Как ще се промени пътуването след приемането ни в Шенген?

България и Румъния няма да предизвикат въздушен интерес за нелегален трафик
1 апр 2024 12:30, Инна Ангелова
31

Макар и само по въздух у вода, България вече е част от Шенген. Какво се променя за пътуващите и дали до края на годината ще влезем в сухопътен Шенген? - отговорите на тези въпроси дават Бисерка Бенишева и Любов Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"За сухопътните граници е необходимо следващо решение на Съвета, което трябва да бъде постигнато с единодушно съгласие. И при предишни разширявания на Шенген има интервал при вдигането на границите по въздух и сухоземните. Ще търсят нашето съгласие по други въпроси като реформа на Шенгенския етичен кодекс", заяви в "България сутрин" дипломатът Бисерка Бенишева и допълни, че е било разумно решение управляващите да се откажат от "всичко или нищо".

Любов Панайотова добави, че членството ни се е проточило и Бългрия отдавна е трябвало да бъде в Шенген. “Когато покажем, че всичко върви нормално по въздух и вода, ще стане и по суша. Трябва да се убеждават още партньорите ни, може би да продължат проверките по границата. Не трябва да омаловажаваме, че е по въздух. На два такта са много от страните, които са се присъединявали. Изправени сме пред трудността, че нямаме правителство", коментира директорът на фондация "Европейски институт" за Bulgaria ON AIR.

"Предстоят изборите за Европейски парламент. Много от политическите формации включват миграцията в своите кампании. Конфигурацията на Европарламента след юни ще окаже влияние на позициите на столиците. 2024 г. е годината на изборите глобално. Много неща ще се преформатират, ние сме малка частичка от глобалния процес. Не би трябвало да мислим, че изборите са нестабилният момент в един демократичен процес", каза още тя. Според Бенишева не е особено състоятелна тезата, че Румъния може да ни изпревари и да влезе преди нас в сухопътен Шеген. Решението за двете страни е важно да бъде едно, изтъкна тя.

"Дори миграционният натиск периодично да намалява, той продължава да съществува. В Близкия изток няма нищо стабилно. Климатичните особености в Африка се чувстват и тези хора търсят икономическо и битово да осъществят живота си на места, където няма глад и суша. Акцентът е върху българо-турската граница. Показахме много добри резултати в последно време. Миграцията трябва да бъде много разумно управлявана. България се нуждае от мигранти работници във всички сфери", посочи Панайотова. Тя добави, че определени мигранти се връщат у нас по Дъблинското споразумение, но ако България не им предостави убежище, те трябва да напуснат страната ни.

Любов Панайотова подчерта, че трябва да се прави разлика между легални и нелегални мигранти.
"Борбата с нелегалната миграция не е само български проблем, тя е европейски проблем. Италия, Франция и Гърция са подложени на много по-силен мигрантски натиск. Едва ли България и Румъния ще предизвикат въздушен интерес за нелегален трафик към ЕС. Река Дунав е морски Шенген, мостът е сухопътен Шенген", отбеляза Бенишева.

"Досега прекачванията под 1 час бяха много рисковани. Прекачването през Франкфурт е 40 минути и поемам риска, защото няма да има паспортна проверка. Полетите стават вътрешни", поясни Панайотова. Тя допълни, че няма да се изисква съгласието на другия родител единият да пътува извън страната с общото им дете, но обърна внимание, че има много тясна връзка между служителите на страните от Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: въздухшенгенмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 1 месец
До Вън от ЕС и НАТО -Ддо като има прости копейки у нас , няма да ни пускат сухопътно в Шенген!
28
5
 
3
 
! Отговори
добре е поетапно преди 1 месец
За русофилска България е добре поетапно пускане в Шенген!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто е (почти колкото киро). Австрия пълни самолета с инженери. Там минават пътнически и граничен контрол. Австрийците казват, всичко е ОК с документите бухахаххаха :)))))) Тука нашите остава само да ги изгледат като кацат и се насочат към изхода. Това ви е "ВЪЗДУШНИЯ ШЕНГЕН", дето толкова му се радвате. Спестеното време е между 1,2 и 3.8 мин. Вие истински Шенген в близките 5 г. няма да видите. Ще ви лъжат, щото било свалено правителството, а те просто са подписали НЕЩО с Австрия :))))
26
4
 
6
 
! Отговори
Кукумяу преди 1 месец
Точно тия 2 минути (с чакането да ми дойде реда) в които митничаря на летището ми гледа паспорта адски много ми бъркаха в здравето. Благодаря ви евроатлантици.
25
6
 
3
 
! Отговори
Вън от ЕС и НАТО преди 1 месец
А трябва ли да ни интересува?!
24
3
 
8
 
! Отговори
batceco преди 1 месец
На 90% от българите им е все тая. С или без Шенген, когато нямаш пари си седиш вкъщи. А останалите 10% си пътуват с или без Шенген така или иначе. Съвсем други са мотивите, но го изкарват едва ли не манна небесна е дошла. От доста години пътувам най вече из Европа, но не само и тези 20-30 минути чакане и проверка никога не са ми пречели. Но всичко скрито от нас, което политиците са приели в замяна на този Шенген може много солено да ни излезе.
23
0
 
5
 
! Отговори
иванова преди 1 месец
МНОГО ПРИКАЗКИ, НИКАКЪВ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА!
22
1
 
3
 
! Отговори
Ром с преди 1 месец
Националният суверинитет го дадохме още като приехме валутният борд (зная за "мантрата" как щяло да се върне времето като през 1996 ,да ,ама Румъния без борд ни стигн и и зпревари и сега й дишаме прахта,да не говоря за Сърбия (БЕЗ БОРД),Полша,Унгария... ,втория етап е влизането в ЕС ..също губене на суверинитет),а Шенген е просто част от влизането ни в ЕС и нищо друго,а сувериинитет нямаме ..икономически ни управляват от Брюксел,Париж и Берлин,а политически от Вашингтон ..за какъв суверинитет..)
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мизерна държава, изтрябвало й Шенген, селата запустяли, мизерни къщи и недовършени, недоизмазани. Всичко се руши от мафия и корупция по кметства и общини. Градовете мизерни, с кални улици, разбити тротари, смотани физиономии, кварталите циви и разбити, с локви и кал като през 18 век. Мръсотия и мизерия. И за какво ви е да ви питам Шенген? Изтрябвал ви е на всичкото отгоре. Диктаторска държавица, бледо подобие на руски сателит. Обслужваща чужди интереси вече 80 години.
20
1
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Шенген = на още по-Ускорено обезлюдяване на Бг!!! Честито!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шенген е отдаване на контрола върху държавните граници на брюкселските институции. Вече не може само да определяме политиките си по емиграция, погранична охрана, контрол и сигурност и т.н. Продължаваме да отдаваме държавен суверенитет, докато напълно се обезличим като национална държава.
18
3
 
4
 
! Отговори
Ром с преди 1 месец
Харевам ми ,че сме вече в Шенген ,па макър и само по въздух ..морският шенген за стоки е добре,но май от никъде из Европа не идват стоки към нас по море.Да се надяваме и че ще ни приемат и 2025 напълно,което ще доведе до намаляване на някои чужди стоки в магазинитте ни ..така де,щом се в ЕС ,то трябва да сме като всички ченки на ЕС. А за мигрантите -беженците ..еми те да не са луди да оставят у нас ..в бедна страна никой не иска да живее..това ще е плацдарам за Запада като ще оставят милиони $
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хммм.. преди чакахме на летище София по 20 мин., сега след Шенген чакаме 20 мин. Разликата е, че хирурзи и инженери минават без проверка щото май нямат документи. После изнасят лекции на Витошка
16
0
 
6
 
! Отговори
Мандо преди 1 месец
НикЪкЩе си чакаме по опашки , на на границата с автомобил , а тези със самолетите ,ще имат 10 мин преднина, пред другите талибани ...голям праз. За корабите какво ? Имаме черно море , корабите минават през Турция , там няма шенген.Кажете къде сме влязли и каква е превилегията на обикновенния българскицървул
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди руснаците ни имаха за братя, а европейците за римляни. Сега и едните и другите ни имат за римляни.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма дя спрат да вдигат шум буквално за едно нищо. Нито самолета ще излети по-рано нито багажа ти на летището ще излезе по-бързо
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно, че ни третират като roведа, ама поне можеше да не се гаврят с нас! Не знам какво удоволствие им доставя?
12
0
 
11
 
! Отговори
АФГАНИСТАНЦИ МАРОКАН преди 1 месец
ЦИ И СИРИЙЦИ ОТДАВНА СА В ШЕНГЕН НАС НА ПУСНАЛИ ДА ГЛЕДАМЕ ПРЕЗ ОГРАДАТА И ГОЛЯМ ПРАЗ
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг ще е все позле и по зле И все поскапо и поскъпо.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Как ще се промени пътуването..." Нула отговор на този въпрос. Защо? Защото отговорът е "никак". Това е пълна 100%-ова измама. Но пък афганистанците са хубави.