Денков във Вилнюс: Украйна е инвестиция в европейската сигурност

Той пак призова да ни пуснат в Шенген и по суша
2 апр 2024 21:25, Нели Христова
107
Денков във Вилнюс: Украйна е инвестиция в европейската сигурност
Снимка: БГНЕС

"Европейският съюз е силен глобален играч, който в новия геополитически контекст трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен. България подкрепя съгласувани действия на ЕС с международните партньори за поддържане на справедлив, основан на правила и закони глобален ред. Сигурността и отбраната, както и разширяването на ЕС, са от стратегическо значение. Трябва да продължим да говорим с един глас и да защитаваме европейските принципи и стандарти, както и да бъдем по-конкурентноспособни“, заяви премиерът акад. Николай Денков по време на неформална среща на лидерите във Вилнюс относно новия Стратегически дневен ред на ЕС.

Министър-председателят благодари на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и неговия екип за усилията, като подчерта, че е изготвен изчерпателен план на бъдещата стратегическа рамка, която осигурява подходяща основа за напредък в работата на ЕС. "Приветстваме възможността да обсъдим приоритетите за по-силна и по-сигурна Европа. Предложеният план за Стратегическия дневен ден за периода 2024-2029 г. отразява основните ръководни принципи и предоставя добра основа за обсъждане.", подчерта акад. Денков, съобщават от правителствената пресслужба.

Премиерът бе категоричен, че действията на ЕС в областта на сигурността и отбраната трябва да са насочени към насърчаване и укрепване на сътрудничеството в подкрепа на Украйна и нейната отбранителна индустрия. „Нашето единство и решителност да продължим да подкрепяме Украйна са наистина важни за утвърждаването на ЕС като доставчик на сигурност. Ангажиментът към дългосрочната сигурност на Украйна е инвестиция в европейската сигурност“, каза още Денков.

Министър-председателят отново призова да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници за България и Румъния, за да може страните членки да се възползват пълноценно от предимствата на Шенгенското пространство. Акад. Денков посочи, че през следващите няколко години фокусът на европейските държави трябва да бъде върху подготовката за успешното прилагане на цялостен подход към миграцията. В обръщението си премиерът Денков открои и като приоритети на ЕС премахване на оставащите пречки пред свободното предоставяне на услуги в рамките на единния пазар, както и за намаляване на административната и регулаторна тежест, по-специално за по-малките участници на пазара.

По отношение на целите за климатична неутралност, министър-председателят акад. Денков подчерта ролята на ядрената енергия за постигане на целите на ЕС.

В срещата във Вилнюс участваха още президентът на страната Гитанас Науседа, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и къде вижда в украйна сигурност?
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само с призиви, молби и известни констатации няма да стане. Нужно е правителство, способно да управлява държавата, да работи за опазване на границите, сигурността, реално намаление на дефицита, борба с бедността, качествено здравеопазване, нови инвестиции, реални реформи...
48
1
 
31
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Искам да кажа на Путин, че българският народ няма нищо общо с тоя съсел.
47
0
 
31
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Тоя съсел докога ще ни излага?
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков се включи от Вилнюс. Литовците отдавна не бяха се смели така, Литовския цирк е пред фалит.
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, заради Украйна сигурността в Европа се разпадна, т.е. заради опитът на НАТО да направи от Украйна някаква анти-руска военна база.
44
0
 
26
 
! Отговори
КОГА ПЪК УСПЯ преди 1 месец
ДА ОТИДЕ И ДО ЛИТВА ?! КАТО МОЛЕЦ Е ...
43
0
 
20
 
! Отговори
Съсел акаДенк0ФФ : преди 1 месец
Слава Кокаине!
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От обявяването си за самостоятелна държава (между другото, и тя както и Украйна НЯМАТ документ за международно признати граници) през 1990 г. населението на територията на Литва е намаляло с около 25%, от около 3, 7 милиона до иколо 2, 5 милиона,
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "В Литва е пълно с банки, но няма нито една литовска банка." ---------------- то па, че у Територията все едно има български банки...
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, сапунджиията, как върви инвестицията? Кога ще се изплати? Хвала за такава "печеливша инвестиция" пък за нашите пенсионери парИ нема, а?
39
0
 
13
 
! Отговори
РИБЕШКИ ОЧИ преди 1 месец
ЩО СА му РИБЕШКИ ОЧИТЕ НА ТОЗ ? НЕЩО ПРИ РАЖДАНЕТО ?
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Литва е пълно с банки, но няма нито една литовска банка.
37
1
 
21
 
! Отговори
35 преди 1 месец
Защото един наглец може да бъде изритан само от още по- голям наглец! Тъй че от лошо ще става още по- лошо в Украйна. Много народ ще измре от глад след " победата" на сащ там.
36
0
 
21
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 месец
Да го махате тоя шушляк 😊.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сащ нарочно нахендриха Зеления на пачи яйца, ако беше по- умен не биха го избрали за това да приключи Украйна.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е за лудницата бе само го вижте на картинката
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За жалост е точно обратното!
32
1
 
27
 
! Отговори
За червеите и хората преди 1 месец
Когато и да го пъхнат в затвора тоя оцъклен червей все ще е късно!
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, не знам колко е инвестиция Украйна, след като е заборчняла до ушите, но със сигурност знам, че Денков е разход и лоша инвестиция за България. Дори бих казал, че Денков е губещо предприятие.