Денков във Вилнюс: Украйна е инвестиция в европейската сигурност

Той пак призова да ни пуснат в Шенген и по суша
2 апр 2024 21:25, Нели Христова
107
Денков във Вилнюс: Украйна е инвестиция в европейската сигурност
Снимка: БГНЕС

"Европейският съюз е силен глобален играч, който в новия геополитически контекст трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен. България подкрепя съгласувани действия на ЕС с международните партньори за поддържане на справедлив, основан на правила и закони глобален ред. Сигурността и отбраната, както и разширяването на ЕС, са от стратегическо значение. Трябва да продължим да говорим с един глас и да защитаваме европейските принципи и стандарти, както и да бъдем по-конкурентноспособни“, заяви премиерът акад. Николай Денков по време на неформална среща на лидерите във Вилнюс относно новия Стратегически дневен ред на ЕС.

Министър-председателят благодари на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и неговия екип за усилията, като подчерта, че е изготвен изчерпателен план на бъдещата стратегическа рамка, която осигурява подходяща основа за напредък в работата на ЕС. "Приветстваме възможността да обсъдим приоритетите за по-силна и по-сигурна Европа. Предложеният план за Стратегическия дневен ден за периода 2024-2029 г. отразява основните ръководни принципи и предоставя добра основа за обсъждане.", подчерта акад. Денков, съобщават от правителствената пресслужба.

Премиерът бе категоричен, че действията на ЕС в областта на сигурността и отбраната трябва да са насочени към насърчаване и укрепване на сътрудничеството в подкрепа на Украйна и нейната отбранителна индустрия. „Нашето единство и решителност да продължим да подкрепяме Украйна са наистина важни за утвърждаването на ЕС като доставчик на сигурност. Ангажиментът към дългосрочната сигурност на Украйна е инвестиция в европейската сигурност“, каза още Денков.

Министър-председателят отново призова да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници за България и Румъния, за да може страните членки да се възползват пълноценно от предимствата на Шенгенското пространство. Акад. Денков посочи, че през следващите няколко години фокусът на европейските държави трябва да бъде върху подготовката за успешното прилагане на цялостен подход към миграцията. В обръщението си премиерът Денков открои и като приоритети на ЕС премахване на оставащите пречки пред свободното предоставяне на услуги в рамките на единния пазар, както и за намаляване на административната и регулаторна тежест, по-специално за по-малките участници на пазара.

По отношение на целите за климатична неутралност, министър-председателят акад. Денков подчерта ролята на ядрената енергия за постигане на целите на ЕС.

В срещата във Вилнюс участваха още президентът на страната Гитанас Науседа, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма лошо!Днес Габриел ще се съгласи евроатлантическа България да плати милиарди за Украйна.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денкoff ти си занулен 00.
88
0
 
1
 
! Отговори
Км преди 1 месец
И за какво е ходил там, да харчи народни пари? Да обере някоя о ог.ри.зка от масата на господарите!!!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние инвестираме в туризъм!
86
0
 
1
 
! Отговори
СТО АГНЕТА ЗА ВОВА преди 1 месец
Сто Ягнита сме подготвили, отбрани родолюбци! И хиляда литра вино. И по Гергьовден плануваме мощен курбан. Ще пием за здравето на бай Вова и на Червената Армия! Дордето свят светува, да порят нациста! Амин!
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така може да говори само един подлец. Други да воюват за него, а той да се скатава. Ако си толкова убеден, защо оставяш украинския народ да мре, а не нарамваш пушката да му помогнеш?
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време така се е говорило и за Хитлер и Германия. Не знам защо пускаме този съсел да ни излага с особеното си душевно състояние? На мен като ми идват такива глупости в главата си мълча.
83
1
 
3
 
! Отговори
Не преди 1 месец
94сега Митьо Главата ейкейей Вампира Бриньон ще ни излага пред света.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а, бе cъcела ДенКух още ли има власт и ни излага пред света ?!
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо никаква сигурност не виждам в Украйна. След войната тези азовци и бандеровци като плъзгат из Европа направо не ми се мисли какво ще става.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69. Доколкото знам Аляска е един от щатите които искат да се отделят .
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашето сапунено мехурче видял че подковават коня и той вдигнал крака. На голям ястреб се пише ама сега ходи с охрана, какво ли ще направи ако Медведев го спомене по име в молитвите си? Хи хи хи.
78
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
е защо нас да пуснат в Шенген? нека Украйна приемат!
77
1
 
6
 
! Отговори
ПЛАТИХ ЗА МАГИЯ преди 1 месец
Платих на магьосница да направи черна магия на Денков и да спре да пътува и да нагъва салами по шведски маси на държавни разноски. Женицата, след като се напъна и почервеня цялата, поклати глава с думите: МОЛЦИТЕ МАГИЯ НЕ ГИ ЛОВИ.
76
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Денков във Вилнюс: Украйна е инвестиция в европейската сигурност" --- СТИГА ГЛУПОСТИ!
75
0
 
4
 
! Отговори
щрауса клюцали го? преди 1 месец
Всички очилати да ги обвинят в химическо способничество при разработката, производството, опаковката и транспорта на взрива в Русия в кутиести икони, които да бъдат взривени баш на Велик ден. Питайте ги бе. И ще видите как ще си признаят че други са вписвали ф акмидурните им тезиси преписаните важни текстове. Те другете би джанъм. Онея без очилата
74
1
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Украйна е създадена с декрет от Ленин през 1920, малко преди да получи първия си инсулт. Търсел е начин да се спре войната с Полша. Защото поляците, хиените на Европа (Чърчил), са искали цялата Лвовска област плюс Литва...Освен това болшевиките вече са имали идея да създадат СССР. Първият премиер на Украйна е българин - Кръстьо Раковски.Той е разбирал, че трябва да управлява многонационална държава, в която има и около 1% българи, и с радост е подписал включване в СССР. По-късно Сталин го убива.
73
0
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Напълно съм съгласен и подкрепям 75.
72
0
 
13
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Думи,думи,думи!А полза никаква.Единственият начин да спасят Украйна,по- точно това,което ще остане от нея,е да я заставят да седне на масата за преговори.В противен случай ще "изгори".
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-смешния премиер който сме имали! Боко изглежда като Тръмп и Ердоган ,в сравнение с тая мишка