Денков: Упражнявали са психологически натиск върху Живко Коцев

Премиерът сезира прокурор Даниела Талева срещу Борислав Сарафов
8 апр 2024 16:11, Нели Христова
179
Денков: Упражнявали са психологически натиск  върху Живко Коцев
Снимка: БГНЕС

Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов. По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от Живко Коцев, премиерът днес подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието Атанас Славов.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет:

"По данни на Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража. Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.

Както стана ясно от изявление на Живко Коцев в края на миналата седмица, вследствие на разочарованието му от системата заради оказания значителен натиск, първоначално той взима решение да подпише оставката. Но след като тази оставка започва да се цитира като аргумент за назначаването на г-н Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното правителство и че за допълнителна “мотивация” на г-н Коцев да се оттегли е предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез “изтекли” материали в медии, той променя решението си и остава на поста.

Премиерът Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, извършено от горепосочените лица, като посочва няколко въпроса, на които счита, че е редно да бъдат намерени отговори:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта й и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитният часовникар Стефан Димитров успя да "навие" Живко Коцев точно за две минути.
121
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много скъпи"подаръчета"тая получавала тая кукичка Живко Коцев,само часовничето което разхожда,струва над 50 бона?Доста Скъпо платена метреса ще дойде!
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живко Коцев чак в болничен излезнал. Леле-леле, голям натиск, голям проблем. Сега му е лошо на човека. Корема го боли. На обяд с една купа фасул взривил бетонна стена. От натиска получил ниско кръвно. Сега да съберем по едно левче да му купим шоколад, че му прилошало, а няма пари горкия!
119
0
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Боже, Боже, какви са ни управниците. Ровниш ли малко и започва да мирише на ***. Жалки, смешни напъни за защита от Денков и останалите провалени аматьорчета, искащи силно власт с много, много пари,независимо от начина. Съд и пълна забрана да се докосват до политическият живот.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 1-ва до 6-та точка няма никакво значение какво пише, ако не се каже кое тежкото престъпление, заради което ако не подаде заявление за напускане, Коцев ще бъде арестуван и подведен под отговорност. Така стоят нещата с планираните циркове по медиите с цел повече устойчивост /оставане по места и задържане на властта/ с всички средства. Та какво е престъплението, което май не се сещате ама прокурорът и други се опитват да скрият, а Денков се опитва да оневини Коцев? Така стоят нещата!
117
0
 
16
 
! Отговори
Майкооо.... преди 1 месец
Живко Коцев внук на ген. Васил Коцев, шеф на Първо Главно Управление на ДС. Син на Емил Коцев видният Приватизатор на Иван КостовНацЖивко Коцев брат му е Емил Коцев изпълнителен директор на Техноекспортстрой. Нещатен сътрудник на ДС. Оперативен работник на общи начала ОРОН с псевдонима Витя и Еди. За това го бранят. "Ми той много голяма клечка, бре! За това получава часовници по 50 бона. Що не ги дават на внучката на леля Бонка чистачката в поликлиниката?
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея много шлеват.Боко ги научи.
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е тоя секретар Коцев, кой откъде го понатисне, той все поддава. Мъж трябва на тая длъжност, дето не се плаши от натиск.
114
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По корумпирани правителство от ПП не с е имало от 35 г.народа го вижда и на изборите че пратим ПП на Марс
113
0
 
17
 
! Отговори
Сиамци !!! преди 1 месец
Като го гледам Коцето той май се е родил със упражнен вече психологически натиск. Тия двамата на снимката са като братя близнаци - еднакво безполезни и от отминаваща вече слугинажна епоха.
112
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП не може да искат смяма на министри от Главчев ,много нагли хорица ,вън от България предатели
111
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скоро Денков упражнява натиск над Ж.Коцев като го кара да си оттегли оставката и го разкарва като панаирджийска мечка да го кара, да се излага.
110
0
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ДЕПОЛИТИЗИРАН ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР Е Защитаван
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая подметка Сарафов къде го крият не се е появявал от година? Да не е в Дубай вече?
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са постове, на които човек трябва да може да издържа на психологически натиск. Не само във връзка с оставката му, но и при опити да го натискат да напави или не направи нешо по служба. Ако не може да издържа на такъв натиск, по добре е да се даде оставка. Не всеки става за всяко работа. Няма срамно в това.
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са упражнявали психологически натиск, а са тренирали психологически натиск. Пробвали са дали ще поеме подаръците. Тренирали са му психиката и човека се поддал. Може би снимките са правени, за да го изнудват един ден ако не им съдейства. Горкият човечец! Как да откаже часовник за 50 бона? Живко Коцев сега да го накарат да дава точно време в ареста, като му открият телефон за справки! Поне да не остане без работа.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само още утре. Дано не видиш пост повече. Хлъзгав плужекплъх.
105
17
 
1
 
! Отговори
само питам преди 1 месец
Един часовник по-скъп ли е от пълно шкафче със златни кюлчета?!!
104
0
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 1 месец
Само пълен *** би повярвал на бг политик! Хайде, ставай народе-да ги копаме в полето тия картофи!
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само психологически натиск, а и физически натиск е упражняван. Стоян натиска Живко (двамата голи до кръста или поне така показва селфито) да се щракнат. Щрак, Живко на портрет! Не се вижда дали не са му завързали краката за кревата. Ако и това са направили, (да го натиснат) да приеме часовника, значи Коцев е часовникаря на мафията.