Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража. Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.

Както стана ясно от изявление на Живко Коцев в края на миналата седмица, вследствие на разочарованието му от системата заради оказания значителен натиск, първоначално той взима решение да подпише оставката. Но след като тази оставка започва да се цитира като аргумент за назначаването на г-н Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното правителство и че за допълнителна “мотивация” на г-н Коцев да се оттегли е предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез “изтекли” материали в медии, той променя решението си и остава на поста.

Премиерът Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, извършено от горепосочените лица, като посочва няколко въпроса, на които счита, че е редно да бъдат намерени отговори:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта й и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от Политика
Витанов: Изобщо не е без значение какви хора изпращаме в ЕП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
"Упражнявали са психологически натиск върху Живко Коцев" - и той е откачил...
161
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Калин Стоянов работи изключително съвестно!!!!Аре чупка денк офф
160
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Денк Офф много хубаво си пръйднах на анонса ти.
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От зор и многото натискане, г-нът излезе в болничен. Сигурно е в Пирогов до приятелчето си, за да си правят компания.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ППДБ долу ръцете от МВР- вземете си и момчето с което се веселихте в компанията на партийните ви приятели Стефан Димитров и син известни и много известни даже и шефката на митници- с потничето- срамувам се от вас- орезелихте се сами- не забравяйте и мистър Дамаджан с многото тоалетни, че аман...
157
2
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 седмици
Боко и чоко в атака,нищо ново,лесно е да се краде по трудното идва после.А клошитата на боко са ясни,защита и само защита.
156
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горкият човек! Даже и на кученцето са упражнявали натиск да носи пачки в евро. Веднага Денков да подаде сигнал и до Агенцията за Защита на животните! Това кученце малко пуделче да разнася пачки е голям натиск. Натиск отвсякъде. Даже Бойко Рашков и Живко Коцев са свидетели на насилието над кучето.
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В много филми полицаите в малките градчета живеят в сградата на жандармерията. Доста поучително. Как ще обяснят часовник, струващ колкото 3 - годишната им заплата.
154
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дълго време ППи ДБ категорично искаха оставката на наследника на Гешев -настоящия прокурор. От момента на назначаването му. Лена Бориславова казваше, че този прокурор е подигравка с политиката им на реформи в прокуратурата. Сарафов отказа да подаде оставка....ето го резултатът. Оказаха се прави. Достоен наследник на Гешев е.
153
3
 
2
 
! Отговори
Рано е! преди 3 седмици
Справянето с руските шпиони във властта у нас ще стане възможно едва след края на войната срещу Украйна, когато крепостните ще бъдат сразени.
152
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почеркът на Бойко Борисов и Герб зад този натиск....мутренски почерк. Изберете ГЕРБ пак!
151
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Таз мома до денкофф много разплакана, бе хора! Чак ми става жал за нежната душа, дето са я натискали така жестоко тези лоши хора!
150
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доволни ли сте от служебното правителство на ГЕРБ-ДПС? Червен палец - не сте, зелен палец- доволни сте. И червените и зелените палци знаете, че правителството е на ГЕРБ-ДПС
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както изглежда на снимката, под премиерското крило всичко може да се прави. Какви академични изпълнения. Прокурорите ряпа да ядат.
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Но това могат да се вържат само Боец, ако им се плати!
147
7
 
0
 
! Отговори
До 153 преди 3 седмици
Какво е туй "дерт" бе сельооо ?! Я марш да окопаеш нивата , сюндюк!
146
2
 
11
 
! Отговори
към 145 преди 3 седмици
На Киро не му берете дерта! Той не може да бъде осъден за нищо. Ще си направи психиатричен тест, който ще докаже, че е невменяем и ще го освободят по медицински причини.
145
1
 
2
 
! Отговори
Денката преди 3 седмици
Да не се обажда много много в крайна сметка и тагареф праща ватeнки за Украйна всеки с кусурите си!
144
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този Коцев много палав, май май и Асен Василев е играл там и да - вън женомразците от държавата да се изразя по-културно начело с харвардския аферист и харема му!
143
0
 
16
 
! Отговори
отвратен преди 3 седмици
Така нареченит ,,академик,, е като жалък гол *** .противен некадърник ,но с голямо его без покритие .Жалка карикатура на ,,политик,,'